Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 7204 visningar

Oklar smärta baksida lår

Anna
1983 • Östersund
#1
21 augusti 2014 - 19:10 (Redigerad 21 augusti 2014 - 19:14)
Gilla 
I våras började jag få ont på baksida lår, både vid löpning och gång. Det kom smygande och smärtan vandrar liksom runt. Den flyttas runt på hela "biceps femoris" (enligt lite studerande av anatomibilder). Har sökt i forumet men inte hittat något som stämmer riktigt överens med att det vandrar runt så.

Sedan maj har jag varit hos naprapat och utsatts för massage, el, färgglad tejp, nålar och fått rehabövningar. Har varit flitig (tycker jag själv åtminstone) med övningarna och alternativträning. Och visst, LITE bättre har det kanske blivit, men inte mycket.

Vad kan detta vara? Jag antar det inte rör sig om muskelbristning eller liknande eftersom det kom smygande och smärtan vandrar runt?

Är det något jag borde göra annorlunda i rehaben? Förutom olika styrkeövningar har jag tränat efter devisen att det som inte gör ont är okej. Det har därmed blivit endel crosstrainer.
Saker som verkar uppröra det hela är foamroller, rodd och cykel så det har jag undvikit. I brist på annat har jag nu surat på sofflocket några dagar, men misstänker att det inte heller kommer leda till något.

*Edit: kan tillägga att jag inte stretchat eftersom jag enligt naprapat och tidigare sjukgymnast är mer än tillräckligt vig.
Kerstin Kilborn
1956 • Lysekil
#2
21 augusti 2014 - 19:39
Gilla 
Tror med säkerhet att det är en muskelbristning. Gör mycket knäböj och använd McDavids-skydd eller liknande fråga i sportbutiken. Trodde aldrig jag skulle bli bra men detta recept var utomordentligt bra
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
22 augusti 2014 - 16:58
Gilla 
Muskelbristning kan smyga sig på men den kommer då när man ökar farten vid löpning. Prova ändå att stretcha, gör det mer ont i baksida lår än exv på framsidan så är det nog en bristning.
Annars gissar jag överansträngning, prova att styrketräna just baksidan.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
22 augusti 2014 - 17:02
Gilla 
PS. Har själv haft en överansträngning av baksida lår och den var svår att lokalisera. Den stretchade jag bort med benet liggande böjt på köksbordet. Böj kroppen över. Effektivt.
A Persson
1963 • Trelleborg
#5
22 augusti 2014 - 17:41
Gilla 
Oldboy, hur menar du med benet böjt över köksbordet?
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
22 augusti 2014 - 22:16
Gilla 
Jo, man står vid en bänk eller ett högt bord så att man precis når upp att lägga ena benet på bordet, man står lite snett så man kommer så nära som möjligt och har benet vinklat utåt med knät i 90 graders vinkel. Sen böjer man sig med rak rygg över benet och händerna i bordet framför (bortanför) knät. Det kanske inte funkar på just din muskel, jag hade ont i en muskel som satt lite åt sidan till, då hjälper den, även mot löparknä, man känner hur det drar ända upp i rumpan.

Det finns ju stretchövningar för i stort sett alla muskler, du hittar många på exrx.net, nånstans har de ett "muskellexikon" där man kan söka. Så funkar inte "min" så hittar du nåt där.
Anna
1983 • Östersund
#7
23 augusti 2014 - 08:37
Gilla 
Tack för alla delade erfarenheter och tips. Då kanske det kan röra sig om en bristning trots allt. Skönt att ha ett namn på problemet. Jag ska prova att lägga in lite lätt stretching. Om det är en bristning och det gått så lång tid borde det även vara okej att köra lite tyngre styrkeövningar nu, efter vad jag läst. Jag har fegat lite med detta då jag varit rädd att det ska göra skadan värre.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.