Löpning Träning 24 inlägg 1775 visningar

Träna utan att stretcha

Per Arneng
1978 • Mölndal
#1
9 juli 2009 - 21:41
Gilla
Är det nån som tränat flera år utan att strecha eller eller stretchat extremt lite och klarat sig skadefri? Eller är det så att man måste strectcha annars får man garanterat skador?

Jag är så dålig på att stretcha för det är så extremt tråkigt... hoppas på att nån forskare skall säga att stretching som skadeförbyggare är en myt ;-) men det kommer ju inte så jag måste väl börja med skiten..
< < < 1 2 > > >
1972 • Hallersbyn, Dalskog
#2
9 juli 2009 kl 21:53
Gilla
Snart tränat löpning i 4 år, utan en enda träningsfri vecka. Har alltid stretchat extremt lite, men klarat mig i stort sett skadefri. Liksom du, Per, tycker jag det är vansinnigt tråkigt att stretcha, men jag borde nog egentligen göra det mer.
Då tänker jag i första hand inte på skaderisken, som jag tror är mycket individuell, utan på att jag känner att min stelhet (inte minst i baksida lår) hämmar min teknikutveckling.

Jag hakar på Pers frågor, men undrar också om det finns någon med erfarenhet av att löpningen (tekniken, snabbheten, ekonomin) har utvecklats i och med övergång från ytterst begränsad till flitig stretching?
1972 • Göteborg
#3
10 juli 2009 kl 05:47
Gilla
Jag har skummat igenom lite på ämnet och kommit fram till följande:

Stretcha om du elitidrottar och/eller tränar extremt ofta.

Stretcha om du vill bli mer flexibel/böjlig/smidig.

Att inte stretcha ger explosivare muskler.

Sedan tror jag att även detta ämnet är såpass individuellt att vissa kanske måste stretcha för att förebygga skador medan det inte alls är så för andra.

Jag skulle nog förorda att stretcha hur som helst, i alla fall vissa utsatta muskelgrupper och där man anser att man känner sig trött.
http://viktminskning.blogsome.com
Magnus
Stockholm
#4
10 juli 2009 kl 07:52 Redigerad 10 juli 2009 kl 07:55
Gilla
Statisk stretching som skadeförebyggande ÄR en myt, samma sak med att man får mindre träningsvärk om man stretchar. Var en regelbunden stretchare innan, men numera ytterst sällan. Har inte märkt några negativa effekter alls och kan fortfarande nå tårna när jag böjer mig ned.

Forskning har ju visat att överdriven stretching kan ge sämre löpekonmi, att det krävs en viss hårdhet i musklerna för att man ska springa effektivt. I samband med skada, tex fotledsstukning, när rörligheten försämrats ser jag en poäng med stretching, annars inte.

Dynamisk stretching, i form av löpskoleövningar tex, däremot kör jag en del och tror på.
Karl-Johan Forsvall
1965 • Långås
#5
10 juli 2009 kl 07:59
Gilla
Stretching är en ganska het potatis, och åsikterna går isär.

Ena sidan hävdar att det inte finns några vetenskapliga studier som visar att stretching skulle förebygga skador, tvärtom finns det några som visar att det istället kan ge skador. De menar att de blivit mer skadefria sedan de slutat stretcha. De som är för att man stretchar hävdar att det ger en skön känsla i musklerna efter ett träningspass.

Själv lutar jag åt den första gruppen, jag stretchar aldrig i samband med träning. Däremot händer det att jag stretchar lite, eller masserar mina muskler om jag känner mig stel eller har spända muskler för att få dem att slappna av.

En myt med stretching är att de skulle göra musklerna längre vilket i sin tur gör en vigare. Vad som istället sker vid regelbunden stretching är att man hela tiden flyttar fram smärttröskeln i musklerna. Man kan då komma till den punkten att man lurar kroppens eget varningssystem (smärtan) och utsätter musklerna för onödig belastning och blir därmed skadebenägen.

Detta med stretching kan nog vara individuellt också, men... vad jag däremot bestämt hävdar är att om man skall ägna sig åt någon slags aktivitet som är ämnad att förebygga skador är det mycket bättre att lägga tiden på att värma upp musklerna ordentligt före löpningen, och långsamt trappa ner efter löpningen istället för att stretcha!
1981 • Linköping
#6
10 juli 2009 kl 08:31
Gilla
Ja, fy fan va svår denna fråga är!
Vad jag förstått så finns det få/inga bevis för att stretching fungerar. Och OM det ska fungera så räcker (enligt min naprapat) INTE att hålla foten mot rumpan i 5sec. Nej, då är det minst en minut som gäller. Genast blev det än tråkigare. Alla de professionella som jag mött (dvs sjukgymnaster, naprapater och massörer) är dock helt övertygade om att stretching fungerar. De har sett folk återfå rörligheten och minska smärtan med stretching mm mm. Och de borde ju veta, eller?

Jag kan bara utgå från mig själv. Jag får ont utan stretching. Ingen skulle bli gladare än jag om detta visade sig vara inbillning, men jag tycker att så fort jag slutar stretcha så kommer sakta något fel smygande. Kanske beror dessa på nåt helt annat, men jag vågar inte chansa. Dessutom, har jag ont i ryggen eller knät så kan detta gå över med lite stretching med några timmars mellanrum. DOCK vet jag ju inte hur det skulle vara om jag låtit bli?

Nåväl, för mig är det ett tillräckligt tydligt mönster att stretching hjälper som gör att jag inte vågar chansa att sluta. För även om stretching är tråkigt så är det roligare än att ha ont.
1954 • Falun
#7
10 juli 2009 kl 08:34 Redigerad 10 juli 2009 kl 08:52
Gilla
Jag slår Magnus J med mina 11 år. För jag har fört träningsdagbok sedan maj 1998. Finns inte en enda tom vecka utan löpträming. De enda skador jag har haft är ett antal fotstukningar, typ 6st.

Jag stretchar efter spinningen. Men det är bara för att det är kollektiv stretch. Och det ser ut som jag stretchar fast jag gör inte det :-)

Under dessa 11år har träningen gått från ca 2mil i veckan till 5 mil i veckan. Här är en anledning till att jag hållit mig skadefri, inga snabba ökningar av mängden och kontinuerlig träning året om. Samt lite tur.

Edit: Många upplever att stretch gör nytta, och det tror jag på. Alla är vi olika.
1978 • Göteborg
#8
10 juli 2009 kl 08:39
Gilla
Jag lägger ingen värdering i vad ni personligen beslutar er för, men har en egen erfarenhet av att INTE stretcha.

En sommar för många år sen cyklade jag väldigt mycket mountainbike, ca 1 timma om dagen i princip varje dag. Efter varje pass stretchade jag de muskler jag tyckte att jag använt, fram- och baksida lår och vader. Under sommaren kröp en ryggsmärta fram, som jag kopplade samman med den extremt dåliga bäddsoffa jag sov på varje natt. Smärtan blev till slut så outhärdlig så jag fick ta smärtlindrande tabletter för att klara av den.

Men en dag fick jag tips från en gammal cyklist att stretcha sätesmuskeln, eftersom den fäster uppe i ryggen och trycker ihop ryggraden om den blir för kort... Efter ett par stretchpass av sätesmuskeln försvann smärtan.

Jag stretchar alltid efter passen. Det är inte kul, men det är skönt och det ingår liksom i passet. Dessutom får man möjlighet att eftersvettas lite innan man duschar.

/Martin
1980 • Stockholm
#9
10 juli 2009 kl 08:58
Gilla
Jag håller med Martin.

Jag har alltid varit emot streching men fick grymma ryggproblem förra hösten.

Sedan dess är det obligatoriskt för mig att strecha sätesmusklerna.

Igår slarvade jag lite grann och fick direkt ett "drag" i korsryggen.
1983 • Halmstad
#10
10 juli 2009 kl 09:22
Gilla
Min rygg gnäller direkt om jag inte stretchat sätesmusklen på några dagar. Jag stretchar alltid efter passen, men då jag är överrörlig så ser jag till att inte stretcha ut för långt. Dessutom låter jag bli vissa muskler för att minska överrörligheten.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#11
10 juli 2009 kl 09:24
Gilla
Har sprungit i över 30 år och i princip aldrig stretchat - är som många kvinnor överrörlig i lederna. Men nu när jag passerat 50 år börjar "ålderskrämporna" komma - behöver nu stretcha hälsenor och vader p.g.a tendens till "gubbvad" :-) Behöver även till och från stretcha pirriformis (också en åldersgrej).
Robert Perrakoski
1980 • Stockholm
#12
10 juli 2009 kl 09:46
Gilla
Jag har också letat under stock och sten om studier, information gällande bla. stretching.

Själv har jag inte löpt så länge så jag försöker hålla en ödmjuk inställning, men är ändå benägen att hålla med Magnus N och Carl-Johan. Med brasklappen att jag tror det viktigaste är att upprätthålla en anatomisk balans. Även som enskild person kan man vara överrörlig på vissa områden och för orörlig på andra.

Exempelvis så håller jag med om att för mycket s.k. statisk stretching kan leda till skador eller att man inte känner leders signaler lika bra, men att sätesmuskeln ofta behöver sträckas ut i kombination vid löpträning då den påverkar så många andra delar.

Ett annat exempel är att jag slutade stretcha på prov så att säga, efter stockholm marathon, och efter några veckor fick jag en molande smärta under ena knät. Jag trodde ett tag att det kunde vara "hopparknä", men läste att det kunde vara fästet till främre lårmusklerna som var stelt. Efter att ha stretchat främre lårmuskeln några ggr så försvan "knäskadan".

Det är som sagt komplext detta.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#13
10 juli 2009 kl 10:04
Gilla
Om jag inte stretchar märker jag direkt att jag blir stelare. Ffa lårmusklerna, både fram o bak. Huruvida detta skulle kunna resultera i skador eller inte vet jag dock inte. Det kan gott hända att man inte blir vigare av "normal stretch" men det förhindrar stelhet hos mig iaf. Och det känns mycket bättre i kroppen efteråt, mer avslappat. Dock har jag lyckats sträcka mig genom hårhänt stretching, så jag är försiktig numer. Såsom jag förstår det kan man ha nytta av stretching om man har en tendens till korta muskler, tvärtom om man är överrörlig.
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#14
10 juli 2009 kl 11:05
Gilla
När ett muskelfäste brister, då är det dax att vara efterklok förmodligen.
Fast jag kan hålla med om att stretcha bara för stretchandes skull inte ger något. Men känns det stramt då är rörlighets träning på plats.
1985 • Göteborg
#15
10 juli 2009 kl 12:18
Gilla
Jag håller med Maria A, ifall jag inte stretchar efter en tur kan jag känna att benen blir lite tunga efteråt, så för mej tror jag i alla fall att det hjälper återhämtningen

Vad det gäller skaderisken var det en släkting till mej som skadade sig vid skidåkning för att han (ofrivilligt) gled ner i split. Hade han kunnat gå ner i split hade han kanske inte skadadt sej.... (nu menar jag inte att det är någon bra stetching-övning, men ni förstår poöngen!)
Åsa Stenmarck
1977 • Vallentuna
#16
10 juli 2009 kl 12:34
Gilla
pajade ryggen i vintras när mina höftböjare inte fick stretch efter skidåkning - så jag är FÖR stretch!!
1972 • Hallersbyn, Dalskog
#17
10 juli 2009 kl 12:58
Gilla
Tror man bör undvika för- eller emotdebatt i ämnet eftersom de personliga erfarenheterna uppenbarligen skiljer sig mycket åt.
Björn
1978 • Myggenäs
#18
10 juli 2009 kl 13:03
Gilla
Håller med föregående skribent, men personligen måste jag stretcha efter varje pass annars säger höft och rygg musklerna ifrån direkt.
Per Arneng
1978 • Mölndal
#19
10 juli 2009 kl 14:59
Gilla
Så känner man sig inte stel eller ont i rygg så kan man kanske skippa strechningen om man skall tolka allas olika erfarenhet.
Mikael Österblom
1970 • Upplands väsby
#20
10 juli 2009 kl 22:59
Gilla
Jag strechar inte, om det inte är så att man känner att nåt börjar bli kort typ bakre delen på låret..... Man ska nog inte strecha direkt efter träning för då är genomblödningen väldigt stor = större risk att strecha sönder något

< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.