Löpning Tävlingar & Motionslopp 16 inlägg 1107 visningar

Olympiska rekort på maraton i OS

1972 • Uppsala
#1
11 augusti 2024 - 12:31
Gilla
Det blev olympisktrekord för både damerna och herrarna i OS på maraton.
Jag har uppfattat att banan inte var speciellt lätt löpt, med relativit många höjdmeter.
En knasig fundering, kan det finnen någon liten risk för en "skandal" med en felmättbana?
Martin
1975 • Klågerup
#2
11 augusti 2024 kl 13:46
Gilla
Hittade lite info om bananm har själv ingen uppfattning alls i frågan.*
https://olympics.com/en/paris-2024/information/olympic-marathon-route#a-spectacular-and-demanding-route.

1986 • Lund
#3
11 augusti 2024 kl 14:03
1 Gilla
Nej, den kändes inte för kort. Löpare är snabbare idag, framför allt på damsidan. OS-maror brukar generellt vara långsamma lopp, men i år var det inte lika mycket så.
Lars Vestling
1970 • Södertälje
#4
11 augusti 2024 kl 14:43
3 Gilla
Jag tror snarare den "tuffa" banan möjliggjorde den snabba tiden. Vanligtvis handlar ju OS om placering och inte att sätta snabb tid. Det gör att det blir taktiklöpning vilket vi ju vet inte alltid går så fort. Nu fanns det istället några rejäla backar halvvägs där det gick att göra skillnad. Om vi tex tar herrarna så var ju killen som blev själv runt 30km tvungen att ge allt för att hålla undan vilket gjorde att det gick fort jämför med tidigare OS-marathon.

HCL
1966 • Landet
#5
11 augusti 2024 kl 18:19 Redigerad 11 augusti 2024 kl 18:20
1 Gilla
Det är en annan sport nu med superskorna, damernas gamla OS rekord var från 2012, dvs tiden innan dagens superskor.

Dagens skor diskuterades under Europsports sändning, både under herr och damernas marathon. Dom sa att dagens superskor ger typ 3-4 minuter snabbare marathon, dessutom så är de snällare mot kroppen så löpare återhämtar sig fortare och kan såldedes träna/springa mera med dom på fötterna.
1971 • Nykvarn
#6
11 augusti 2024 kl 21:48
6 Gilla
Funderar lite kring de svenska maratonprestationerna. Läste att Suldan Hassan tyckte det var det tuffaste banan han sprungit men detta var bara hans andra mars. Någon intervju med Carolina har jag inte läst men 2:34 och en 52:a-plats känns lite sämre än Suldans 2:11. Ingen av dem är i närheten av topp-12 och jag funderar deras möjligheter att bli uttagna till nästa gång med tanke på att i alla fall Carolina är så långt från världseliten även om både står sig bra på Europanivå. .


HCL
1966 • Landet
#7
11 augusti 2024 kl 22:36 Redigerad 11 augusti 2024 kl 22:54
Gilla
Banan var väldigt tuff, de som inte var förberedda för backarna var rökta. Funderade lite kring den supertuffa Japanskan Suzuki som kom sexa och satte personligt rekord.

Intressant läsning här om Suzuki: https://japan-forward.com/yuka-suzuki-finishes-6th-in-marathon-in-personal-best-time/

Wikström kommenterar loppet här: https://www.friidrott.se/tavling-landslag/nyhetsarkiv-tavling-landslag/carolina-wikstrom-52-a-pa-maran-jag-gav-mitt-allt-idag/
1954 • Falun
#8
12 augusti 2024 kl 08:21
Gilla
Mina tankar är liknande som Staffans. Med tanke på all diskussion om ratade friidrottare i andra grenar så tror jag det blir svårt med svenska deltagare på marathon i OS framöver. En 52.a plats lär knappast imponera på SOK.
1971 • Nykvarn
#9
12 augusti 2024 kl 09:16
Gilla
En förkylning strax före loppet är såklart inte optimalt och kan ha påverkat prestationen, men banan är lika för alla och mina intryck från inlägg på sociala medier är att Carolina och hennes tränare alltid förbereder sig specifikt under lång tid. 22:a i Tokyo och nu 52:a i två varma lopp är båda två väldigt långt från SOK''s topp-12. Los Angeles 2028 lär också bjuda på höga temperaturer. Missförstå mig inte, jag vill väldigt gärna se både Carolina och Suldan och så många svenska friidrottare som möjligt i OS men fortsätter SOK med samma policies även om Reinebo går i pension så tror jag det blir svårt att få med några svenska maratonlöpare till nästa OS.
1991 • Norrköping
#10
12 augusti 2024 kl 11:23
Gilla
Jag tittade på ett klipp där Musse och någon från SOK (Reinebo?) diskuterade OS-uttagningar. Det var smärtsam tittning. Musse belyste helt korrekt att det här med framtidskriteriumet gör flera uttagningar till subjektiva bedömningar där SOK-pampens enda svar var att det inte är subjektivt. Hur kan man inte vara bättre förberedd inför en sådan intervju? Han hade ju liksom inga bra svar eller motiveringar till varför de gör som de gör och framstod enbart som arrogant och som att han stack huvudet i sanden.

Detta undanröjde alla tvivel gällande hur uttagningarna går till och ger idrottarna som är kritiska 100 % rätt. Min bild av SOK efter intervjun är att de är ett skämt.
1971 • Nykvarn
#11
12 augusti 2024 kl 11:55
3 Gilla
Ja, jag såg samma intervju och håller med, Reinebo hade inga argument alls att framföra och gjorde bara ett arrogant "pamp"-intryck. Som utomstående får man ju intryck att han har alldeles för mycket att säga till om själv och tydligen ska han nu gå i pension och förhoppningsvis ökar väl då transparensen kring uttagningarna, det logiska vore ju såklart, som de flesta nationer gör, att ta ut alla som klarat kvalgränserna blivit nominerade av respektive specialförbund, utan att SOK ställer extrakrav utöver det.
Karibou
1976 • Sundbyberg
#12
12 augusti 2024 kl 12:21 Redigerad 12 augusti 2024 kl 13:02
6 Gilla
Banan var brutal tuff i vissa delar. Kan bekräfta detta eftersom jag har sprungit den på kvällen. 🏃🏽‍♀️🦋

- kring mätning: nej, finns noll risk att den är felmätt. (säger hon som är nu en officiell Förbundsbanmätare 😊). Jag har dock frågor kring banan som sprangs på kvällen eftersom DEN var inte likadant som OS-banan (åt andra sidan har jag inte läst att denna var officiellt mätt. Det var en liten ändring vid Le Louvre efter km4 som vi fick springa, när Olympians sprang rakt fram. Sido diskussion här 😋)

- första 15km var riktigt snabba för dessa löpare. Inte "rullande lätt" som beskrevs på tv av experterna, men snabb. Några tunnel fick man springa ner och upp. Räkna med att det fanns MASSOR med folk vid banan och på broarna. De lyfte verkligen loppet

- 15-20km var seg backe. Inte alls "à la Avenyn" i Göteborgsvarvet, eller "à la Tanto backe". Nej. Det gick upp, och några gånger blev svängar med lite mera upp. DÄR tappade alla lite tid. Eliter (som vi vanliga människor på kvällen) fick lite landar här. På herr sidan var de en stark grupp innan denna lång backe, och det blev det som separerade gruppen redan då.

- 21-28km var verken lätt att springa. (Vi hade det i mörkret, med men en del ljus där).

- 28-30km DÄR blev det en "triage" verkligen. Backen i sig går att springa upp (jag gjorde inte det dock...). Men hur Tola tog backen är helt omfattar! Ingen sprang som honom där. Och efteråt brukade han inget heller!!!

- 30-36km lätt löpt. Två tunnlar som tog i några läsare på OS, men lätt och folk där med.

-36.5km-slutet: jag stod vid km36.5, där kom löparna upp från sista tunneln, dvs uppförsbacke var det verkligen, men kort. Fick massor med behandlingen där och heeeeeela vägen mot km 37, 38 (Eiffel tornet), 39 (sväng) osv. Och mållinjen var bara makalös (på dagarna. Det var mycket mindre folk när vi sprang där på kvällarna, mest pga man behövde nån bracelet för att komma dit).

Visst är jag förvånad med OS rekord på denna bana, men hur löparna sprang var verkligen starkt. Sifan Hassan såg inte direkt trött vid km36.5!!! Tola inte heller.
Såg också dem som kämpade rejält både på Herr och Damsidan (stannade tills sista Olympian hade passerat km36.5. Sista dam hade rejält jobbigt, hon kom på Universal criteria och all äran för henne som kom i mål stan östra under 4 timmar).
Herrarna hade det varmt o soligt med damerna hade det värre och varmare.

Voilà. Är så himla glad att ha sett dessa lopp. Och kunnat heja på löparna från olika länder som är ju stjärnor 🌟🌟🌟

Glad (och förvånad) att se Carolina komma förre två fransyskor som är starkare (tycker jag). Nån bonk fanns, även för Olympiska löpare. Kul med Suldan också, dock hade jag trott se honom lite högre upp i rankning. Chapeau till fransmännen naturligtvis 💙🤍❤️ där en fick reda på dagen innan att han skulle ersätta Amoudni (han var ju välförberedd), rest sent på kvällen, kom på hotellet mitt i natten, och kl.8 var han på startlinjen och kom 20e...

Kring kommentarer: såg både på engelska och svenska. Riktigt tråkigt på svenska för man sa samma sak om o om igen. Ingen direkt kommentarer kring olika löpare, varifrån de kom, hur de sorbet osv. Det var med Suldan, Tola, Kipchoge och ett par till. På engelska var det roligt att de kommentade en del monumentet som visades, samt hade en del att säga på många av deltagare.
Kring filmning: rätt tråkigt att visa bilder från helikopter när det händer saker på banan...

NOTE: jag är ingen backlöpare och föredrar helt flakbana. Hade dock förberedd en hel del med backar, även kört på löpbandet den hemska backen vid km29. Men det är helt annorlunda i verkligheten, i mörkret (eller under solen för dem), och med all folk omkring.
1991 • Norrköping
#13
12 augusti 2024 kl 13:07
2 Gilla
Jag håller med. Men det är fascinerande hur dumma många människor är, att man inte förstår att det inte duger med svaret "nej, så är det inte alls!". Han måste ju ha vetat om exakt vilka frågor som skulle ställas. Vad hade det skadat att säga "ja, det är klart att det blir en viss grad av subjektivitet när det gäller framtidskriteriumet men vi tror att detta är det bästa för svensk friidrott p.g.a. bla bla bla"?

Hade jag varit i hans roll så hade i tid och otid ältat frågorna som jag visste skulle ställas och om och om försökt komma på svar att ge. Jag hade frågat mina kollegor "vad tror ni är bra att svara på detta?". Han gick ju istället in i intervjun med enda inställning att bara blåneka all kritik. Så underligt.
#14
12 augusti 2024 kl 16:49
1 Gilla
#11: Tyvärr verkar det ta fram det sämsta hos folk när de blir SOK-chefer. Glenn Östh var fantastisk som förbundskapten i bordtennis, men förvandlades sedan till en precis lika motbjudande pamp som Reinebo.
Att man tog ut Sofia Arvidsson till OS 2008 men inte Veronica Wagner är ett av SOK:s allra sämsta ögonblick.
1986 • Lund
#15
13 augusti 2024 kl 17:45
Gilla
Karibou: aha, kan Marathon pour tous ha varit lite längre vid km 4-5? Jag överraskandes över att tappa tid där (minns det som 20 sekunder) fast jag tyckte att jag sprang lika snabbt som tidigare.
Karibou
1976 • Sundbyberg
#16
13 augusti 2024 kl 19:31 Redigerad 13 augusti 2024 kl 19:33
1 Gilla
Jag kommer ej att chansa med dem som har mätt banan för OS, men för marathon pour tous blev det en avvikelse vid Rue de Rivoli då vi svängde vänster, höger och höger och mot Pyramiden (när OS löparna körde ju rakt hela gatan och svängde höger på Pyramiden). 😆
Nödvändigt anpassning gissar jag för att få alla oss att springa på smidigare sätt (ett flöde med 90 löpare är enklare att svänga 90 grader än med 2000 löpare per start...).

Det är den endast avvikelse jag har hittat när man jämför OS lopp och OS marathon pour tous lopp. Om det skulle vara att det blev lite längre för oss är ju möjligt. Har inte läst att banan är officiellt mätt och vi fick ju ingen rankning. Vi sprang på nästan som OS banan...

Hade joggat banan på fredagen och hittade km5-märke på asfalten, och den var lite tidigare än mattan vi hade. Så 🤷🏽‍♀️ Vet ej var mattan stod för OS loppet, så jag kollade inte på plats denna del. Om man går på GPS (vilket man skall inte göra...) var 5km-mattan redan 200m bort (dvs på 5.2km), vilket gav lite under 1min extra för min del. Och jag har inte hittat så stor avvikelse efteråt. Hade varit kul att vara med dem som mätte banan, nu som jag är officiellt förbundsbanmätare (i Sverige)...😋
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.