Löpning Träning 45 inlägg 2797 visningar

Snabbare löpning med högre stegfrekvens (kadens)

1963 • Linköping
#1
25 juli 2024 - 21:52 (Redigerad 25 juli 2024 - 22:01)
1 Gilla
Jag fokuserade mycket på stegfrekvens för ett antal år sedan i syfte att bli av med mina problem med benhinnorna och även lite andra skador i knän m.m. Det har funkat jättebra, har väldigt sällan skador och benhinnorna har jag inte känt av på många år nu. Det här är ju bra men jag kan ändå inte upphöra att förvånas över att det också är så gynnsamt för farten.

Jag brukar kolla på passen efteråt och börjar jag halka under 180 i snitt så brukar jag lägga in några träningspass där det enda fokuset är stegfrekvensen, alltså att försöka hålla den uppe. Det här är lite färskvara men typiskt kan jag genom ett sådant pass höja snittet från knappt 180 till 185 eller 190. Och sen håller jag lite högre stegfrekvens några veckor även utan att ha direkt fokus på det.

Inte för att 180 är någon magisk gräns utan mer för att det är något man kan mäta sig mot och det passar mig bra erfarenhetsmässigt att försöka ligga en bit över 180. Det kommer dock inte gratis, därav måste jag ha fokus på det då och då.

Här kommer det intressanta. Varje gång jag har sådant fokus och aktivt tränar på att hålla hög stegfrekvens så springer jag snabbare. Både i snitt på passet och även mot slutet där jag nästan alltid springer snabbast sista kilometern. Jag får alltså både högre snittfart och högre sprintfart bara genom att försöka hålla stegfrekvensen högre än vad det bara blir av sig själv. Och till samma ansträngning eller lägre.

Jag springer varje dag, runstreak. Mina standardpass är 3km men kan vara längre. Ett sådant pass ser typiskt ut så att jag inleder runt 5:00-tempo. Jag vet inte om alla behöver springa långsammare i början men jag har astma så det beror kanske på det. Så jag startar runt 5:00-tempo och ökar gradvis ända till slutet, nästan oavsett hur långt jag springer. På 3km blir andra kilometern i snitt 4:30-tempo, den tredje lite drygt 4:00-tempo. Snittet på 3km brukar då landa runt 4:35-tempo om jag springer utan något fokus på stegfrekvens och ligger strax under 180.

Men så kör jag ett fokuspass, säg att jag lyckas hålla 185 i stegfrekvens i snitt istället. Det jag då ser är att tempot blir snabbare på alla tre kilometrarna och snittempot på 3km kanske landar på 4:27 istället.

Kör jag ett fokuspass till i närtid så kan jag hålla ytterligare lite högre stegfrekvens, säg 190 i snitt. Samma grej igen, tempot blir högre på alla kilometrarna och jag kanske landar på 4:20 i snitt på 3km och sista kilometern kanske på 3:55.

Det här sker utan att jag anstränger mig mer, faktum är att det nästa känns lättare fysiskt. Jag springer lite snabbare bara genom att göra så här och att det rent av kan kännas lite lättare ansträngningsmässigt.

Är det någon som känner igen detta? Jag har sett det över flera år så jag vet att det är repeterbart för mig. Det tar egentligen inte slut här, jag kan träna upp stegfrekvensen ännu mer, uppåt 200 eller högre. Men jag springer inte för att tävla utan för att må bra så jag brukar nöja mig med att sträva efter en bit över 180 i stegfrekvens. Huvudsyftet är att hålla skadorna borta, högre fart får jag på köpet.
< < < 1 2 3 > > >
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#2
25 juli 2024 kl 23:16
1 Gilla
Japp, känner definitivt igen mig!

Och en liten självupplevd anekdot: för ett par år sedan hade jag en liten känning i ljumsken/höftböjaren som gjorde arr det var lite oskönt att springa. Jag öubbade dock på, och eftersom jag var lite hämmad i löpningen så trodde jag att jag tog betydligt kortare steg än tidigare, men hade kvar samma stegfrekvens. När jag kikade på datan så var det dock inte alls så. Steglängden var ungefär som tidigare med frekvensen gick ner. Då testade jag att lägga in lite "kadenspass" och med "överkadens" gick det både smidigare och mer smärtfritt än tidigare, och jag tror att det även påskyndade läkningen.
2006 • Alingsås
#3
26 juli 2024 kl 06:35
2 Gilla
Något jag börjar göra mer och mer Jens. Min kadens gick katastrofalt neråt av mer träning mot Ultralöpning som 6-timmars. Inga skador men jag blev seg i steget så lägger in en eller två stegfrekvensövningar i veckan och lägger min Aerobic (64 - 75%) träning i högre fart från 6:40-tempo eller över till 6-tempo eller under. Enda problemet med det är att magen inte gillar det men den vänjer sig nog. Undantaget trail-löpning men då lägger jag den löpningen i form av återhämtningspass. Kanske får tänka om på det sista då fästingarna är för jäkliga i år i Sjuhärad så bör nog undvika skogen ett tag. Rena plockepinn när man kommer hem.
1963 • Linköping
#4
26 juli 2024 kl 08:44
1 Gilla
Apropå ultra så brukar ju vissa då peka på kända ultralöpare som är jättesnabba men har en mycket låg kadens. Men å andra sidan vet man ju då inte om de hade kunnat vara ännu snabbare om de hade tränat upp högre kadens. Sen finns det förstås också en naturlig koppling till hur långa ben man har, det blir svårare rent mekaniskt att ha hög kadens med långa ben. Men det går trots allt att träna upp från sin egen nivå.

Vad som sker rent rent biologiskt när man höjer sin kadens vet jag inte men jag har sett att det fungerar med träning. Samma gäller uthålligheten. När man är riktigt trött så kan det vara svårt att upprätthålla en hög kadens, men den biten går det också att träna på.

Jag har även märkt att i stunder då jag känner att jag är lite på gränsen, säg en tävling där man tar rygg på någon och bara knappt orkar hänga med, då kan ett fokus på att öka kadensen medvetet göra att man blir effektivare och upplever att man istället känner sig starkare och har marginaler för att en stund senare passera personen. En effektivitetshöjning alltså som kan hjälpa för att få en liten återhämtning.
1963 • Linköping
#5
26 juli 2024 kl 08:56
Gilla
Ja har man en skada så är det säkert bra om man kan minska belastningen, eller omvänt allmänt för att minska risken för ny skada.

Det finns några fall till när extra hög kadens är bra, alltså att man även om man höjt sin medelkadens via träning så att man dessutom har förmåga att höja den extra mycket kortvarigt:

1. Branta nedförsbackar. Målet är att aldrig bromsa för det blir kraftiga stötar då. Det gäller att våga också och jag fick tips av en löparvän som utbildat sig till löparcoach att spänna bröstet och hålla ut armarna åt sidan för att få bättre balans. Detta i kombination med högre kadens har gjort underverk för mig nedför. Om man tävlar så finns det massor av tid att tjäna nedför där andra börjar bromsa, men även om man inte tävlar kan man minska risken för skador just genom att inte bromsa.

2. Branta uppförsbackar. Här är det lätt att man drar på sig mjölksyra men genom en tillfälligt extra höjd kadens går detta motverka så att man dels kommer upp snabbare, dels är fräschare på toppen av backen.
1974 • Stockholm
#6
26 juli 2024 kl 13:47
1 Gilla
De flesta springer ifrån myggor - blir man upphunnen av fästingar som är markant långsammare än myggor måste man verkligen jobba med både tempo och kadens. 😉

1963 • Linköping
#7
26 juli 2024 kl 19:07
Gilla
Beror på vilka myggor det är. På vissa ställen spelar det ingen roll hur fort man springer, man får myggbett ändå. Imponerande att de lyckas sätta sig på armar och med fast man rör sig snabbt.
1982 • Mariannelund
#8
26 juli 2024 kl 19:54
1 Gilla
Jag upplever att jag kan få upp farten med högre kadens men då kostar det genom att pulsen också stiger. Är jag trött på lopp eller intervaller så är det genom att öka eller bibehålla hög kadens som jag kan bibehålla fart. Jag kan aldrig ta I mer på syrade ben. Men jag kan ofta röra dom snabbare.
2006 • Alingsås
#9
26 juli 2024 kl 21:29
1 Gilla
Kul skrivet men en av anledningarna jag inte riktigt passar på jogg. Detta med prestation före välmående är inte riktigt jag. Finns bättre ställen för mig att diskutera på 🤣 Är nog för gammal för jogg.se
Hasse A S
1953 • Munkedal
#10
26 juli 2024 kl 23:31
1 Gilla
Jag tycker inte du är för gammal för jogg.se. Att hälsa går före prestation är viktigt.
1974 • Stockholm
#11
27 juli 2024 kl 00:49
1 Gilla
Så.klart du passar här!
2006 • Alingsås
#12
27 juli 2024 kl 08:13
Gilla
Nja, över 90% är riktigt prestationsinriktade, kanske upp till 99% om man skrollar alla och inte bara ens få vänner på jogg. Att öva på "Högre kadens" tror jag dock är riktigt bra och spurta ibland mellan mellanmjölken är fin, fint för ett +60 års hjärta tror jag.

Men några halvmaror sub 1:45 kommer jag inte göra mer då jag märkte att återhämtningen tog månader. Nog slut med sub 4h maror i år också. Inriktar mig mer på detta i framtiden vilket kanske inte riktigt passar in hos joggs medlemmar. 8 timmar löpning är inte 10K på 40 minuter: https://youtu.be/CKnUNfSKnvw?t=231
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#13
27 juli 2024 kl 08:31
2 Gilla
Alla är väl prestationsinriktade här, även om det tar sig olika uttryck. En del söker optimala rehab metoder för att kunna springa, andra vill kunna springa snabbt på 800 meter, på milen eller andra distanser. Och så finns det de som vill springa jättelångt, som exempelvis Ultravasan eller 51 km runt Åsundan. Många olika varianter av prestationer, men där alla är grymma.
2006 • Alingsås
#14
27 juli 2024 kl 09:07
1 Gilla
Det stämmer, vi är alla olika. Prestation är ungefär som att om två tittar på ett äpple och den ena tänker mums och den andra fyfan. Har aldrig gillat mentalt att prestera närmare max men gjort det ett fåtal gånger. Nu är det bra med det. Fast inte sagt att det inte är nyttigt för gubben att få eld i baken ibland😆
1963 • Linköping
#15
27 juli 2024 kl 21:13
2 Gilla
Jag ser det inte som prestation för egen del utan mer att det är kul att få bra kvitto på hur man mår. Igår fick jag PR på 1 mile, 6:24. Det beror dels på att jag kört mycket kadensträning denna vecka men även på att jag började med löpning ganska sent i livet av olika skäl så jag har inga kända PR från min ungdom som är svåra att slå. Inte viktigt men det känns ändå kul att vara i bra skick för min ålder!
HCL
1966 • Landet
#16
28 juli 2024 kl 13:18
Gilla
För att återgå till trådämnet, Zillen har såklart en video på ämnet och summeringen är att den att den naturliga kadensen är en summa av olika saker där hur man rör olika delar av kroppen (vinklar i armbåge osv) har stor betydelse)

Det handlar om att få med sig kraften när man springer, inte springa med bromskrafter, vilken kadens som är bäst för det varierar från person till person.
https://www.youtube.com/watch?v=oAf304yDXW4
1963 • Linköping
#17
28 juli 2024 kl 13:53 Redigerad 28 juli 2024 kl 14:12
Gilla
Jag tycker att Zillén är alltför kategorisk angående "Don’t change the cadence by changing the cadence when running".

Visst är det så att man har olika förutsättningar beroende på hur man är byggd rent mekaniskt med olika mått på ben, armar, muskelfibrer, nervbanor etc. Men ovanpå det kan göra förändringar som kan bli permanenta eller semipermanenta. Precis som att man i olika idrotter tränar teknik på olika sätt som inte är det man får med sig naturligt, exempelvis i skidåkning eller simning. Att träna på något medvetet som är emot det kroppen naturligt vill göra kan alltså leda till bättre resultat.

Mina egna erfarenheter är att jag kämpade med benhinneinflammation, som förhindrade mig att springa mer än max 1 gång i veckan, ibland inte ens det för jag fick så ont efter ett pass att jag behövde vänta 1-2 veckor innan nästa pass. Då läste jag om kadens och att det blir lägre stötar i nedsättningen. Jag kunde se på mina löppass att jag hade låg kadens, 165 som högst i snitt kanske men kunde även vara under 160 så jag ville prova att höja.

Det hände inte mycket i början, jag kunde höja en del men när jag blev trött tappade jag i slutet av passen. Det kändes lite hopplöst men jag gav inte upp. Efter några månaders träning började det lossna och jag kom över 180, 190, 200. Det här kan väl räcka tänkte jag men jag var nyfiken, hur högt kan jag nå med viljemässig träning?

Jag sprang ett pass 5km med 220 i snittkadens men det var inte snabbt bara för det, tror det var kanske 4:45-tempo eller liknande. Jag hade tränat så mycket att jag kunde hålla hög kadens även i låga tempon ned till stillastående springa på stället. Jag tror att jag hade kunna höja ytterligare men var inte motiverad att försöka. Men hade jag tävlat kanske det skulle vara bra i en spurt eller brant nedförsbacke att ha förmågan i alla fall.

Att jag kunde hålla 220 visade på principen att det går att träna upp. Dock kände jag mig lite som en idiot när jag körde så, kan tänka mig att det såg lite konstigt ut. Nu vet jag att det går att träna upp och jag tror att alla kan göra det, jag är inte unik. Men jag har också lärt mig att det är färskvara, släpper man fokus på det länge så tappar man. Jag brukar typiskt halka ner till 177 eller liknande i snitt om jag inte tänker på det. Så då börjar jag träna lite igen och tar mig efter ett par pass över 190 men nöjer mig där. Kollar passen på Strava och då och då kör jag fokus på kadensen och kollar efter passet var snittet låg. Strävar efter att ligga mellan 180-190 i snitt. En kompromiss som gör att jag inte behöver träna på det alltför ofta.

Efter dessa övningar har jag fått ett väldigt lätt löpsteg. Det är ganska många löpparvana, folk som är utbildade löparcoacher också, som har gett mig beröm för mitt lätta löpsteg. En del är avundsjuka. Jag är helt övertygad om att det är kadensträningen som gett mig detta. Och jag vill bibehålla det så jag försöker tänka på det lite i alla fall varje pass och ha mer fokus på andra. Och idag kan jag springa varje dag året runt utan problem med benhinnorna.

Så jag anser att Zillén har lite fel i sitt påstående. Man kan definitivt öka kadensen genom att ändra den medan man springer och träna på det. Men det kan ta ett tag innan man märker av en höjning. Sen kan det säkert vara så att under träningen så ändrar man omedvetet armarnas position för att det är gynnsamt med korta armpendlingar men det blir ju en totaleffekt av träningen.

Zillén vill förstås sälja in sina kurser, han lever ju på det. Jag tror att man kan få snarlika förändringar på olika sätt. Visst kan man få högre kadens genom att ändra på armpendling, höfter etc. som han lär ut. Men jag tror också att man faktiskt kan göra det andra vägen med, genom att viljemässigt träna på en högre kadens och att då armpendling, höfter etc. anpassar sig naturligt. För om man kan göra det bara genom att öka kadensen med man springer och nöta på det, ja då blir ju Zillén arbetslös...
HCL
1966 • Landet
#18
28 juli 2024 kl 14:28 Redigerad 28 juli 2024 kl 14:29
1 Gilla
Hans, du blandar ihop äpplen, päron och morötter.

Nu pratar du helt plötsligt om max stegfrekvens och att träna upp den. Om det vore så att en så vääldigt hög stegfrekvens vore det optimala skulle rimligen världens bästa träna och springa på det, vilket dom inte gör... (men det kan ju vara så att du är unik Hans).

Vad det gäller Zillen så har jag haft personligt pass med honom i 2 1/2 timme för några år sedan, och det han berättade och visade, som jag fick prova under tiden gav direkta skillnader, det var en 6-7 olika aspekter han gick igenom som påverkar löpsteg, kadens, bromskrafter
vid löpning osv.

Efter att ha träffat honom och tagit del av hans kunskap skulle jag säga att han är expertisen på ämnet persionerfierad. (men det är min personliga bedömning, efter att ha träffat honom och diskuterat
löpteknikoch direkt provat det som han instruerat om)

Du behöver inte bry dig om en av de ledande experterna på området Hans, men för övriga på Jogg så kan jag starkt rekkomendera att spana in hans olika youtube klipp (som är gratis för övrigt).

1963 • Linköping
#19
28 juli 2024 kl 15:04 Redigerad 28 juli 2024 kl 15:12
Gilla
Det hänger ihop. Man har en max stegfrekvens som man klarar av att genomföra, sen tar det stopp. Samma gäller för vad man klarar att upprätthålla en längre period över ett pass i snitt. Bägge går att träna upp.

Jag har inte sagt att en väldigt hög frekvens är optimal, bara att det kan vara gynnsamt att träna upp den. Vad som är optimalt varierar för olika människor och man får då skilja på vad som är optimalt före resp. efter träning, man är helt enkelt inte riktigt samma före och efter, precis som i andra idrotter.

Det är klart Zillén kan sina saker och är expert. Det jag vänder mig mot är bara en enda sak: Att han är så kategoriskt emot att man inte ska träna på att öka kadensen utan att den måste komma genom att göra andra förändringar. Jag har ju själv sett att det fungerar och jag skrev också att det antagligen fungerar på bägge sätten, via hans coachning så att stegfrekvensen höjs indirekt, men även andra vägen, jobba upp stegfrekvensen så att de andra förändringarna kommer indirekt.

Du behöver inte överdriva det jag skriver, jag har inte sågat honom som expert och håller med om allt han säger i videon du länkar till, utom just det att man inte ska höja kadensen genom att ändra den när man springer. Det tycks fungera alldeles utmärkt! Men då får han ju färre tillfällen att sälja sina tjänster, svårare än så är det nog inte.

Försök ta det jag skriver lite mer nyanserat och välvilligt, tack. Och även experter har ibland fel inom vissa hörn faktiskt.
1963 • Linköping
#20
28 juli 2024 kl 16:08 Redigerad 28 juli 2024 kl 16:11
Gilla
Apropå stegfrekvens. Jag kopplade mitt Garmin-konto och passen får dubbelt så hög stegfrekvens som på Garmin eller Strava. Verkar skumt. Brukar man inte antingen ange dem som totalt antal steg eller antalet dubbelsteg? Dvs typ 90 eller 180. Fick 364 på gårdagens pass som exempel. Skumt. Eller har någon en förklaring?
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.