Löpning Kläder, Skor & Prylar 17 inlägg 1415 visningar

Varför så många otillåtna skor?

#1
13 oktober 2024 - 13:02 (Redigerad 13 oktober 2024 - 13:08)
1 Gilla
Jag tycker mig se en oroande trend att många skor har blivit otillåtet tjocka (mer än 40 mm) vilket gör att man verkligen måste se upp när man köper nya skor. Det gör det inte lättare att de flesta skoaffärer inte skriver ut tjockleken. Många tillverkare verkar inte ens vilja skriva ut det på deras hemsida.

Personligen tillhör jag inte eliten men jag vill ju inte fuska och tycker att skoreglerna redan är lite väl tillåtande som det är så därför vill jag försöka hålla mig till skor som är under tillåtna 40 mm (vet att trail inte har någon gräns men tycker att det är löjligt, och så skiljer jag personligen inte mellan trail och terräng). Huruvida de finns med på World Athetics lista över tillåtna skor bryr jag mig mindre om så länge de inte ligger på gränsen.

Jag har till exempel ett par Magic Speed 2 från Asics. Tjockleken verkar vara 34-35 mm (hittat lite olika uppgifter) och de är på World Athletics lista över tillåtna skor. Men nu när jag kollar senaste modellen, Magic Speed 4, på Löplabbets hemsida så står det att de är 43,5 mm. Så vitt jag kan se så verkar det som att det enda alternativet om man vill ha en tillåten sko med kolfiberplatta av senaste modell från Asics är att betala svindyrt för ett par Metaspeed Sky/Edge.

Även mina favoritträningsskor under många år, Asics GT-2000, har ökat i tjocklek, från att ha varit under 30 mm till hela 36 mm så det kanske bara är en tidsfråga innan de också blir otillåtna. Kommer det ens gå att få tag i vanliga löparskor som är under 40 mm i framtiden om man bortser från svindyra skor för eliten?
Irene
1968 • Åstorp
#2
13 oktober 2024 kl 16:20
Gilla
Vilka lopp har denna regel?
#3
13 oktober 2024 kl 17:12 Redigerad 13 oktober 2024 kl 17:19
Gilla
Vet inte hur många tävlingar som faktiskt tillämpar reglerna men det är ju friidrottens regler.
https://friidrott.se/tavling-landslag/tavling/regler-bestammelser/regler/skoregler/
#4
13 oktober 2024 kl 17:35
6 Gilla
Det vore ju verkligen för jävligt om alla hobbyjoggare började fuska på tävlingar. Tänk om alla dessa som aldrig varit under 50 minuter på milen plötsligt börjar springa på 48-49 minuter. Då skulle åtminstone jag lägga skorna på hyllan. En sådan genomkorrupt sport vill inte jag delta i!
Irene
1968 • Åstorp
#5
13 oktober 2024 kl 18:17
Gilla
Har aldrig läst att detta gäller ett motionslopp.
Helsingborg
#6
13 oktober 2024 kl 18:47
1 Gilla
Jag tror inte att särskilt många lopp tillämpar reglerna för vanliga motionärer. Dessa regler är ju främst framtagna för eliten. Som motionär bryter man alltså inte mot några regler här.

Mina favoritskor (Asics Superblast 2) har en sulhöjd på 45 mm under hälen. Att de överskrider elitens regler känns inte så relevant för mig. Satte faktiskt mitt halvmara PB i dem även om jag föredrar kolfiberskor på tävlingar.

Det finns studier som menar att maximalistiska skor kan minska stötbelastningen och skaderisken samt bidra till snabbare återhämtning. Dock var dessa inte inriktade på skor just över 40 mm men skulle det visa säg att skaderisk och återhämtning är ännu lägre i dessa skulle jag inte tveka en sekund för att tävla i sådana skor.
Irene
1968 • Åstorp
#7
13 oktober 2024 kl 19:03
2 Gilla
Alltså är detta inget problem överhuvudtaget.
1986 • Umeå
#8
13 oktober 2024 kl 19:06
3 Gilla
Visst att skorna inte kontrolleras på motionärer. Men det är heller väldigt få motionärer som blir dopingtestade. Betyder det att det är okej att dopa sig?

Jag tycker att ska man tävla så ska man också följa tävlingsreglerna.

Sen vet jag inte varför man skulle vilja tävla i de här supertjocka skorna. De är väl framför allt framtagna för lugna distanspass och skonsamma långpass. Jag gillar mina Skyward X och springer en stor del av mina distanser i dem men jag skulle aldrig tävla med dem även om det var tillåtet. Finns många betydligt snabbare skor för detta
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#9
13 oktober 2024 kl 19:16
2 Gilla
Det här känns väl lite som en icke-fråga va?
På träning och för motion finns ju inga förbud mot att springa i vilka skor man vill. Då kan det ju till och med vara klokt att springa i "förbjudna" skor om man har behov av det.
Ska man tävla, om än bara mot sig själv, är det så klart en annan femma och då är det bara att hålla sig inom regelverket. Och det finns ju enormt mycket skor att välja på om man vill springa och sätta PB eller ha andra ambitioner med sitt löpande.
#10
13 oktober 2024 kl 19:24 Redigerad 13 oktober 2024 kl 19:30
1 Gilla
Har aldrig förstått varför det ska vara olika regler för elit och motionärer (förtydligande: jag menar på tävling) men det kanske är en annan diskussion. Själv vill jag i alla fall följa reglerna oavsett om de gäller mig eller inte.

Även om jag inte tycker om reglerna så är de det enda jag har att förhålla mig till. Jag vill inte begränsa mig till hur jag skulle vilja att reglerna såg ut (typ 25-30 mm utan kolfiberplatta) för då gör jag det ju bara svårare för mig själv att konkurrera mot andra löpare. Men jag vill ju inte heller få för stor fördel mot andra löpare runt omkring mig. Om någon skulle beskylla mig (på skoj eller allvar) för att jag kommit före dem på grund av att jag har bättre skor så vill jag kunna säga att de är tillåtna enligt reglerna. Om jag sätter pers på en kontrollmätt sträcka eller en bana som jag sprungit förut så vill jag att det ska vara enligt reglerna för att det ska kännas på riktigt. Om vi bortser från tävlingsmomentet med de andra löparna så är det ju lite samma sak som att jag inte räknar en tid på 5 km som pers om jag vet att banan gått för mycket nerför och/eller om jag misstänker att den är för kort. Jag skulle naturligtvis kunna ljuga och säga att det är mitt pers men det skadar ju främst mig själv.

Men jag antar att det ni andra säger säger en hel del. Folk bryr sig helt enkelt inte, vissa tycker till och med att det är bra, och därför finns det pengar att tjäna på att tillverka tjocka skor.

Sedan har ju du Robert en poäng att det kanske sliter mindre. Det kan ju därför finnas en poäng med att springa med tjocka skor på träning. Det är ju inte fusk naturligtvis. Önskar bara att tjockleken framgick lite tydligare, i butik, på lådan, och ev. även på själva skon (det vore ju toppen).
1954 • Falun
#11
13 oktober 2024 kl 19:28
1 Gilla
Lite trist tycker jag. Ingen kontrollerar veteraner och motionärers skor på väglopp. Men jag skulle aldrig tävla med förbjudna skor och det skulle kännas fel att sätta PB med sådana skor.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#12
13 oktober 2024 kl 22:13
Gilla
Det skulle vara tokigt om alla regler för tävlanden också skulle gälla för dem som bara motionerar. Konsekvent tänkt så skulle det vara finnas sanktionerade tävlingar, enbart för medlemmar i klubbar anslutna till friidrottsförbundet, bruttotid på loppen och inga hörlurar. Inte mig emot, men det skulle ta död på rätt många motionslopp.
HCL
1966 • Landet
#13
13 oktober 2024 kl 22:34 Redigerad 13 oktober 2024 kl 22:34
Gilla
För att svara på orginalfrågan, det kommer gå att få tag på skor under 40mm i framtiden så nog inget att ligga sömnlös över.

Själv vill jag ha lätta snabba skor när det är lopp, alltså kör jag med vaporfly skor (godkända), dom kostade en liten slant men givet hur lite jag använder dom så blir kostanden typ 400-500 kronor per år...
Walker67
1947 • Växjö
#14
14 oktober 2024 kl 21:29
Gilla
Även om skorna är över 40 mm betyder det väl inte att de är snabbare ? När det gäller skor med kolfiberplatta så är frågan om de ger snabbare tider i alla kategorier tex hjälper det en motionär som "lufsar" fram i moderat tempo eller "lufsar" han snabbare med kolfiberplatta ?
Jag har andra kriterier för att köpa skor; ej vridstyva och ej för stort tådrop så "tjockskorna" passar inte mig.
stockholm
#15
15 oktober 2024 kl 10:58
Gilla
Läste nånstans att tjocka skor ger längre ben, vilket ger längre steg, vilket såklart går fortare om man bibehåller stegfrekvensen. Hur det ligger till med det är väl en empirisk fråga som nån forskare borde titta på men helt omöjligt är det väl inte?
1971 • Nykvarn
#16
15 oktober 2024 kl 13:01
1 Gilla
En lång pendel/ett långt ben kräver mer energi i rörelsen än en kort pendel. Just med kolfiberskorna har det väl spekulerats i att plattan (ihop med supermaterialet i mellansulan) ger bättre returenergi och därmed förbättrar steglängden, vilket också stöds av att det har rapporterats någonstans om en ökande frekvens av hamstringsskador/känningar hos löpare som springer mycket i dessa skor, då hamstrings "funktion" är att bromsa benens framåtpendling.

Som andra har sagt, jag tror du lugnt kan utgå ifrån att skor med sulhöjd på <40mm kommer att finnas framöver också, jag håller med om att det gått väldigt långt nu, Pumas nya sko med en sulhöjd på långt över 50 mm ser ju grotesk ut. Jag vill tävla i godkända skor i så hög utsträckning som möjligt på och väg är detta inget problem och inte heller på bana som veteran. På träning däremot så bryr jag mig mindre så länge skon är skön att springa och fungerar för det syfte jag har med den.
1964 • Motala
#17
15 oktober 2024 kl 15:10
Gilla
Haha, var inne och kollade på Pumas nya skor nu. Var är (sko)världen på väg???
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.