Löpning Träning 35 inlägg 4514 visningar

Rolig löpning?

Linda Blomberg
1985 • Luleå
#1
7 mars 2011 - 18:08
Gilla
Som vi alla vet är löpning fruktansvärt roligt men jag ska ändå efterfråga lite "roligare löpning" :-)

Det är så att jag studerar till idrottslärare på gymnsienivå och just nu är jag inne på en specialiseringskurs där vi för tillfället ska gå ut på praktik och samtidigt göra ett aktionsforskningsprojekt. Mitt projekt kommer att gå ut på att skapa ett intresse en fysisk aktivitet som alla kan syssla med vare sig du är rik eller fattig, tjock eller smal, ung eller gammal. Ni kanske börja förstå vilken idrott jag hade tänkt inrikta mig på?

Genom alternativ löpning tänkte jag försöka höja intresset för löpning vilket ofta kan vara rätt så svalt hos gymnasieelever, Tanken är att för hoppningsvis kunna skapa ett livslångt intresse som det så snyggt heter. En tanke på aktivitet som kanske eleverna skulle tycka var roligt är en naturlig hinderbana i "skogen" där de får hoppa över stenar, krypa under nedfallna trä osv.

Har ni några idéer för vad jag skulle kunna hitta på?
< < < 1 2 > > >
Linda Eriksson
1978 • Skara
#2
7 mars 2011 kl 19:05
Gilla
Någon slags "jakt" löpning, fartlek etc kanske.
1984 • Göteborg
#3
7 mars 2011 kl 19:20
Gilla
Något i stil med Jonas Coltings Primal Walk kanske? http://www.runnersworld.se/tv/primal-walk-boras.htm

Ser ruskigt roligt ut. Tänkte själv prova på det framåt våren.

Lars Svärd
1973 • Järfälla
#4
7 mars 2011 kl 19:23
Gilla
Nja. jag vill ju inte vara en tråkmåns men... att krypa under nedfallna träd är en helt onödig risk. Rotfäller kan man också med fördel akta sig för. Annars är väl en hinderbana en bra idé. Orientering är ju kul också.
Linda Blomberg
1985 • Luleå
#5
7 mars 2011 kl 20:43
Gilla
Läste om Coltings Primal Walk i Ute magazinet och det är väl någon version av det som ligger till grund för min idé om en "naturlig hinderbana" Nu kommer denna löpning äga rum om en dryg vecka här uppe i Luleå så en del av dessa naturliga hinder kommer självklart vara snö :-)
1978 • Göteborg
#6
7 mars 2011 kl 20:59
Gilla
Jag tror det är viktigt att få bort all form av tävlingsinslag. Att få alla att man bara tävlar mot sig själv. Annars blir det lätt att folk tar i så de mår dåligt, och det kan knappast vara målet. Jag vet själv hur det var när man hade löpträning i skolan. Hjärta och lungor värkte, och det var aldrig roligt.

Hur lägger man upp träning så folk snarare bygger på självförtroendet än bryter ned det? Uppdelning i grupper som springer olika snabbt, och kanske bryter av med promenad eller inslag av träning enligt Colting?
1979 • Stockholm
#7
7 mars 2011 kl 21:07
Gilla
Med gps och smartphones går det att göra mycket roligt. Nackdelen är förstås att det inte blir aktiviteter för "alla" ännu då det fortfarande kostar en del pengar.

Dock; spel av typen Zombie Escape tror jag är ett riktigt bra sätt att locka tonåringar till att röra på sig.
http://itunes.apple.com/us/app/zombie-escape-gps-game/id369617105?mt=8
Linda Blomberg
1985 • Luleå
#8
7 mars 2011 kl 21:19
Gilla
Martin: Tanken är att alla ska få delta och träna utifrån sina egna förutsättningar och sin egen fysiska förmåga utan tävlingsinslag. För att inte gå in allt för djupt på olika teorier om olika motionsformer ska grunden av aktiviteten ligga i upplevelser, lek och naturmöte :-)
Malin J
1974 • Torslanda
#9
7 mars 2011 kl 22:01 Redigerad 7 mars 2011 kl 22:02
Gilla
När jag läste ditt inlägg kom jag med en gång att tänka på hur det var för mig när jag gick på gymnasiet,
Under uppvärmningen inför slingar på 2,5km var jag helt slut, rökare och allt annat än aktiv tonåring blev detta ångest eller en lektion som det var lätt att skobba ifrån.
Trodde aldrig att jag skulle gilla löpning (ska springa min första halvmara i maj) men med ett upplägg på att springa 1 min, gå 2 min osv och utökning allt eftersom, kan jag i dag säga att jag GILLAR löpning, Kommer fortfarande ihåg GLÄDEN jag kände när jag "sprungit 6 min i sträck"

Vet inte om detta är något du är ute efter men jag är övertygad om att hade jag för 20 år sedan fått genomföra "slingan" genom att springa 1 min, gå 2 min, skulle upplevelsen varit betydligt trevligare och jag hade säkert ganska snart kunnat springa hela slingan, men orden SPRING 2,5 km, var ett ouppnåligt mål redan innan.
Espen Ringom
1975 • Oslo
#10
7 mars 2011 kl 22:19
Gilla
på norsk betyr "rolig løping" det samme som langsam løping =)
Jag tycker "rolig løping" er roligt =)
1976 • Majorna
#11
8 mars 2011 kl 02:08
Gilla
Tycker någon egentligen att det är roligt att springa? Det är ju inte mycket till aktivitet egentligen. Man springer. Kan vara jobbigt, avkopplande, svettigt, terapeutiskt etc. Men roligt är det inte. Möjligtvis om man tävlar, tycker om att tävla (och oftast vinner). Men det är nog inte vägen att gå för att få folk som inte springer, att springa.

Nej det roliga är inte att springa. Det roliga ligger väl i upplevelsen att man blir bättre och bättre. Att en viss sträcka var betydligt jävligare förra gången, att du nu orkade springa hela vägen utan att behöva stanna och gå. Finns ju en anledning till att vi pundar GPS-klockor, och rabblar kilometertider här inne hela tiden.

Att få en fotbollskille att vinna terrängloppet på gympan över 4km och få honom att gilla det, är mycket enklare än den där dataspelande överviktiga killen att springa 1000 meter och gilla det.

Lägg fokus på förbättringen och inget annat. Med tex tider, procentsatser, pulsklockor eller dylikt. Det tror jag är vägen att gå.
1978 • Handen
#12
8 mars 2011 kl 06:28
Gilla
Hej Linda!
Löpningen blir "rolig" när den känns meningsfull. Alla vi här på jogg har en/flera egen/egna anledning att springa. T.ex. hälsan, upplevelsen, sociala relationer, tävlingsandan etc....
Hur går man då jogging meningsfullt för ungdomar som inte har valt själva att springa? Kanske göra det till en lek eller ett rollspel? Skattjakt, leka idrottsstjärnor, simulera en skidtävling (aktuellt med VM), leka dataspel....Känn efter vad för intressen och drivkrafter som finns i gruppen och hämta inspiration därifrån! Våga göra något annorlunda och nytt!
Lycka till!
hernwall
1966 • handen
#13
8 mars 2011 kl 06:35
Gilla
en rejäl utmaning Linda! Skolan och idrott kan man säga mycket om, men svårt att komma ifrån att det inte är alla som älskar det ... Några tycker om det, några hatar det. Några vill ha tävlingsinslag, andra avskyr det. Och så vidare.

Tänker, om du nu skall ha aktionsforskningsinslag, så varför inte ställa frågan till eleverna själva? Varför inte låta dem vara med redan från början, och ställa frågan till dem; "hur kan man göra löpning intressant?". Med bakgrund i att alltfler inte rör sig (klassfråga här?!), alltfler äter osunt (klassfråga igen?), löpning bra och relativt billigt alternativ. etc.

Min misstanke är att det behövs variation. Löpning är ett bra sätt att transportera sig (korta sträckor), men sannolikt inte som huvudaktivitet för någon som är 16 år. Men, igen, gör dem själva delaktiga - och varför inte kombinera med mätningar i allt från tider, till vikt, till hjärta, för att var och en skall kunna se sin egen utveckling - och att individens utveckling är viktig för gruppens totala insats.

Oavsett, lyckas du få bara någon eller ett par elever att röra sig mer, har du ju lyckats!

Lycka till - och håll oss gärna uppdaterade på hur ditt projekt går! (Varför inte starta en ny tråd, där du rapporterar!?)
Linda Blomberg
1985 • Luleå
#14
8 mars 2011 kl 08:07
Gilla
Tack för alla tips och idéer :-)
Det är synd att jag inte har mer tid på mig än endast två lektioner/klass, jag hade verkligen velat ha en annan progression i det hela så att de får känna att de utvecklas som löpare. Löpning ger en mycket men utvecklingen är kanske det som är roligast. Ska nog försöka få mig lite fler lektioner så att de får möjligheten att känna att det utvecklas. (Vi får lägga upp praktiken rätt så fritt)

Petter jag tycker helt klart att det är roligt med löpning, det bästa som finns är ju att en solig dag bege sig ut och springa i 2,5 timme :-) Sen finns det kanske dagar när det inte är roliga på samma sätt, utan njutningen ligger i när du är färdig med dina intervaller och får sätta dig i soffan.

Ava
1958 • Lindome
#15
8 mars 2011 kl 14:49 Redigerad 8 mars 2011 kl 14:49
Gilla
Köra på tid kanske? Dvs komma så nära en förbestämd (inte snabb!) tid som möjligt. Inga långa bitar varje gång dock (en km kanske?), iaf inte om du fortfarande vill ha med dem som inte redan gillar att röra på sig.
Och givetvis ingen klocka, här gäller det att komma så nära det går utan hjälpmedel.
patrik t
1974 • Enskede
#16
8 mars 2011 kl 15:24
Gilla
"För att inte gå in allt för djupt på olika teorier om olika motionsformer ska grunden av aktiviteten ligga i upplevelser, lek och naturmöte :-) "

Varför inte lyfta fram löpning som urban upplevelse? Själv blir jag ofta uttråkad av att springa i skogen, när det finns så mycket fina stadsmiljöer att springa i istället. Trappor, raksträckor, fast underlag, omgivningens puls, de omväxlande ljud- och synintrycken, etc. Och så finns det ju hela parkour-rörelsen (som jag själv aldrig har lockats av, men som uppenbarligen många andra har).
1952 • Varberg
#17
8 mars 2011 kl 15:55
Gilla
Jag och hustrun har alltid sprungit med handicapsystem och ibland är vi fler. På det viset blir det tävling både mot en själv och den/de andra oavsett löpförmåga. Ger förutom den extra nerven en förstärkt träningseffekt.
Linda Blomberg
1985 • Luleå
#18
8 mars 2011 kl 19:51
Gilla
Patrik: Stadsmiljö kanske inte är så dum idé :-) Själv är jag sogsmulle så för mig var det naturligt att tänka på vad man kan hitta på i skogen eftersom det är vad jag tycker är roligast. Vi är ju alla olika och jag ska ju försöka tilgodose allas intressen så en av lektionerna blir nog i stadsmiljö och olika former av löpning där :-)

Tage: Hur fungerar erat handikappsystem?
1972 • Enköping
#19
8 mars 2011 kl 20:23
Gilla
Ett alternativ är att man i grupp ska ta flera olika kontroller med olika distanser och underlag. Alla i gruppen måste ta minst en kontroll och man får i gruppen bestämma vem som ska ta vilken kontroll.
1978 • Göteborg
#20
8 mars 2011 kl 20:39
Gilla
Jag föredrar också att springa i stan. Skogslöpning är i de flesta fall väldigt tråkigt för mig, bara som omväxling nån gång kan jag finna det roligt. I skogen finns det ju inget att se... :) I ett bostadsområde däremot finns det hur mycket som hellst att se. Trädgårdar, folk som jobbar, in i folks hus, bilar mm mm...

Är nog viktigt att komma ihåg att alla gillar olika saker.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.