Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 8631 visningar

Varför somnar min fot och vad?

Anna-Maria
1988 • Ljungby
#1
13 augusti 2012 - 21:11
Gilla
Har varit väldigt dålig på och nedteckna mina joggingpass här på sidan men ser sidan som en hjälp av ta del av alla er visa löparmänniskors insikter och nu skulle jag behöva lite råd.
Har joggat/sprungit under de senaste två åren och har de senaste månaderna börjat röra mig runt 8km till en mil på långpassen och försöker komma ut 3 gånger i veckan oftast i samband med styrketräning dock inte när jag kör långpass.

MEN nu har jag ett problem, då och då och så också idag, så somnar foten och vaden efter ett par km och så blir det bara värre och värre tills den känns som en betongklump. Jag brukar fortsätta springa trots obehaget men det påverkar ju naturligtvis tempot och jag måste fokusera på och inte trampa snett. Det blir lite bättre om jag stannar och streechar men inte fullt bra. Men det släpper när jag slutat springa. VAD BEROR DETTA PÅ? Någon som vet? Har läst mycket i löpartidningar och sökt här på forumet men hittar ingen info alls. Ska jag bara streacha mer trots att jag tycker att jag gör det både innan och efter?
jan magnusson
1968 • Bromma
#2
13 augusti 2012 kl 21:27
Gilla
du kansker knyter skorna för hårt? Foten sväller en aningen under löppassen. Fel skor e.v.
Anna-Maria
1988 • Ljungby
#3
13 augusti 2012 kl 21:50
Gilla
Tack för svar! Ska tänka på det, testa och snörra skorna lösare alltså.
Köpte nya skor som jag provade ut med hjälp på intersport och någon ny dyr sula som skulle hjälpa det faktum att jag är väldigt plattfotad tydligen och lätt får kramp i hålfoten. Men jag hade samma problem när jag hade mina gamla billiga skor :-)
1977 • Eskilstuna
#4
13 augusti 2012 kl 21:58
Gilla
Jag hade problem med bortdomnade fötter.
Sen snörade jag om skorna och struntar helt enkelt i att snöra i det 2-3 nedersta hålen. Funkar kanon.
Försökte först att snöra lösare men då satt skon för dåligt eftersom jag inte kunde dra åt högre upp (jämnar liksom ut sig efter en stunds löpning).
Nu när jag bara snörar högre upp kan jag snöra så hårt jag vill där, men ändå få löst kring framfoten.
1974 • Falun
#5
13 augusti 2012 kl 22:19
Gilla
Testa att knyta "låset" du kan se hur man gör på www.loplabbet.se gå sedan in på Tips och Råd och sedan på snöra skorna och sedan dåligt hälgrepp. Testa sedan att knyta löst vid tåboxen eller gå rakt upp med snörena de två första hålen och korsa sedan igen. Knyt sedan "låset" längst upp.

Lycka till
1974 • Falun
#6
13 augusti 2012 kl 23:05
Gilla
www.marathon.se ser du ännu tydligare hur man knyter på ett annat sätt..
1980 • Norrtälje
#7
13 augusti 2012 kl 23:39
Gilla
Hej
Jag hade liknande problem som du. Men för min del var det de av experter utprovade skorna som var boven. Problemet försvann när jag började springa med skor utan pronationskil och lite tå-häldrop. Alltså minimalistiska. Problemet för mig var att pronationsstödet tryckte så pass mot min hålfot att den somnade.....

Provade att springa i skor med mycket stöd inför en ultramara (föll för experterna råd igen....man kan ju inte springa en ultra i platta skor) men fick samma problem igen, så det blev platta skor mot expertisens bättre vetande ;)

Nu menar jag inte att minimalistiska skor är alla löpares lösning, men det funkade för mig.
1952 • Varberg
#8
14 augusti 2012 kl 09:33
Gilla
Det som inte riktigt stämmer är att vaden somnar också. OK - kolla med snörningen kostar inget, men kvarstår problemet får man kanske fundera i andra banor.
1972 • Bollnäs
#9
14 augusti 2012 kl 21:54
Gilla
Funderar lite i samma banor som Tage, skosnörning etc borde inte påverka vaderna så mycket.

I vintras fick jag liknande problem i vänster ben, benet domnade under knät och ner i foten efter någon kilometer. Mycket obehagligt och svårt att springa eftersom styrseln av foten inte riktigt fungerade och foten liksom klampade i marken vid varje fotisättning.
Sjukgymnasten jag gick till lokaliserade problemet till en av ländkotorna, vilket var mycket överraskande eftersom jag aldrig haft problem med ryggen. Fick en övning att göra som fungerar!

Så om problemen kvarstår tycker jag absolut att du ska söka hjälp, lycka till!
Anna-Maria
1988 • Ljungby
#10
14 augusti 2012 kl 22:18
Gilla
Hej allihopa!
Tack för era tips och råd! Verkligen! Ska testa med ny snörning redan imorgon på morgonpasset och om det inte hjälper så ska jag gå vidare med era övriga tips. Lustigt att du Anna fick just i vänster ben, det är där besvären är mest och värst för min del. Så om inte snörningen hjälper så kanske det är något att kolla upp. Tack igen och lycka till alla på ert nästa pass :-)
1952 • Varberg
#11
15 augusti 2012 kl 08:56
Gilla
Det är i de banorna som Anna skriver om som jag tänker. Nervpåverkan, men den kan sitta på olika ställen från knänivå och upp till ryggen.
1969 • Kristianstad
#12
15 augusti 2012 kl 12:08
Gilla
Hade problem med bortdomnad fot/underben för ett par år sedan. Efter besök hos naprapaten konstaterades det "Ischias"... Omedelbart löpförbud, följt av alternativträning, coreträning, stretchövningar (av bland annat och främst höftböjare) fick problemen att försvinna efter ett tag. Värt att kolla upp ryggen.
Anna-Maria
1988 • Ljungby
#13
28 augusti 2012 kl 21:25
Gilla
Hej igen!
Nu har jag sprungit en tre rundor med omsnörrade skor, och inga domningar/sovkänsla än så länge :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.