Löpning Träning 5 inlägg 5596 visningar

lägre vikt-snabbare löpning?

Stockholm
#1
28 augusti 2017 - 15:27
Gilla 
Hej! Jag har en fundering angående vikt & löpningen. Jag är 172 cm & väger 58 kg, men trots mitt förhållandevis låga bmi hade jag lätt kunnat gå ned några kilo utan att på något vis se "för smal" ut (har inte så mycket muskler). Hur stor inverkan skulle detta ge på mina resultat om jag säg skulle gå ned 3 kg? Skulle mina resultat förbättras eller skulle dem tom kunna försämras pga energiunderskott? Jag springer alla distanser mellan 800m och milen (pers på milen ca 37 min).
1971 • Nykvarn
#2
28 augusti 2017 - 16:47
Gilla 
Här är en snarlik tråd. http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=47158

Det finns också en lång forumtråd om löparoptimalt BMI men jag hittar inte den just nu.
1958 • Borlänge
#3
29 augusti 2017 - 12:50
1 Gilla 
Alternativet till att fixera sig vid viktnedgång, vilket har slutat med ätstörningar för många idrottare, är att öka styrketräningen. Ska man se över sin kost kanske det är bäst att konsultera en dietist. Hård träning kräver bra och balanserad kost.
1991 • JÄRFÄLLA
#4
29 augusti 2017 - 12:57
Gilla 
Det är såklart rimligt att tro att dina prestationer kan försämras under tiden du ligger på energiunderskott.

Men när du väl nått din önskade målvikt och lägger dig på balans igen så borde du ha en fördel igen. Förutsatt att du genomfört en korrekt deff och mestadels förlorat fett och inte muskler.
1963 • Bromma
#5
29 augusti 2017 - 14:43
8 Gilla 
Strunta i vikten och satsa på att träna och äta bra. Låt vikten bli en effekt av din träning snarare än tvärtom. Du väger ju hur som helst inte för mycket. Beroende på vad du vill inrikta dig på behöver du lite olika egenskaper. Om det är t ex medeldistanssträckorna 800 och 1500 m kommer du att behöva mer löpstyrka och bålstabilitet för att orka kontrollera den högre farten och fartväxlingarna under ett lopp. Det kommer i sin tur att kräva tuffa intervallpass, backlöpning och corestyrka, som snarare kommer att bygga på lite muskler på lämpliga ställen. Milen och uppåt gör att det blir mer fokus på aeroba pass/fartuthållighet och volym i veckorna. Sannolikt minskar det vikten lite mer. Det går att vara hyggligt bra i båda ändar av skalan, men då blir det hur som helst inte bra att ha viktnedgång i fokus. Det är jobbigt nog som det är och den tuffa träningen kräver riktigt bra återhämtning för att lyckas. Det är iaf min erfarenhet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.