Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 10130 visningar

Ont i vrist för första gången? , hjälp

1982 • Bromma
#1
21 april 2015 - 11:58
Gilla 
Hej!,

För 2-3 veckor sen fick jag för första gången ont på ovansidan av foten/vristen efter drygt 27 km på ett träningspass, och fick verkligen kämpa sista 3 km.

Jag trodde inte det var något allvarligt, men dagen efter haltade jag. Det blev dock bättre när jag aktiverade foten och gick en del igen. Jag vilade 2 dagar från löpningen efter det och körde sen igång igen. Under denna korta viloperiod körde jag med Ice power cold gel typ 1 gång om dagen på vristen/foten. Inga märkvärdiga pass följde sen, utan mer lungna pass på max 10km.

Löpsteget kändes dock nu inte naturligt och jag märkte att det liksom "lät" när jag sprang, dvs som att nån muskel på ovansidan av foten/vristen inte orkade sätta ner foten mjukt på marken när jag sprang.

När helgen kom var tanken att köra långpass igen. Jag körde 22 km och kände stora delar att mitt löpsteg/fotnedsättning fortfarande liksom "lät". Jag hade kunnat fortsätta och köra längre det passet men lät bli. Det var inte någon outhärdlig smärta under det här passet, men tillräckligt jobbig för att störa mig ordentligt, och någostans säga åt mig att "riskera inget nu".

Veckan efter, dvs förra veckan körde jag sparsamt med löpträning, (2-3 pass) varav inget långpass på helgen, utan körde istället mycket balansträning för foten, excentriska tåhävningar, motionscykel och dylikt. Totalt fick foten/vristen vila från löpning 4 dagar på raken förra veckan.

I går körde jag ett lungt löp pass på ca 10 km, och det kändes lovande. Löpsteget kändes naturligare, och det lät inte lika mycket när jag sprang, för majoriteten av passet. Senaste veckan (förra) har jag också ökat doseringen av Ice Power Cold gel till 2 gånger om dagen på foten.

Jag köpte nya löparskor som jag kört med i drygt en månad nu, som jag prövat på löpband med kamera och allt så dom ska passa mitt steg/pronation. Snörningen på skon är mer på sidan kontra centrerad på foten som jag tidigare haft. Jag hade ett 20 km pass och ett 28 km pass i de skorna innan mitt 30 km pass där smärtan i vristen uppstod.

Jag har aldrig haft eller känt av den här smärtan tidigare, och jag har sprungit i +5 år nu, där jag väldigt sällan legat på mer än 4-5 pass per vecka.

Vad kan detta vara för något? , hur behandlar jag det bäst?

Alla svar och tankar tas tacksamt emot!
1952 • Varberg
#2
21 april 2015 - 12:24
Gilla 
Låter som tendinit i senorna på ovansidan av foten. Man kan ofta känna ett knarr i senorna när man rör foten upp och ner och som du skriver nästan höra det. Stämmer bra med ändrad snörning för det orsakas ofta av ett direkt tryck mot senorna.
1982 • Bromma
#3
23 april 2015 - 08:50
Gilla 
Tack för info Tage!,
Låter som Tendinit kan vara rätt.

1982 • Bromma
#4
19 maj 2015 - 11:04 Redigerad 19 maj 2015 - 11:10
Gilla 
*Uppdatering 1 månad senare*

Efter mycket googlade, och eget testande har jag kommit fram till att jag med största sannolikhet åkt på "extendor tendonitis"

Händelseförlopp på vad jag gjort efter jag skapade tråden.

- Lämnade tillbaka skona jag prövat ut och körde istället på ett par skor som visuellt sett inte är korrekt för mig (läs mer neutral, mycket lägre dropp, kontra pronationstöd och högt dropp, samt vanlig rak snörning mitt på foten)

- Vilade 1 vecka helt från löpning, ingen aning om det gjorde saken bättre eller sämre.

- Prövade att knyta skorna på ett annorlunda sätt, där man minskar trycket på ovansidan av foten.

- Smörjde foten med kylbalsam efter varje pass

- Gjort en del excentriska tåhävningar

Information som hjälpte mig:

Folk som verkar haft samma problem: http://community.runnersworld.com/topic/foot-extensor-tendonitis-resume-running

Annorlunda snörning av sko: http://runnersconnect.net/running-injury-prevention/how-to-lace-your-running-shoes/

Vad som dock i slutändan verkar ha HJÄLPT MIG MEST var denna post: http://langaloppet.blogspot.se/2012/12/extensor-tendonitis.html

"Efter en hel del surfande och studier av skadebeskrivningar så lutar jag åt att set är så det heter, problemet jag fått på vaden alltså.
Rune Larsson tipsade ju mig på Bislett att det kallades Westfield Ankle i Australien efter att nästan alla fått problemet på loppen som gick mellan Sydney och Melbourne på 80-talet och början av 90."

"Runes förklaring till felet var att man som ultralöpare har lärt sig att springa "bra" och landa på foten men när man springer riktigt långt och saktare än normalt faller man tillbaka och landar på hälen. Senorna som håller upp foten håller då emot lite när framfoten sätts i och blir överansträngda. Nu sprang jag inte extremt mycket eller långt när problemet dök upp i början av november, bara ett vanligt 3-mils pass. Det som däremot var nytt var att skorna, hade köpt mina Brooks Ghost för att få bra dämpning till Bislett, bra dämpning innebar också 12 mm drop.

Har vant mig vid att springa med 0-8 mm drop numera, insåg inte att det kunde vara att problem att gå tillbaka till mer dämpning, men det kanske det är. Det får ju lite samma effekt som i Runes beskrivning, framfoten får "långt" ned till marken och senorna hinner hålla emot lite. Det är i varje fall min amatör teori än så länge."


Så vad gjorde jag?

Jag knöt skorna på vanlig sätt, höjde takten på alla mina löppass, med mina nya skor som har 4mm i dropp och är relativt neutrala. Sprang 30km i "bra fart" , och känner i stort sett INGENTING i foten under eller efter passet.

WTF....
1982 • Bromma
#5
31 maj 2015 - 11:39
Gilla 
*Uppdatering"

Jag fixade att springa Sthlm Marathon!

Fick ont i BÅDA fötterna vid ca 15km , släppte helt efter ca 20 km.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.