Löpning Kläder, Skor & Prylar 17 inlägg 13816 visningar

Ohälsosamt att blanda skor med olika drop (fall)

1987 • Solna
#1
18 november 2014 - 09:42
Gilla
Bild uppladdad av Fredrik Pettersson
Hej!

Efter åratal av inaktivitet så är det intressant att vara tillbaka i löpningens värld. Jag hade aldrig hört talas om drop innan men nu är det tydligen allmän vetenskap.

Så även när man kollar efter nya skor. Jag har bestämt mig för att köpa ett par skor för terräng och ett andra par för asfalt; hittills har jag inte brytt mig mycket om skorna som jag använt (har aldrig haft mer än ett par).

I min överblick av terrängskor verkar det generellt som att terrängskor har högre drop än asfaltsskor, någon som kan bekräfta detta?

Min fråga är om det är ohälsosamt för foten (eller kanske löpstilen) om man har flera par skor med olika fall. Kan någon sprida lite ljus över detta mörker?

Fredrik
1971 • Nykvarn
#2
18 november 2014 kl 09:46 Redigerad 18 november 2014 kl 11:15
Gilla
Olika märken kör ju med olika filosofier/"tänk" bakom sina modeller och sin design. Brittiska Inov8 som specialiserat sig framgångsrikt på terränglöpning har genomgående lågt drop i sina produkter t ex och jag skulle nog säga att generellt har utpräglade terrängmodeller lite lägre drop än modeller inte tänka för terränglöpning.

Olika skor med olika drop belastar ju vad och hälsena olika mycket. Risken är väl framförallt överansträngning i dessa områden vid mycket löpning i skor med lågt drop om man inte är van.

Edit, själv springer jag i skor med allt från ca 10 mm ner till 0 mm drop. Noll mm har jag väl inte riktigt kommit att uppskatta förutom just i terräng där jag tycker det fungerar bra. I övrigt trivs jag lika bra i 3-4 mm drop som högre drop och jag tycker faktorer som dämpning och vikt är viktigare faktorer än just droppet i sig.
1973 • Åkersberga
#3
18 november 2014 kl 12:02
3 Gilla
Fredrik: Det är snarare hälsosamt att variera skor med olika drop, dämpning, vikt, utformning osv.
Åsa
1983 • Fagersta
#4
18 november 2014 kl 12:17
2 Gilla
Det mesta kretsar tyvärr i pengar, de syns i samhället överallt. Lite nytt, så kostar det.

Tror som Amir ovan att blanda är vettigt. Kör på de som känns rätt för dig. Lyssna/läs inte så mycket, eller lättare ta allt med en nypa salt.

1965 • Täby
#5
18 november 2014 kl 13:30
Gilla
Den risk som eventuellt kan finnas är väl om den ena eller andra extremen "förstör" ditt löpsteg. Men det tror jag att du känner, om så vore fallet. Jag, tex, får ett konstigt löpsteg med Merrell Trail och Roadglove (0-drop). Men å andra sidan så belastar dessa hälsenan så mycket så det gör inget - dom skorna är trevliga att ha när jag promenerar.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#6
18 november 2014 kl 14:02 Redigerad 18 november 2014 kl 14:03
5 Gilla
"Efter åratal av inaktivitet så är det intressant att vara tillbaka i löpningens värld. Jag hade aldrig hört talas om drop innan men nu är det tydligen allmän vetenskap."

Ja fokus är mer på diverse lätt udda vetenskaper (som drop, LCHF, näsandning etc) i stället för att springa minst ca 14 mil/vecka och nå nära sin kapacitet :-)
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
18 november 2014 kl 14:07
Gilla
Håller med Åsa, känn efter vad som känns bra. Och med alla: det är bra att variera, helt rätt att du köper två par skor.

Skor med noll drop är ofta tunna och avsedda för ett löpsteg där du landar på framfoten men det finns märken som har väldämpade modeller också (Altra, Inov8, Merrell åtminstone). Att byta löpsteg är en process över att antal månader (själv tände jag snabbt på framfotslandning och fick köra rehab hela sommaren....).
Men vill du ha väldämpat finns mycket mer att välja på med högre drop, kraftig dämpning behövs ju i första hand för att skydda knän och höfter om man landar på hälen.
Kör själv mellan 0 och ca 12 mm.
Jonas Melke
1971 • Göteborg
#8
18 november 2014 kl 14:45
Gilla
Som Bo och Stefan (indirekt) påpekar är nog det bästa för oss motionärer att fokusera på själva löpningen. Skor (och annan utrustning) har för de flesta en minimal betydelse. Som ett litet tips har jag, för att spara pengar och minska risken att hänga upp mig på betydelsen av olika skor, i många år använt mig av funktionen "sortera på pris" hos de billigare nätbutikerna. På detta sätt springer man automatiskt runt i en massa olika skor vilket borde vara bra ur skadesynpunkt, eller?
1984 • Stockholm
#9
18 november 2014 kl 20:24
Gilla
Jag tror Jonas strategi är väldigt bra faktiskt. De studier jag läst som inte är gjorda av vinstintresserade skoföretag visar mest att skovalet inte påverkar skaderisken på ett signifikant sätt överhuvudtaget. Har man skadeproblem är det bra att testa andra skor och olika skor belastar lite olika ställen, det är väl i stort sett det enda som har vetenskapligt stöd vad jag sett. Inte sett stöd för att varken dämpning eller pronationsstöd påverkar skaderisken (oavsett hur man landar). Såg nån studie som pekade åt att lågt dropp gav lite högre skaderisk men skulle tro att det beror mkt på att löpare är ovana vid det. Så, ta dom skor som du tycker är sköna att springa i och ha nåt par till att variera med så tror jag du gör så rätt du kan göra.

En studie som var rätt kul var när man jämförde löpare som valde expertutprovade skor mot löpare som tvingades springa i "fel" skor för deras fottyp. Det fanns ingen skillnad alls i skadefrekvensen i de båda testgrupperna.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#10
18 november 2014 kl 20:53
Gilla
Så här jobbar jag: Känns skon på något sätt oskön så vägrar jag att springa ett steg till i den. Ju mer man springer ju snabbare märker man det. Spenderar man 4-8h/vecka i ett par skor så är inte inte ok att dom är osköna eller att man får ont. Drop etc är enligt min erfarenhet helt ointressant. Låg vikt är däremot något jag gärna prioriterar.
1967 • Västra Frölunda
#11
18 november 2014 kl 23:03
1 Gilla
Jag tror det är hälsosamt varva olika typer av skor och att det i sig minskar skaderisken. Det gäller drop men även att variera mellan skor med mer, mindre eller inget stöd för oss som har lite pronationstendens.

Idag behöver jag inget pronationsstöd längre även om jag har det i några skor som t ex DS Racer. Hade jag kutat på i Kayano eller Ascis 2000 som löplabbet föreslår så tror jag inte teknik och muskulatur hade utvecklats så positivt som de gjort. Prova alltså gärna skor med mindre stöd.

Gällande drop så gillar jag lågt drop på skor för snabba intervaller, korta lopp och terräng medan jag tycker att jag får bäst kombination av löpkänsla i framfoten och dämpning under hälen på t ex maran om man har lite högre drop.
Åsa
1978 • Tyresö
#12
19 november 2014 kl 13:28
1 Gilla
Jag byter mellan olika skor med olika dämpning och olika drop. Själva växlingen mellan olika skor är det som verkar minska kroppsslitaget mest för min del.
Springer långpass med mer dämpade skor med högre drop, och kortare/snabbare pass med tunnare skor med lägre drop.
Har inte gått extremt åt något håll. Max 10 och minst 4.
1970 • Sala
#13
19 november 2014 kl 16:44
Gilla
Jag varierar hej vilt. Jag tror att variationen är bra för kroppen, olika skor sliter på olika sätt. Men fokusera på hållning och löpsteg...
1987 • Solna
#14
19 november 2014 kl 18:12
Gilla
Det är intressant att läsa vad ni säger! Även skönt att kunna sova utan att hemsökas av drop-spöken!
Jag köpte mig ett par Saucony Triumph 11 till asfalten. Det blir säkert bra.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#15
19 november 2014 kl 18:38
Gilla
Jag använder skor mellan 0 och 10mm dropp, vilket man även gjorde förr fast ingen pratade om det. För fart och kortare pass, mindre drop, långa pass mer dämpning vilket traditionellt innebär 8-12 mm häldropp. Idag finns ju möjlighet att välja lite drop med tjocka sulor vilket inte var så vanligt förr. Min uppfattning är att man måste själv känna vad som fungerar och känns naturligt. Milen i sig är ju viktigast liksom tempot i träningen.
1964 • Stockholm
#16
19 november 2014 kl 20:34
Gilla
Läst på letsrun.

Kenenisa Bekele, the world’s most credentialed distance runner, the world record holder at 5000m and 10,000m, had the best response. “The yellow ones.” Then he corrected himself and said, “No, the black ones.”
http://www.letsrun.com/news/2014/11/marathon-racing-shoes-pros-wear-2014-new-york-city-marathon/
Leonard
1981 • Hovet
#17
27 november 2014 kl 18:17
Gilla
"Vanliga" tjockskor för asfalt har oftast mest drop och mest dämpning. Terrängskor är bra att ha om du kommer att springa på underlag som kan vara hala, såsom våta trädrötter, stenar eller vinterföre.

Att ha minst två par olika skor att varva mellan har jag hört ska vara bra därför att musklerna i foten får lite olika belastning. Lägre drop är fint om du springer med sådan teknik och då är det också viktigt att sulan inte är för styv, något som tyvärr många terrängskor verkar vara...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.