Löpning Träning 125 inlägg 17173 visningar

Maffetone- Buffel eller Båg??

1967 • Domsjö
#1
12 december 2013 - 17:48
Gilla
Jag har nyss börjat köra efter Maffetone pga att jag har både varit sjuk till och från samt att jag har varit dragandes med en ond fotled sedan i Mars 2013. Har nu kört 4 Maff pass inklusive första testet på 40 minuter och jag känner redan att min fot känns bättre samt att de senaste 2 passen har det kännts som om jag kan springa hur länge som helst. Men har märkt att efter ca 50 minuter så börjar pulsen leva sitt eget liv och pendlar upp och ner. Har max puls på 129 enligt Maff då jag är 46 år gammal.
Men jag skulle vilja höra om nån annan (Vilket jag sett) har kört Maffetone och vad ni tycker om det.
Kan säga att mitt mål 2014 är att springa en Höga Kusten halvmara under 1:50 och mitt rekord på Höga Kusten 2012 ligger på 1:53:08.
Sprang Göteborgsvarvet 2013 och hamnade av yttre förhållanden på 2:07.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
1969 • Stockholm
10 januari 2014 kl 15:14
Gilla
Andreas: men nu har vi ju tyvärr inget att jämföra med (d.v.s. om du valt en annan träningsmetod, vad hade resultatet blivit då på samma tid?)

Och även om motsatsen till lågpulsträning kanske är att springa en sträcka så fort man bara kan varje gång, så är det ju inte det enda alternativet till lågpulsträning, eller hur?

Jag *tror* att förmågan att orka en hålla en hög % av maxpuls varierar mer än att man kan säga att "en person som springer 5min/km vid 70% kommer få stryk på milen av en annan som springer 4.45min/km vid 70%."

Rent intuitivt tycker jag också att det är ologiskt att träna för att kunna springa fort genom att springa långsamt (även om jag förstår att mängdträning i sig är något positivt).
Andreas Nilsson
1980 • Stockholm
10 januari 2014 kl 15:20
Gilla
@Thomas
Sålänge du tycker du får bra resultat på det sättet du kör så finns det väl ingen anledning att ändra?

För de allra flesta motionärer som vill springa så snabbt som möjligt efter sina förutsättningar så gäller det att hitta ett sätt att träna som gör att du springer så många km som möjligt.

Begränsande faktorer för att nå det målet kan vara Tid, Motivation, Skador, Ork.
Har du tre timmar att lägga på träning varje vecka så är det antagligen bäst att springa dessa så snabbt som möjligt sålänge inte skador ork eller motivation sätter stopp. Det upplägg som över tid ger att du får mest km i benen per vecka på dessa tre timmar är sannolikt det som kommer ge bäst resultat. Det fina med att springa snabbt är ju att man hinner himla långt på samma tid.(har jag hört) :)
1969 • Stockholm
10 januari 2014 kl 15:22
Gilla
Marcus: tack för input! Nu har ju både du och jag kommit upp i vad som brukar kallas "aktningsvärd" ålder också, hur ligger det till med maxpuls för dig nu för tiden? Tror min har droppat en bit under 180 nu, men jag kan nog snitta kring 160 på ett millopp. det skulle ju ligga på 80-90 % och jag vet inte säkert, men har definitivt känslan av att det inte skulle varit möjligt i ungdomen då jag tränade "allt möjligt" och alltså inte fokuserade på löpning.
1969 • Stockholm
10 januari 2014 kl 15:26
Gilla
Andreas: helt rätt! Men jag försöker inte motbevisa nåt eller tala emot nåt, utan lära mig nåt nytt! Man letar ju ständigt nya saker som varierar och motiverar. Dock om en träningsmetod eller utrustning eller vad som helst sägs vara bra, men jag tycker att argumenten för det inte håller, så kommer jag att fråga.
1967 • www.sapiens.se
10 januari 2014 kl 15:27
Gilla
Jag var uppe i 186 på slutet av ett pass på 18 km häromveckan. Det blåste sate och jag låg i cirka 3:30/km på den pulsen. Men det var som sagt med 18 km i benen. Jag använder rätt sällan pulsmätning men jag verkar kunna jobba upp den till ungefär samma nivåer som tidigare år. Antingen har jag blivit tuffare eller så ligger maxpulsen kvar som förut.

Jag gissar att jag kan snitta 175-177 på ett millopp.
Oldboy
1952 • Danderyd
10 januari 2014 kl 17:39
Gilla
Marcus, intressant med din maxpuls! Någon (var det du?) skrev för några år sedan att han gjort ett maxpulstest för 25 år sedan och ett rätt nyligen och de visade samma värden. Tvärt emot etablerad teori alltså.

Men maxpulsen vid exv löpning är ju inte ett mått på vilken maximala puls hjärtat kan komma upp i utan ett mått på hur mycket man genom löpning kan pressa det centrala systemet. Att den avtar med åren för de flesta är väl då ett mått på hur mycket muskelmassan (i benen) minskar, eller förmågan att pressa sig eller hur många muskelfibrer man kan förmå CG att rekrytera under testet. Eller hur slagvolymen gradvis har ökat på den ständigt tränande löparen....

För att det ska vara meningsfullt att jämföra maxpuls "nu" med "då" måste ju omständigheterna vara likvärdiga, enklast är väl om man är i basträningsperioden sedan många veckor. Vore dessutom intressant att veta om vilopulsen ändrats. Eller om man faktiskt lyckas mäta slagvolymen.
1967 • www.sapiens.se
10 januari 2014 kl 19:02
1 Gilla
Det var inte jag som skrev det. Jag har aldrig gjort något maxpulstest och tränar heller inte pulsbaserat. Däremot tittar jag på den ibland under passet och i efterhand då och då av ren nyfikenhet men det är alltid känslan som styr träningen, inga formler.
Tom
1968 • Oslo
11 januari 2014 kl 08:05
Gilla
Oldboy,

Jag har läst en bok av Lydiard, men kan inte rekommandera den. Allt för många konstigheter der.

Men om du inte har sett denna filmen, är den värd att spendera 20 minuter på:
http://www.nzonscreen.com/title/on-the-run-1979
Tom
1968 • Oslo
11 januari 2014 kl 08:06
Gilla
Enig med allt du säger, Gabriel. Hadd var en skojare, men han gjorde inget ont slik som dom två norska idioterna som förstörde unge idrottare för några år sedan.

Hadd's basfas är ju egentlig inget annat än en snäll utgåve av Lydiard med pulsband ("my take on Lydiard" tror jag Hadd skrev). Der Lydiard uppgav intensiteten till 1/4, 1/2 och 3/4 effort, substituerade bara Hadd med puls 140, 155, 165 eller så. (Jodå, jag vet at Lydiard-hataren Cabral nekar för att hans goda vän Hadd var influerad av Lydiard. :-D )

Oavsett, det är fin träning om man startar upp eller har körd sig sönder på för mycket kvalitet.
Tom
1968 • Oslo
11 januari 2014 kl 08:07
Gilla
Andreas,

Om en vältränad och snabb femtiårig med hög maxpuls använder Maffetone's formel måste han hålla sig under ungefär 65% av maxpuls i 3-4 månader. Kanske han blir lite mer effektiv på denna pulsen de första veckorna eftersom han vänjar sig mekanisk till den låga farten. Men utan nån form för snabbare löpning vill han närmast garanterad tappa form. Det finns ingen automatik i att pulsen går ner för samma fart.

Åt andra hållet vill en långsam 20-åring med låg maxpuls kunne få besked om att springa i 85% av maxpuls. Det vill troligen vara över hans maratonfart. Då kan han inte springe mycket mängd.

Är en snabb löpare "heldig" så ger formelen en puls som läter han springa lite under ens maratonfart. Slik löpning finns det många som har hatt suksess med.

Och månglar man en god bas vill nog mängd i låg fart alltid fungera, men effektiv träning är det näppe.

Det hela är lika tilfällig som formelen.
1965 • Kungsholmen
2 juni 2023 kl 14:48
4 Gilla
Nu 10 år senare, mindre kunnig och klok, men mycket visare har jag nu förstått allt ;-)

Det finns två sorts människor. De som vill ha recept och de som inte vill ha det.

Receptmänniskor vill gärna ha en formel, ett recept, ett färdigt träningsprogram, en ritning, ett programmeringspattern, en instruktion.
De andra, icke receptmänniskorna, söker grundförståelse, vill improvisera, gå på känsla, skapa själva.

Maffetone är till för receptmänniskorna precis som dagens laktatmätning, pulsträning, kostscheman och tilltro till tester av tröskelpuls, maxpuls,
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
2 juni 2023 kl 15:42
1 Gilla
Ett annat sätt att dela in mänskligheten i tvenne kategorier är i de som kommenterar saker de har satt sig in i, och de som kommenterar det ändå... Bortsett från Nils van der Poels tränare är det väl inte så många som har lyft fram Maffetone som en klok inspiratör de senaste åren, så det känns väl mer som att han är en person för historiografin, men oj vad många tokiga Maffetone-tolkningar man har stött på här och annorstädes.
Helsingborg
2 juni 2023 kl 16:08 Redigerad 2 juni 2023 kl 16:49
3 Gilla
Att gå på känsla och improvisera är väl lite så de flesta börjar. Man kör allt i mellanmjölksfart för att det känns bra. Det är först när man söker grundförståelse som man lyfter blicken och får möjlighet att lägga tilltro i andra metoder än sin egen. Man behöver ju inte direkt uppfinna hjulet på nytt här.

Är man ny i köket är det med andra ord inte fel att åtminstone börja med att utgå från ett recept.

Jag följer The Extramilest Podcast som ofta lyfter löpare som använder sig av Maffetone-metoden eller en stor mängd lågpulsträning. Lyssna exempelvis på avsnittet med Josh Sambrook som sprang ett marathon på 2:28 med nästintill enbart lågpulsträning (97% av träningen).

Som Jens skriver finns det ju många tolkningar av vad Maffetone-metoden går ut på. En vanlig föreställning är ju att Phil Maffetone menar att man ska springa alla pass i MAF-tempo i all evighet. Så är det ju inte.
1984 • Falun
2 juni 2023 kl 23:10
Gilla
Om man tittar på dieter så verkar dom flesta (iallafall av dom som inte är galna) fungera lika bra så länge man faktiskt följer dom. Jag tänker att träning fungerar ungefär på det sättet.

Det är nog få förunnat att kunna träna ett helt liv på ”känsla”. Och att det skulle vara bättre än att följa ett träningsprogram tror jag inte ett skvatt på. Bäst för dig kanske, men knappast för en större grupp människor.

Dessutom tror jag många följer program och mäter saker helt enkelt för att dom tycker det är roligt.
Oldboy
1952 • Danderyd
5 juni 2023 kl 17:07
Gilla
Nja, Maffetone började faktiskt med att alla pass skulle gå under hans formelpuls, men han reviderade sin metod en massa gånger eftersom han träffade på löpare som uppenbarligen inte passade i hans fyrkantiga schema. Konstigt att det inte blivit en massa diskussion om Lydiard, han var ju före med att träna mängd i måttlig fart.
5 juni 2023 kl 17:40
1 Gilla
Angående Lydiard så är ju "måttlig fart" relativt. Så här skriver han i en av sina böcker om hans grundträning: "Elite runner do not jog around during this phase. They run at a pace between 3,45 min/km down to 3,15 min/km."

Det finns ju inte så mycket att diskutera om Lydiard. Dels har han beskrivit sin träning ganska utförligt i böcker och sedan talar ju resultaten sitt tydliga språk. Den största svagheten med hans system är ju att du under en stor del av året kommer att vara rätt långt ifrån toppform, medan dagens löpare tävlar året runt.

Dessutom hade man på den tiden inte riktigt fått kläm på hur man skulle träna effektivt för marathon.
1989 • Svenljunga
5 juni 2023 kl 20:30
3 Gilla
Buffel ELLER båg? Det var en ny variant av det uttrycket😂
1965 • Kungsholmen
7 juni 2023 kl 14:33
4 Gilla
Tror du missförstår vad jag menar med "känsla". Jag menar samma som Marcus Nilsson i tråden ovan, dvs att man inte behöver exakt puls/fart/laktat, man kan lika gärna lära sig känna att man ligger på tröskel, eller har lämplig fart för VO2Max. Man går på ansträngning.

Visst börjar många med recept, både i köket och i löpning men man kan lika gärna börja med grundförståelsen och skippa detaljerade träningsschemaan, pulsgränser (Maffetone, eller tröskelpuls), detaljerade intervallupplägg och istället skapa en grundförståelse kring vad ett bra träningsupplägg bör innehålla och skapa din egen plan.
Det är så många av oss som inte tycker om recept gör.

Personligen frågade jag erfarna löpare, läste böcker om träningslära och komponerade sen ihop mitt eget upplägg. Att bara ta ett fixt recept (Maffetone eller annat träningsprogram) kan gå fel på så många sätt.
1965 • Kungsholmen
7 juni 2023 kl 15:20
Gilla
Likt Lök på moset och Grädde på laxen.
1984 • Falun
7 juni 2023 kl 15:21 Redigerad 7 juni 2023 kl 15:21
Gilla
Det går säkert alldeles utmärkt att träna helt på känsla. Problemet är väl om man har svårt för det överlag eller kanske inte har en aning om hur något ska ”kännas”. Det är ju långt ifrån alla löpare som hänger på forum och nördar ned sig.

Överlag tror jag det här med ”rätt känsla” är mer för erfarna löpare och inte något som funkar särskilt bra på nybörjare. Men som sagt, jag håller mest på och mäter för att det är roligt och för att det matar mitt intresse för löpning. Jag har ingen aning om det gör mig till en bättre löpare men jag blir absolut mer motiverad av det :)
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.