15 augusti 2024 kl 22:09
Stort cred till dig Marcus att du har skapat en så här kul tråd och att du med din nyfikenhet och intressanta frågor håller den levande!
Jag tänkte egentligen svara på dina fyra frågor igår, men Magnus och Oscar har redan svarat klokt på dem och nästan ordagrant vad jag själv förmodligen hade skrivit. Lite subjektivt filosoferande kring frågorna kan jag dock inte låta bli att göra:
1. Marius Bakken beskriver i den tvådelade intervjun från I det lange löp hur de kom fram till ”lavterskel”-tänket. Det dåvarande norska tröskeltänket var också präglat av 4 mmol-tröskeln och det som lärdes ut där. I Kenya körde Marius (och Frank Evertsen) en rad tester och mätningar på de inhemska världslöparna och märkte att de naturligt sprang på lägre intensitet (2 mmol-ish) än vad 4-mmol-paradigmet rekommenderade. Och det som funkar för kenyaner funkar också för norrmän tänkte Bakken/Evertsen…
Träningsstimulin är väl självklart bättre om man kör passen på 4 mmol istället för 2 mmol, men risken för skador och överträning ökar också, och tanken enligt modellen är ju att passen ska upprepas ofta och i stor total mängd så många halvhårda timmar löpning ger långsiktigt mer kontinuitet och hållbar utveckling än färre helhårda timmar.
2. Man skulle nog kunna skriva doktorsavhandlingar både i semantik och i idrottsvetenskap kring tröskelbegreppet där det finns drösvis med definitioner och bristen på konsensus är total. Förutom att det går att hitta skillnader på ”svensk” och ”norsk” tröskel och det engelskspråkiga ”threshold”-begreppet så kan man också bli lite smått förvirrad när man lyssnar på norska uttolkare av ”terskel”-begreppet. Helgerud/Hoff (som ligger bakom 4x4 minuters-konceptet) pratar om terskel på ett sätt (som jag tolkar det rätt så är de helt inne på ”den fart du kan hålla på tävling under en timme”), Bakken/Ingebrigtsen-skolan på ett annat sätt, och lyssnar man på Ingrid Kristiansen så har åtminstone jag fått uppfattningen om att hon menar att begreppet ”dobbelterskel” är felaktigt eftersom passen är ”lavterskel” och inte ”terskel”.
3. Jag tror delvis att det är så att det första dubbelpasset på morgonen är lättare än det andra på eftermiddagen och därav 2 respektive 3 mmol. Men om jag får killgissa lite så tror jag också att eliten har lättare att trycka upp laktatnivån. Går jag till mig själv så har jag märkbart lgre laktat på ett ”tufft” 10x3 minuterspass än ett soft 5x6 minuterspass. Och då tror jag att anledningen är att mina taxben inte fixar att springa så snabbt som det inre systemet klarar.
4. Inom det här paradigmet är jag skeptiskt till om tänket att ”flytta tröskeln” är det rätta. Jag skulle nog hellre vilja se det som att upplägget syftar till att kunna springa så snabbt som möjligt med (relativt) lågt laktat. Om man konsekvent springer på en intensitetsnivå på 2,0 mmol så kommer man att bli bättre och bättre och springa snabbare med den laktatnivån. Så översatt till någorlunda begriplig svenska handlar det snarare om att öka tröskelfarten.
Skulle säkert kunna skriva än mer, men om någon orkat läsa ända hit så är det imponerande! :o)