Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 16151 visningar

Känningar i ljumsken

Henrik Andersson
1975 • NORRKÖPING
#1
30 december 2012 - 13:14
Gilla
Detta är ett litet problem som dock gjort sig mer märkbart sista månaden. I augusti började jag känna en lättare spänning i höger ljumske, oftast i samband med att den sträcktes ut. Vid löpning känning de första stegen för att sedan försvinna helt.

Nu sitter spänningen i under löpningens ca 20 första minuter.Springer pass på ca milen ca 2-3 ggr i veckan. Fortfarande dock inga som helst känningar efteråt. Jag har börjat strecha mer, dock utan resultat än så länge.

Någon med erfarenhet av liknande och bör man göra något eller bara vänta ut det?
Lennart
1971 • Vallentuna
#2
30 december 2012 kl 13:21
Gilla
Har du lite ont i ryggen också? Kan du känna dig lite "trött" brerdvid ryggraden precis nedanför svanken?
Henrik Andersson
1975 • NORRKÖPING
#3
30 december 2012 kl 13:59
Gilla
Nej enbart i ljumsken
Lennart
1971 • Vallentuna
#4
30 december 2012 kl 14:26
Gilla
OK, jag trodde det kunde vara "höftböjaren", men det kanske är något annat.

Jag vet inte vad det kan vara. Hoppas att du får ett bättre svar från någon annan.

Vad tror du själv att det kan vara? Vad säger Google?
1952 • Varberg
#5
30 december 2012 kl 14:34
Gilla
Ljumskar är komplicerade. Först gäller det att lokalisera om det sitter på buksidan eller lårsidan. Gör det ont vid hosta eller nysning t ex talar det för buksidan och kan vara ett ljumskbråck eller sk sportbråck. I båda dessa fall är stretching verkningslöst eller t o m negativt. Har det börjat vid annan sport?
Du behöver en korrekt diagnos och för det krävs en noggrann undersökning, men du kan försöka känna efter före så gott det går så hjälper det vid undersökningen.
1974 • Karlshamn
#6
30 december 2012 kl 16:22
Gilla
Jag har ont i ljumskarna oxå till o från men när jag har ont så gör det väldigt ont när jag nyser! Vad ska jag göra åt det Tage?
Henrik Andersson
1975 • NORRKÖPING
#7
30 december 2012 kl 19:56
Gilla
Tack för svaren.

Nej inga känningar då jag nyser eller hostar. Läste i en annan tråd om kvinnan som ¨tvättade fönstren med benen¨, det ska jag börja med att testa.

Nyligen tillbaka från en seglivad hälsporre så jag hoppas slippa skadeeländet igen.
1952 • Varberg
#8
31 december 2012 kl 11:10
Gilla
Re Tobias
Först och främst gäller det att få korrekt diagnos och då är ljumskbråck eller sportbråck sannolikast. Kan man känna en buktning i samband med krystning så är det ett äkta bråck och då är det operation som gäller. Att man inte känner något utesluter inte detta.
Sportbråck är en återkommande bristning i bukmuskel som inte lyckas läka på ett hållbart sätt. Kommer oftast i sporter med mycket vrid med en kamp mellan lårets adduktorer och bukmusklerna där bukmusklerna förlorar exvis fotboll, tennis, golf m.fl. Har man god kroppskännedom kan man känna var skadan sitter om man försiktigt gör situps i lite olika vinklar. I övrigt bör man undvika situps och stretch av den skadade muskeln, men gärna stretch av adduktorer och övrig coreträning. Typiskt i övrigt är att det kan göra ont när man vänder sig i sängen. Skadan sitter inte i själva drivlinan för löpning så jag har intrycket att det går rätt så bra att springa. Om man inte försöker fortsätta med elitidrott så bör man behandla det så konservativt som möjligt som jag ser det. Jag tror sportbråck är tämligen vanligt.
Om du vill komma vidare med detta ska du förstås se till få det undersökt och då helst av en kirurg, men det skadar inte att försöka kolla och tänka efter lite själv först.
Staffan Flodquist
1963 • Stockholm
#9
31 december 2012 kl 14:55
Gilla
Jag har haft ungefär likadana besvär som du har. Ont i början på löpningen som sedan snabbt försvann, inga egentliga besvär annars, dock kunde jag efter långpass och kvalitetspass få hugg i ljumsken om jag typ hostade. I mitt fall berodde det helt enkelt på att mitt vänsterben var stabilare och starkare än det högra och att ett muskelfäste därför hade blivit överansträngt.

Till slut gick jag till en idrottsläkare för att få hjälp och efter att ha undersökt mig så skickade han mig vidare till en löparnaprapat. Efter ytterligare en undersökning och behandling så fick jag övningar avsedda att stärka upp och balansera hela området, dvs magmuskler, höfter och ljumske. Jag har sedan träffat honom regelbundet för kontroller och nya övningar tills han ansåg att jag klarade mig själv, nu i oktober. Har också kunnat springa hela tiden, tyvärr enbart lätt distans för att inte riskera återhämtningen.

Problemen startade i april för mig och nu kan jag sedan en månad tillbaka äntligen springa pass med högre intensitet igen, så det tar ett tag att komma tillbaka helt och hållet. I och för sig så sprang jag Stockholm Maraton i somras, vilket min naprapat sa kunde försena min rehabilitering med 3-4 veckor...

Tore Axelsson
1957 • Torsby
#10
31 december 2012 kl 19:08
Gilla
Låt undersöka ljumsken av en verklig specialist, om smärtorna är ihållande. Jag drogs med återkommande ljumsksmärtor i flera år och trodde att det var idrottsmannabråck. Det var det inte. Röntgen visade på campåbyggnad på lårbenshalsen och det blev operation och kryckor.
IFK kliniken i Göteborg var mitt val. Leif Swärd specialisten.
Många diffusa smärtsignaler från ljumskregionen tolkas ofta fel. Det är inte lönt att gissa på egen hand.
HR
1972 • Stockholm
#11
2 januari 2013 kl 00:44
Gilla
Ljumskproblem är luriga och kan bli långvariga så att kolla upp det tidigt är verkligen att rekommendera.

Har själv klarat mig utan men haft en duktig sträckning vid något tillfälle. Det är en typ av krämpa som jag skulle ta på allvar och inte försöka lirka med själv.
Henrik Andersson
1975 • NORRKÖPING
#12
2 januari 2013 kl 11:12
Gilla
Har kört benlyft och efter bara några dagar känns det mycket bättre. I princip inga känningar alls förutom lite stelhet vid stretchning.

Ska fortsätta med detta i rent förebyggande syfte.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.