Löpning Kläder, Skor & Prylar 26 inlägg 15528 visningar

Skor med olika drop

1987 • Västerås
#1
23 maj 2018 - 11:58
Gilla
Jag har en liten fundering då jag tidigare inte har brytt mig så mycket om skorna, har köpt ett par i rätt prisklass och sedan har jag kört dem på alla pass oavsett. Efter ett tag har de börjat bli slitna och jag har då köpt nya.

Har även gått mycket i mina "löparskor" på typ semester etc.

Jag har nyligen blivit lite mer intresserad av skorna, då jag fick lite problem när jag sprang väldigt långt i ett par väldigt gamla skor.

Hur tänker ni när ni köper olika skor?

Jag har nu:
Hoka One One Bondi, 4 mm drop, vikt ca 300g
Craft V175, 6 mm drop, vikt ca 300 g
Adidas Boston 6, 10 mm drop, 244 g

Bör jag använda skorna till olika typer av pass? Som det ser ut nu så blir jag ansträngd på olika ställen av olika skor. Ser Adidas som distansskon, HOO som medel och Craft lite som ett mellanting. Men den uppfattningen kanske är helt skev?

Hur bör jag tänka med de skorna jag har och mer generellt?
< < < 1 2 > > >
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#2
23 maj 2018 kl 14:18
Gilla
Generellt tror jag att du gör rätt i att ha flera par skor i snurr. Själv har jag Hoka Clifton till långa asfaltspass, Saucony Peregrine i skogen och Nike lunarglide på löpbandet och när jag vill springa lite fortare. På gympass kör jag Nike freerun. Fötterna mår bra av det.
Däremot är jag lite restriktiv med att gå och drälla på fritid och jobb i mina löparskor. Inbillar mig att de behöver återhämta sig ;)
#3
23 maj 2018 kl 14:39
Detta inlägg har raderats
1987 • Västerås
#4
23 maj 2018 kl 15:29
Gilla
#2
Så du spänner alltså över ett ganska stort spann med drops också?
Mellan 4-11 får jag det till vid en snabb googling.

Är det drop som bestämmer vad du kör skorna till eller är det känslan?

#3
Jag mår bra av lite drop än så länge i vart fall.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
23 maj 2018 kl 15:50
Gilla
Det som känns bra brukar vara rätt. Men gå inte i dem till vardags, Anna har helt rätt, skorna behöver också återhämtning. Att växla är bra, både för skorna och fötterna.
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#6
23 maj 2018 kl 16:00
Gilla
Mest känsla :) är inte så avancerad
Hokan tycker jag är på tok för mjuk egentligen, känns lite svampig nästan men ändå skön för långa pass.
Peregrine har jag för sulan, bra grepp men ändå mjuk och fin. Ingen pjäxkänsla som jag tycker en del terrängskor har.
Mina nikes undrar jag om det verkligen är Lunarglide nu när jag kollar...(köpte på rea för att springa på bandet med) jag brukar inte ha så högt drop som 10 men det spelar ändå ingen roll. Poängen är att jag tror att det är bra både för fötterna och skorna att man har några i rotationen, då slipper man hamna i att springa med skor som är helt slut.
1984 • Stockholm
#7
23 maj 2018 kl 16:45
Gilla
Det som jag brukar kolla på om jag ska kategorisera en sko lite snabbt är framförallt det som på engelska kallas stack height och vikt. Stack height är sulans tjocklek, oftast både fram och bak (skillnaden är då droppet) . Ju högre stack height och vikt desto mer tänkt för långa pass och träning brukar en sko vara. Motsvarande låg vikt och tunn sula brukar vara menad att springa snabbt med (läs korta pass och tävling).

Men sen spelar sulans hårdhet ganska stor roll för känslan och det är inte sällan en sko marknadsförs som snabb men känns mer mysig. Eller tvärtom.

Hoka bondi är avsedd att vara en mängdträningssko för långa pass och Adidas Boston är väl tänkt att vara en hyfsat snabb träningssko eller marathontävlingssko. Många som prioriterar låg vikt kör den nog som mängdträningssko men då är det kanske den tyngsta sko de äger. Det är nog ganska olika hur mkt man prioriterar låg vikt kontra hållbarhet/komfort/skydd.

Men gå på det som känns bra. Jag kör många långa asfaltspass i Nike terra kiger som är tänkt att vara en trailsko egentligen, men jag gillar den supermkt på asfalt. Adidas adios boost är tänkt att vara en snabb vägsko men jag tycker den är rätt äcklig på väg och gillar den mer till pass på skogsstig...så smaken är som baken.

Vad beträffar dropp så är det inte sällan som producenternas siffror är lite fel. Och även där kan en sko med högt dropp kännas som den har lågt ändå. Jag gillar själv dropp runt 4mm men tycker inte man ska stirra sig blind på det.
#8
23 maj 2018 kl 19:12
Detta inlägg har raderats
1984 • Stockholm
#9
23 maj 2018 kl 19:25
Gilla
För att det är dropp/klack på nästan alla andra skor? Inbillar mig att det är en mode/statusgrej från början, på vanliga skor alltså. Inte så konstigt att det hamnar/"behövs" på löparskor också då.

Eller kanske har det med "fallet" i steget att göra? Att "den perfekta hållningen" är stolt, rak och framåtlutad?
#10
23 maj 2018 kl 20:18
Detta inlägg har raderats
Hobbylöparn
Östermalms IP
#11
23 maj 2018 kl 20:35
1 Gilla
Drop it like its hot?
1984 • Stockholm
#12
23 maj 2018 kl 20:49 Redigerad 23 maj 2018 kl 20:59
Gilla
Var det inte bara skolade idrottare som höll på med löpning på den tiden? Det var väl på 70talet som medelklassen började jogga? Och dom kan jag tänka mig redan var helt korta i baksidan pga andra klackade skor och mer och mer stillasittande jobb?

Inte för att jag tror funktion hade så mkt med saken att göra - det var säkert en modegrej mest. Men tycker inte det låter så konstigt om mode blev en stor del av det när en konsumerande, stor medelklass plötsligt blev intresserad av ngt tidigare såpass smalt som löparskor.

En sak jag däremot funderat på är hur tusan fotbollsskor (mig veterligen, kan egentligen inget om moderna fotbollsskor) verkar ha fortsatt stå helt utanför hela den här grejen med dropp, dämpning och pronationsskydd. Visst att det mest är oförstörda barn och skolade fotbollsspelare som använder fotbollsskor men det är en så väldigt stor bransch så man tycker att någon borde ha försökt iallafall?
1983 • Stockholm
#13
23 maj 2018 kl 22:42 Redigerad 23 maj 2018 kl 22:44
Gilla
#12 hehe.. ja, fotbollsskor är ju speciellt. Men jag tycker de påminner väldigt mycket om trailskor egentligen fast med kraftigare ovan/undersida. Det är ju egentligen 5-30m intervaller i 90 minuter. Så man vilar rätt mycket i en fotbollssko också. Och oftast är det ju grus/gräs. Så dämpning brukar det inte vara tal om, de är som pjäxor på asfalt. Du vill ju ha så mycket känsla med bollen som möjligt under sulan också.

ps. grusskor är ju mjukare än grässkor, osv.
1984 • Stockholm
#14
23 maj 2018 kl 22:53 Redigerad 23 maj 2018 kl 22:55
1 Gilla
#13 Ja, det är sant. Men även trailskor har ju i ganska många fall en hel del dämpning numera. Men behovet blir förstås inte lika stort - och ja, närheten till bollen blir säkert den avgörande faktorn ja. Skulle ändå vara fett om CR spelade VM i fotbollsskor från Hoka - vore kanske bra i luftdueller om inte annat.
Martin Pedersen
1982 • Hjärup
#15
24 maj 2018 kl 09:24
Gilla
En helt annan fundering kring just drop i löparskor.

I vintras köpte jag ett par New Blance Fresh Foam Vongo, med 4 mm drop. Innan dess hade jag ett par Asics Gel Kayano med 10 mm drop. Det blev för stor skillnad då mina hälsenor och vader inte var vana vid den ansträngningen.

Jag köpte då ett par Hoka One One Arahi med 5 mm drop. De hade jag inga problem alls att springa i och har använt dem till allt sedan dess. Hoka har ju en väldigt rundad sula, så min fråga är helt enkelt om deras 5 mm drop egentligen inte är 5 mm utan snarare kan liknas vid typ 8 mm drop?

Jag testade mina NB Vongo i tisdags igen och de gick iallafall bättre att springa i nu, men jag behöver fortfarande vänja in mig vid dem en hel del, och så stor skillnad borde det väl inte vara på 5 och 4 mm drop?
1984 • Stockholm
#16
24 maj 2018 kl 09:47
Gilla
#15 Det är inte säkert att siffrorna på dropp stämmer riktigt, och det beror nog lite på hur man mäter också. Runners world hade tidigare en ganska bra databas där man mätte alla skor på samma sätt, men jag hittar den inte nu. Enligt min erfarenhet från den så var droppet +-2mm ungefär från det som anges. Förutom det så tror jag att dropp bara är en av många variabler så det går nog inte att förenkla så pass mycket som att ett dropp funkar för dig och ett annat inte.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#17
24 maj 2018 kl 10:24
Gilla
Det här med dropp är nog egentligen litet förenklat.

Titta på slowmotionfilmer av ditt eget löpsteg eller generellt på Youtube, så framkommer det att man inte landar med plan fot rakt framåt.

I själva verket är det en ganska slingrande rörelse där foten dels i bästa fall påbörjat sin resa bakåt i steget innan isättning (paw back). Dessutom landar många med en ganska utåtlutande fotsula. Och så landar de allra flesta med hälen först, oavsett hur mycket ni läst born to run.

Således är det en slingrande rörelse där häl/utsida fot "tar smällen", sen rullar hela foten inåt/framåt tills full fotisättning skett. Det är i detta läge vissa rullar vidare inåt och får den beryktade överpronationen.

Slutligen påbörjas avveckling av steget vilket sker på någon del av tån.

Om vi då återgår till ämnet drop, så visst påverkar höjdskillnaden mellan häl och tå. Men givet ovan resonemang så händer betydligt mer i steget än att hälen tjongar i först.

Upplevelsen beror således på dels hur mycket bakre delen av skon "kollapsar", samt även hur "hård" ytterkant skon har. En väldigt stum sko med högt dropp, kan kännas tuffare att springa i än en mashmellowmjuk sko med lågt dropp.

Sen finns det olika form på sulan som nämts ovan. Trenden verkar ju gå mot en avfasad sula på utsida häl. Titta på Nike Pegausus, Adios, mfl. De allra flesta har en mjuk rundad linje där medellöparen landar, dvs utsida häl.

Så nu har toalett-teoretikern lämnat sitt bidrag. :-)
1973 • Åkersberga
#18
24 maj 2018 kl 11:24
Gilla
Som tur är skillnaden i drop mellan olika skor ändå väldigt små. Det räcker att det är några % lutning eller fall på den väg, band, spår man springer på för att skapa eller ta bort nivåskillnaden.
Min känsla är också som #15 att med tillräckligt dämpning blir drop mindre viktigt eller påtagligt för vad och hälsenan.
#19
24 maj 2018 kl 15:20
Detta inlägg har raderats
Hobbylöparn
Östermalms IP
#20
24 maj 2018 kl 15:55
Gilla
Re 19:

Instämmer. Hastigheten är en av alla parametrar som påverkar.

Däremot för vanliga motionärer, vilket jag anar att de flesta här är, så är det nog "rulla fot" som gäller. Särskilt på långlopp.

Det gjordes en studie som jag kan leta fram någonstans vid ett Marathonlopp (stavning?). Trots Born to Run hypen och att väldigt många TROR att de springer på framfoten, så visade mätningen att 95% av alla som passerade landade på hälen. Drygt 4% landade på mittfoten och endast en fjuttig halv % på framfoten.

Så tyvärr, för 99% här inne påverkar nog "droppet" på skorna hur de upplevs. :-)



< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.