6 juni 2009 kl 12:23
Redigerad 6 juni 2009 kl 18:51
Kör själv intervaller utifrån Daniels grunder men varierar själv mycket. Eller rent av väldigt mycket numer.
Typiska intervaller för mig (härledda ur Daniels skola):
* 4-6*1000m @(3-5km tempo) recovery 3´ (ibland tvingas jag ta 4´)
Påstås utveckla syreupptagningsförmågan (V02max)
* 8-20 * 400m @ (3-5km tempo eller i praktiekn, något snabbare, för det blir alltid så) recovery 1´ (eller typiskt; 0,5-2/3 av löptiden.)
Påstås utveckla syreupptagningsförmågan (V02max). Ger även mer snabbhet.
* N * 200m @ snabbare recovery 0,5-1 av löptiden.
Körs oftast nära tävlingar som formtoppningsintervaller, därav även något längre vila.
* 4-6-8 * 1000m @ tröskeltempo (något långsammare än 10km-tempo) recovery 1´
Påstås utveckla förmågan att tåla mjölksyra (flytta fram mjölksyratröskeln). Just denna tröskel är ju ett kärt debattämne på jogg.se men syftet med denna intervalltyp är iaf att öka förmågan att springa i ganska högt tempo länge. Mycket bra för åtminstone 10km och HM-träning.
Variant som jag ofta kör är "spring 1 km i detta tempo följt av jogg 1 km, upprepa 4/6/8 gånger".
edit: Annan variant jag glömde är givetvis "spring 2 eller 3 km i tröskeltempo, följt av 1 km jogg".
Andra intervaller som inte härleds ur Daniels lilla röda:
* "N*Spring snabbt ett tag följt av gång eller lugn jogg ett lika långt tag eller hälften."
Kallas ibland fartlek, ibland intervaller, ibland annat. Funkar kanon. Låt sammanlagd tid för "spring snabbt" vara inledningsvis 15 minuter för att sedan ökas att varieras mellan 20 och 30 minuter. Den riktigt vältränade kan springa 40 minuter. Orkar man mer, håller man för lågt snabbtempo. Kan köras på plant underlag eller i backar. Enkelt och bra.
* 70/20. Spring snabbt i 70 sekunder, följt av 20 sekunder vila (stå/gång/jogg). Repetera så många gånger du vill. Lämpligt att hålla på så länge att snabbtiden återigen blir 15-40 minuter enligt ovan. (40 min lär vara tufft ...)
Själv kan jag köra 60/30 istället vilket nog är lite "fusk" men "känns" trevligare.
* etc, etc.
Andra avvikelser från Daniels:
* Jag avviker numer en hel del från Daniels angivna tempon och viloperioder. Kör mer på egenpåhittade tider och vilar ibland kortare, ibland längre. Allt enligt devisen "all träning är bra träning". Om jag "kör nån form av repetitioner (intervaller) och flåsar och känner mig (lätt) ansträngd" så får jag en tillräcklig och bra dos träning och blir bärttre. Sekunder hit och sekunder dit, tja.
* Har följande som nyckelparametrar då jag kör mina intervaller:
- Snabbtiden ska vara ca 20-30 minuter per pass. (Variera sedan antal reps och repstider utifrån detta.)
- Som sagts ovan. Det ska kännas som om man kan köra ett reps till, annars har man kör för hårt. Sista repset (eller eg. de sista) ska gå lika snabbt som de första, dvs samma tempo genom hela passet.
- Jag skiljer på syreupptagningsintervaller V02max (snabbt, lång vila) och tröskelintervaller (lugnare, kort vila ca 30-60sek).
- Känn efter i egna kroppen. Känns det för tungt så är det för tungt. Känner du dig sliten, ersätt med ett lugnare pass.
Annat än intervaller:
* Tempolöpning där snabbtiden är 20-30 minuter i samma tempo som tröskelintervaller är kanon speciellt för M och HM samt 10km
* Distans/långpass i lugnt tempo med fartökning till tröskeltempo/HM-tempo i 3-4-5 km i senare delen. Kanon. Speciellt för HM (och troligen för M).
/ Kanske blev lite utanför själva trådämnet. Men detta är "min" skola. Jag kör mer och mer eget men i grunden utgår jag från Daniels tider och tabeller. De utgör iaf en "icke helt felaktig" modell av ett träningssystem. Dvs följer man det så blir man bättre.
/Jonas