6 juni 2009 kl 21:21
Får börja med att förklara Jonas inlägg för de som inte förstår. Tidigare hade jag ett alias här på jogg.se. Det var "Tergat". Jag kände att jag hade ett behov av att vara anonym när jag skrev i forumet. Varför Jonas väljer att ta upp det i sitt svar här vet jag inte riktigt, det är lite märkligt och har inte så mycket med trådens ursprungliga fråga att göra.
För att återkoppla till trådskaparens ursprungliga fråga så tycker jag som jag skrev i mitt första inlägg att det viktigaste med intervallträningen är att den är anpassad till de mål man har med sin löpning samt att den har en progressivitet som är kopplad till det mål man har.
Det finns andra frågor man kan ställa sig själv innan man börjar träna mot tydliga tidsmål och som kan hjälpa både nybörjare och erfarna löpare att uppnå sina mål.
Några exempel som jag själv använder:
Vilken träning har jag gjort den senaste tiden. Det är tex inte rimligt att köra 10x1000m i stenhård fart med kort vila som nybörjare utan erfarenhet av löpning. Ålder? En 18-åring som har tränat konditionsidrott hela sitt liv tål förstås hårdare träning som nybörjare inom löpning än en 50-åring som inte har motionerat alls på 10 år.
Tävlingsresultat. Har man nyligen sprungit milen på 45 minuter är det inte rimligt att sikta på sub40 inom en månad. Kanske behövs längre tid att förbereda sig.
Skador? Hur ser skadehistorien ut det senaste året. Hur reagerar du på mängd kontra kvalitet? Vissa klarar massor av mängd men tål inte alls intervaller på bana, eller har svårt för att springa backintervaller. Andra klarar inte att öka mängden alls utan blir slitna direkt.
Styrkor och svagheter kopplade till den distans man ska tävla på? Marathon ställer andra krav än 3000m.
Ju mer noggrann man är desto "lättare" tror jag man har att se hur man ska träna och vad just JAG (DU) kräver för att förbättras & uppnå målen.