Löpning Skador & Rehab 23 inlägg 12133 visningar

Smärta baksida lår, ganska mitt på, djupt in

Niklas
1986 • Trollhättan
#1
9 mars 2016 - 20:27
Gilla 
Körde snabba intervallpass idag i lättare lut på löpbandet på gymmet, och mot slutet så kände jag en plötslig, hyfsat tydligt lokaliserad, typ stickande eller huggande, men inte allt för stark smärta i baksidan låret. Det var såpass mild smärta när jag var varm och full av adrenalin att jag inte avbröt på en gång, utan körde klart då jag var bra nära färdig.

Efteråt stretchade jag som alltid (vilket kanske var dåligt, men smärtan var fortfarande inte så överdriven) vilket inte direkt gjorde mer ont där och då, och först framåt duschen började det göra lite mer ont. Nu några timmar senare är det tydligt att det är något fel, men det gör inte ont om jag sitter still. Går jag eller gör rörelser där lårmuskeln sträcks ut mycket så känns det. Som sagt, absolut inte så jag skriker eller inte kan gå, men en väldigt distinkt och huggande smärta, typ mitt i baksidan lårmuskeln, rätt djupt in i den. Det är ju inget fäste det handar om då det är mitt i muskeln.

Vad gissar vi på, och hur ser prognosen ut för detta? Blir det till att amputera? :o

Skulle jag ha vrålont imorgon så hör jag nog med vårdecentral eller sjukgymnast, men annars blir det väl att se hur det utvecklar sig bara. Men höra av forumets sammanslagna erfarenhet är aldrig fel, kan ju vara tydligt något ni är bekanta med.
< < < 1 2 > > >
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
9 mars 2016 - 21:31
4 Gilla 
Tio mot ett på att det är en muskelbristning (en sträckning är en liten bristning). Löpvila, inga rörelser som gör ont, allt som inte gör ont (ens efteråt) är OK, det är bra med genomblödning.
Isblåsa och högläge är bra då det minskar risk för svullnad. Lätt massage och lätt stretch efter ett par dar. Det finns en särskild styrkeövning du kan börja med då om den inte gör ont ("avbruten spark med underbenet"), testjogga försiktigt när du varit smärtfri i minst tre dar tror jag går bra.
Bäst är att boka in dig direkt hos en sjukgymnast eller naprapat, helst en med idrottsskadeinriktning.
Niklas
1986 • Trollhättan
#3
9 mars 2016 - 21:41
Gilla 
Tack Oldboy!

Låter som kloka ord, kommer följa dina rekommendationer. =) Ska kolla med en sjukgymnast jag använt förr imorgon.
1952 • Varberg
#4
10 mars 2016 - 09:22
1 Gilla 
Som Oldboy skriver - klassisk muskelbristning.
1968 • Löddeköpinge
#5
10 mars 2016 - 10:29 Redigerad 10 mars 2016 - 10:58
1 Gilla 
Har haft några sådana bristningar.... Det som är avgjort viktigast är att snabbt (inom 1 minut) lägga ett ordentligt tryck på skadan och stoppa blödningen. Man lägger något (typ en skumbit eller hopknöldad socka) på punkten där det gör ont. Sen lindar man hårt av bara den och låter det sitta i 20 min trots att det gör ont och bultar. Efter 20 min med benet i högläge kan man släppa på trycket. Detta kan spara MÅNGA veckor av rehab. Just när det sitter djupt i låret har kyla/ispåse visat sig vara helt helt verkningslöst. Du kyler bara ner huden och det tränger inte ner till skadan. Däremot kan kylan vara lite smärtlindrande, vilket inte ska underskattas.

Sen är det ju tyvärr svårt i praktiken när man som löpare ofta är en bit hemifrån när det händer och man såklart inte har med sig någon linda. Och även om man har det så behöver man ju linka hem. Det är väl heller ingen höjdare att ligga i en snödriva med tyck i 20 min :-). Däremot har jag faktiskt alltid med en linda i väskan när jag kutar intervaller på band eller spelar innebandy, vilket räddade mig vid min senaste bristning och gjorde att den rehaben blev min avgjort kortaste hittills.

I övrigt gäller vila i ett par dagar och sedan kan massage funka eller stötvåg (någon vecka efter skadan). Jag brukar köra lite lätt cykling just för genomblödningen. Det är bra att vara i lätt rörelse. Börja sedan med lätt jogg i ett par km först när du varit helt smärfri i 2-3 dygn.

Stort lycka till!
1968 • Löddeköpinge
#6
10 mars 2016 - 10:38 Redigerad 10 mars 2016 - 10:38
2 Gilla 
Kan lägga till att det funkar ganska bra att springa även om hamstringskadan inte är helt läkt. Jag testade det en gång med ganska magert resultat. Det blev nämligen så att hamstringen i princip lade av och andra muskler (utsida lår) tog över jobbet och som ett brev på posten så fick jag fler skador. Vägen tillbaka blev väldigt lång den gången.

Så vila gärna 1-2 dagar extra. Det kan löna sig :-)
1952 • Varberg
#7
10 mars 2016 - 13:00
Gilla 
.....och man ska veta att det tar minst 4-6 veckor innan en bristning har läkt så pass att man kan börja belasta.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
10 mars 2016 - 13:44
Gilla 
...men kroppen är lurig! Alldeles automatiskt kan den styra om muskelaktiveringen så att man kan springa smärtfritt med en mindre skada, i alla fall efter fyra dar eller en vecka. Tills det händer något - man glömmer sig och tar i lite extra eller man måste väja eller trampar lite snett. Då har man förvärrat skadan eller slagit upp det som var på väg att läka.
För mig håller en nästan läkt bristning i 17 km i maratonfart, det har hänt tre gånger (!) i olika varianter.

Tage, det måste ju bero på vad man menar med att belasta. Rehabträning börjar man ju med långt tidigare än efter fyra veckor. Ibland har jag också kunnat börja springa lugnt men då kanske det varit så att det skadade muskelknippet inte aktiverats som jag skrev ovan och då är jag ute på hal is. Å andra sidan verkar det normalt ta kanske tre månaders rehab med ökande belastning innan man återfått fulla styrkan.

I alla fall bör man ta det varligare med uppstarten av löpningen än man tror behövs, likaså med introduktionen av fart i passen. Och så bör man hålla på längre med rehab än man tror gör nytta. Uppslagna skador tar mycket tid i onödan.
Niklas
1986 • Trollhättan
#9
10 mars 2016 - 14:20
Gilla 
Tycker ändå det är märkligt hur relativt smärtfri jag är. När jag vaknade imorse kände jag inget alls när jag klev ur sängen. Det känns bara lite lite lätt om jag sträcker ut baksidan lår maximalt i en rörelse och när jag går, annars inget alls. Måste vara en väldigt liten bristning. Men jag ska ändå ta det jäkligt försiktigt framöver.
Niklas
1986 • Trollhättan
#10
12 mars 2016 - 17:41
Gilla 
Tre dygn sedan skadan, och jag är totalt smärtfri, men kommer hålla mig till planen oavsett. Har påbörjat lite försiktig massage idag, och gick sedan en långpromenad på en mil, i väldigt lugnt tempo. Kanske lite onödigt mycket, men med det lugna tempot tror jag inte det belastade muskeln speciellt mycket alls, utan enbart höjde blodcirkulationen i benen under en längre tid... Är mitt resonemang, för att ändå få en vettig motion idag.

Känns iaf jättebra nu en stund senare, varken stramar eller ömmar märkbart. Blir något liknande imorgon eventuellt, beroende på hur det känns, och första lilla joggingen kommer jag prova antingen 6 eller 8 dagar efter skadan. Blir en lugn liten bit på ett par km då max. Så jag får en chans att känna hur kroppen svarar på det efteråt innan jag lunkar på en full 5k slinga eller så mot slutet av nästa vecka.

Påbörjar styrketräningen på måndag med, typ med max 25% av min vanliga belastning i allt som tar på baksidan låren. 50% vecka två och 75% vecka tre, och fullt ut efter fyra veckor om allt känns bra och gått utan problem är vad jag planerat, tycker det känns rimligt. Sen om det håller får jag ju se. Ren tung intervallträning som var det som utlöste skadan kanske jag ligger lågt i ytterligare några veckor, och kör som mest halvsnabba lite kortare löppass under tiden istället.
Filip Ainouz- IF Linnéa
1984 • Stockholm
#11
12 mars 2016 - 18:23
1 Gilla 
Googla på Carl Askling Hamstring. Bra övningar och test för att se när man är hel igen. Haft samma problem och kunnat kuta på rätt tidigt igen.
1958 • Borlänge
#12
12 mars 2016 - 18:26
1 Gilla 
Lätt styrketräning är bra, testa obelastade knäböjningar, bra för muskelaktivering och bibehållande av rörlighet. Cykel är bra träning för att behålla kondition under rehabperioden.
Filip Ainouz- IF Linnéa
1984 • Stockholm
#13
12 mars 2016 - 18:29
1 Gilla 
Med tanke på att det inte gjorde tokont direkt så påminner det om de slags bristningar jag har haft. Drog på mig en sådan under nyårsloppet 2014, men fullföljde loppet. Körde Asklings rehabiliteringsövningar och test, och blev återställd efter ett par veckor. Körde Gran Canaria halvmaraton mindre än en månad efteråt, och gick prima.
Niklas
1986 • Trollhättan
#14
12 mars 2016 - 19:24
Gilla 
Tackar!

Jag har ett styrkeupplägg, tre program per vecka där bland annat knäböj, enbens rumänska marklyft (typ som draken eller det där "dyket" på ett ben), vanliga marklyft och split squats eller stationära utfall ingår.

Tänkte prova alla med minimal eller ingen vikt i början, och gradvis öka under några veckor, tillbaka till normal nivå. Förutom kanske vanliga marklyften då som sträcker så mycket på just baksidan lår, som jag får se om jag väntar lite extra med, då det ju enbart blir ren stretching utan en vikt.

Kan hända jag kör lite motionscykel på tisdag, om jag väntar med att jogga en kort runda tills på torsdag.

Ska kika på Asklings rehabövningar mer, det första jag såg var ju egentligen knäböj och enbens rumänska marklyft, utan vikter, varav knäböjsrörelsen var ännu mildare då man låg på rygg och sträckte ut ett ben uppåt istället.. Den sista övningen såg ut som en ren stretch, så då kanske vanliga marklyft men med minimal vikt gör något liknande. Tänker dock inte stretcha muskeln den första veckan, då jag sett flera sportskadekliniker som skriver att det motverkar den initiala läkningen. Egentligen ingen stretch på 10 dagar är på säkra sidan... Får se, känns som att min bristning är minimal, så jag kan nog ta det lite fortare än så iaf.
Niklas
1986 • Trollhättan
#15
12 mars 2016 - 22:55
Gilla 
Har nu på kvällen fått en del små muskelryckningar i det aktuella området, men ingen smärta eller ömhet.

Ryckningarna i sig kan väl vara en vanlig bieffekt av att det håller på och läker och händer saker i muskeln bara väl? Ingen orsak till oro?
Niklas
1986 • Trollhättan
#16
17 mars 2016 - 20:22
Gilla 
Körde första löprundan i tisdags (6 dagar efter skadan), joggade en km, gick en, joggade en till, och upprepade väl det tre gånger tror jag. Sprang iaf ca 3km totalt, dock lite fortare än jag tänkt då jag sprang helt på platt underlag och asfalt nu, jämfört med som förr enbart backiga grusspår när jag varit ute.. Trots det lite väl dumma tempot nu då så kändes det jättebra både under tiden och efteråt. Upprepade samma runda idag (8 dagar sedan skadan skedde), dock med en av löpdelarna på 2km, sedan gick jag två, och ett par enkla km löpning med promenad mellan. Tempot blev då trots att jag försökte ta det helt lugnt och bara hitta en mjuk rytm utan ansträngning ännu lite högre...men misstänker jag nog springer rätt fort på såna distanser på det underlaget sen när jag kan släppa på. Så relativt sett kanske det är hyfsat lugnt... Återigen, det känns jättebra nu. Gör det otroligt svårt att mentalt bromsa all löpning och träning. Gör det där Askling-programmet till stor del nu, vet inte om det är för tidigt med det egentligen. Känner inget ömt eller dumt när jag gör övningarna alls iaf.

Blir så man tvekar på att skadan verkligen hänt. Men det är ju inte helt unikt med sträckningar som fort blir smärtfria, så jag får lita på att det ändå är så.
Filip Ainouz- IF Linnéa
1984 • Stockholm
#17
17 mars 2016 - 20:58
Gilla 
Låter toppen! Har du gjort Asklings test också för att se om du är återställd? Annars googla och utför :)
Niklas
1986 • Trollhättan
#18
18 mars 2016 - 11:33
Gilla 
Jag hittar verkligen inget test för att se status på hur väl det är återställt? Har googlat massor på både svenska och engelska. Hittar några studier som skriver om det, men ingen där man kan få se vad testet är och hur det ska utföras, samt vad man ska känna efter med det..
Filip Ainouz- IF Linnéa
1984 • Stockholm
#19
18 mars 2016 - 12:59
1 Gilla 
Ligg ner på rygg och lyft skadade benet uppåt så fort som möjligt enligt bild: http://centrumforidrottsforskning.se/wp-content/uploads/2014/04/Kansliga-strangar.pdf
Filip Ainouz- IF Linnéa
1984 • Stockholm
#20
18 mars 2016 - 13:00
1 Gilla 
Asklings H-test
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.