Löpning Kom igång 77 inlägg 11969 visningar

Vad gör man efter 5km, går långsamt och tungt.

Daniel Ådalen
1976 • Klippan
#1
11 juli 2022 - 20:57 (Redigerad 11 juli 2022 - 21:04)
4 Gilla
Hej alla. Är en gubbe på 45 som försöker komma igång med löpning. Mitt slutmål är att kunna springa i bra tempo i trail running och känna mig stark när jag gör det. Inte som nu där varenda meter är en kamp.


Försökt många år att komma igång med löpning, men det slutar alltid man ger upp efter någon månad när man inte känner det händer något.
Nu är jag åter igång och fick tips att jag kanske har ansträngningsastma då jag alltid hostar när jag börjar bli ansträngd.

Fick bricanyl och tycker det har varit en markant skillnad, hostar en del men mycket mindre och känns som nu är fokus mer kring ben och musklers trötthet än ansträngda lungor.

Jag har lyckats arbeta mig upp till 5km men kan knappt kalla det springa med en tid på ca 37 min.

Vad rekommenderar ni, ska man streta på i långsamt tempo eller försöka öka tempot?
Mitt mål just nu är att klara springa en mil. Nu joggar jag sakta. Har som mål i allafall 7 min per km mot nu runt 8min per km.

Vad är bäst att satsa på, nå 1 mil sen öka takten, eller bli snabb på 5km först.

Sen varför kan jag springa relativt lätt ena dagen när 2 dagar senare känner jag mig helt död efter 300 meter. Psyket tar stryk när man tar 1 steg framåt och 2 bakåt ibland.


Sen lite frågor utöver min text.
1. När vet man att kroppen är återhämtad från förra passet? Vet att Polar klocka hade det när jag läste om deras klockor för många år sedan.

2. Ska man springa trots det känns tungt och jobbigt.
3. Hur lång tid realistiskt för att komma till 6min per km för en mil?
4. Hur får jag pulsen att sjunka, har maxpuls på ca 185 och trots jogg och långsamt tempo är pulsen på ca 140.
5. Ska jag försöka hitta en pulszon som är bäst för mig som ny?



Tack för alla tips i förväg.
< < < 1 2 3 4 > > >
Daniel Ådalen
1976 • Klippan
#61
14 augusti 2022 kl 13:27
1 Gilla
Jag tror även lite de där långpassen kört lite halvslut på mig, ska försöka från och med nu och hålla långpassen till 60 min oavsett sträcka, så mäter jag hur långt jag kommer istället.

Jag har som plan att nöta ungefär samma längd på passen tills det sedementeras, så 3-4 perioder där jag löper varannan dag , 5 km 3 km , 5 km 8-10 km. Sen kör jag så till jag klarar det i allafall 2 veckor i rad, sen ökar jag något pass 1-2 km.
Daniel Ådalen
1976 • Klippan
#62
14 augusti 2022 kl 13:36
1 Gilla
Hoppas jag fått ordning på strava och jogg nu, jag glömmer alltid sätta igång strava när jag börjar, så har missat halva sträckan när jag väl kommer på.

Men såg nu att med jogg stjärnmedlemskap så laddas strava upp automatiskt till jogg.se, funkar det även utan stravamedlemsskap?

Kan va kul och få statistiken här på jogg.se samt om jag lyckas komma igång med löpning så finns de hopp för alla :)
Jenny Bolander
Linköping
#63
16 augusti 2022 kl 18:35
1 Gilla
Har ingen erfarenhet av just Bufomix, däremot av en hel del andra astmamediciner. En grundläggande grej är att ge ny medicinering tid - åtminstone nnågra månader - innan du utvärderar om den hjälper eller inte!
Så ha inte för bråttom med att varken ropa bu eller bä!
Daniel Ådalen
1976 • Klippan
#64
30 oktober 2022 kl 18:30
4 Gilla
Sådär vilken pina, efter nästan 8 veckor med förskylning, örininflammation har man gjort två pass denna vecka. Långsamma ändå med rätt hög puls. Förstår inte varför man alltid ska råka ut för sån segdragna förskylningar.

Jag har ätit antibiotika men har fortfarande tryck eller viss vätska bakom örat som inte vill försvinna, men det är ändå hanterbart idag. Jag tänkte ska jag börja springa först när jag är helt frisk så kommer det nog dröja flera månader till.

Så för att ha fått en riktigt bra start på sommaren för att sen råka ut för det ena beskymret efter det andra.

Jag har även röntgat min fot i fredags så man får väl se vad problemet är om det syns något. Jag har i allafall kunnat springa 2 km ena passet och 2.5 andra passet ok. Första passet gav viss smärta men är lite osäker om det var just fotleden eller något annat.

Jag tyckte för övrigt det var så jäkla härligt och ville bara köra på men vet det är bäst att ta det lite lungt.

Vädret var perfekt i går, runt 12-13 grader, så blev skorts, t shirt och löpartröja med en pannlampa. Det är lite speciellt att springa i komplett mörker. Man är helt ensam medans alla bekväma sitter hemma och kollar netflix och äter chips. Vilket ja iofs gjorde sen också :)
1982 • Mariannelund
#65
30 oktober 2022 kl 19:34
2 Gilla
Ändå skönt att komma ut en sväng innan man parkerar i soffan. Gött att du är på gång igen 👍
2006 • Alingsås
#66
31 oktober 2022 kl 07:44
1 Gilla
Ta det lugnt även efter en förkylning. Känt sig fullständigt helt underbart frisk en vecka efteråt är nog a och o innan man ska börja pressa sig.

Och nu är det höst. Brikanyl minst en kvart innan och nu ännu viktigare med nasal andning första kvarten för oss astmatiker om det inte var som igår, rena sommarvädret.
1991 • Gävle
#67
13 november 2022 kl 23:52
Gilla
Jag läste lite längre bak i tråden att du testade iOS9 till Apple Watch. Blev nyfiken på funktionen du skriver om där man kan tävla mot sig själv, hur/var hittar jag den?
Sara
1979 • Wales
#68
14 november 2022 kl 13:18
1 Gilla
Du verkar ju ha kommit igång ordentligt över de senaste 4 sidorna (som jag just läst igenom), men jag tänkte bara lägga till en grej som kanske hjälper dig eller någon annan. Eftersom du sa i ditt första inlägg att du hade som mål att köra trail running, så föreslår jag att du kör iaf ett pass i veckan (eller flera) där du väljer en trevlig, lång runda i skogen eller uppe på Söderåsen och så springer/joggar/går du den. Det blir som integrerad intervall- och backträning och du bygger upp alla små muskler och ligament etc runt lederna som behövs för att stabilisera på ojämn mark. Folk som kör trail running på hög nivå springer ju inte hela tiden, de heller, men de förflyttar sig himla fort ändå. Och är du orolig över vad andra tycker, så kan du ju ha en liten ryggsäck så att det syns att du inte bara är ute och joggar :)

När det gäller astman, så tänk på att du behöver en lång och långsam uppvärmning och att även en liten förkylning kan göra att det känns mycket tyngre. Bricanylen hjälper alla (även icke-astmatiker) men du verkar ju ha fått din astma utredd så förhoppningsvis får du bra långtidsverkande som gör att du kan skippa bricanylen helt och hållet på sikt. Det är bättre om du kan lära dig att hantera astman så att du inte behöver ta extra medicin. T.ex. tillräcklig uppvärmning, andas in genom näsan och ut genom munnen som om du skulle vissla, ta det lugnt i rått väder osv. För de flesta är det lätt att känna skillnad på dåligt flås och astman - om det känns som att du inte kan andas IN tillräckligt mycket luft så är det kondisen, om det känns som att du inte kan andas UT tillräckligt mycket luft så är det astman (för mig känns det som att lungorna blåses upp som en ballong och att jag inte kan släppa ut luften fort nog).
Anton Wilson
1983 • Borås
#69
15 november 2022 kl 10:49
Gilla
Försök göra löpning "överlevnadsbart", avdramatisera hela fartdelen av löpet.

Jag hade lagt in en minuts "gåvila" i början på varje påbörjad km eller liknande, för att bibehålla lite hållning och på såsätt minska risken för trista skador som gärna kommer när man är motiverad 🤷‍♂️😅.

Sparar man lite kraft under löpet så kommer man kunna springa under en längre tid, så snart har du gjort milen utan att slita ut dig allt för mycket.🥳


Daniel Ådalen
1976 • Klippan
#70
29 december 2022 kl 20:42
Gilla
Hej alla, undrar vad det kan vara. Har ont vid knäböj, inte vid styrketräning utan bara att böja knäet. Insida på knäet, någon led eller något, värker när jag trycker. Känner inget vid löpning eller gång. Är det ok att springa ändå? Har inte gått över på ca 6-8 veckor, men har inte sprungit mycker under denna tiden.

Då det inte smärtar borde löpning vara ok ?
1971 • Nykvarn
#71
30 december 2022 kl 12:16
Gilla
Önt insida knä kan vara så kallad "gåsfot" eller pes anserin bursit. En inflammerad slemsäck (bursa) som sitter vid ett muskelfäste där tre muskler från insida lår fäster. Fästet ser ut som en gåsfot, därav namnet. Godartat tillstånd jag haft ett par gånger. Knäböj med lite utåtvinklade fötter, eller step-up övningar t ex på trappsteg och annat har jag kört med gott resultat.

Googla gåsfot eller anserin bursit.
jonas olsson
1978 • kungsbacka
#72
30 december 2022 kl 21:59
1 Gilla
Gjorde en omstart i somras efter 11 års uppehåll och en del extra kilo, började med kortare långsamjogg 3-4 km (så långt jag orkade) + 1-2km rask promenad.
Hittade en kuperad 5km slinga, gick i alla uppförsbackar och joggade resten.
Jag kör varierat lååååångsamjogg lite längre sträckor eller kortare kuperat. Håller mig till 3 pass i veckan.
Skynda långsamt och vettiga skor så du håller dig skadefri.
I dec joggade jag 16km kuperat och 10 km under 55 på snö.
1983 • Bandhagen
#73
30 december 2022 kl 22:11 Redigerad 30 december 2022 kl 22:17
1 Gilla
Började från 0 för nästan 10 år sedan, och då var det en aha-upplevelse att upptäcka att det kan vara som natt och dag med små skillnader i tempo. Upptäckte detta på löpband, där jag snabbt gick in i väggen av 11km/h, medan 9km/h kändes som att jag kunde fortsätta hur långt som helst.

Sedan dess kör jag på i den takt som känns bekvämt för mig, och har med tiden jobbat mig upp till att älska lugna lopp i skogen på minst 10km.

Enligt min erfarenhet slår man alltid i någon slags vägg kring 6-7 km då det går tungt ett tag, varefter det lättar och det känns som att man kan springa hur långt som helst om man håller rätt tempo.

Därför har min melodi varit att så ofta som möjligt springa åtminstone 7, och helst 10km, för att komma över denna puckel. Den blir också mycket riktigt blivit mycket lättare att komma förbi för varje gång.

Så nu längtar jag bara efter att få komma ut på långa sköna rundor, på minst 10km.

Smaken är väl som baken, men jag känner personligen en mycket större tillfredsställelse i att veta att jag skulle kunna förflytta mig långa sträckor utan större påfrestning, än att uppnå någon viss fart. Bättre fart kommer ju sakta men säkert med mängden träning ändå, men har aldrig förstått tjustningen i att toppa hastigheten till varje pris, så länge man inte är ute efter att tävla eller så.
Daniel Ådalen
1976 • Klippan
#74
1 januari 2023 kl 13:20
Gilla
Tack för detta, ska läsa om det och låter inte omöjligt att det är det du beskriver. Gjorde du knäböj trots smärta eller hur reahabade du dig ur detta? Jag känner iget vid gång, löpning. Endast om jag böjer knäet har jag lite känning, sitter jag i soffan med böjt knä kommer även värken.

Det har blivit bättre men smärtpåverkan när jag tycker på insidan. Ska testa lite och märker jag smärtan minskar eller ökar så har jag något att utgå ifrån.
2006 • Alingsås
#75
2 januari 2023 kl 00:16
Gilla
Det låter som om det inte borde vara något muskulärt om det gör ont vid vila och dessutom bara i ett visst läge samt vid tryck. Funderar på artros på någon väldigt specifik del i knät? Du kan fortsätta göra vad som helst som inte gör ont, och rörelser som gör ont får nå upp till max 3 av 10 i smärtintensitet.
Daniel Ådalen
1976 • Klippan
#76
4 januari 2023 kl 11:42
Gilla
Det ordet är man livrädd för, atros känns som en dödsdomen, där allt bara kommer bli värre. För inte kan förslitningar läka. Förstår inte varför det ska ha uppstått förutom några månaders löpning.

Ska testa tipsen jag fått med knäböj och hitta ett läge där de gör minst ont om de går. Som sagt vid böjt läge börjar de värka. Annars ingen värk alls i viloläge eller gång/löpning
2006 • Alingsås
#77
5 januari 2023 kl 17:43 Redigerad 5 januari 2023 kl 17:43
1 Gilla
Atros i knät har Björn Suneson och han sprang från Smygehuk till Treriksröset på 40 dagar. 75 åringen planerar nu för ett 8:e Cost to Cost genom USA 2023. Så förhoppningsvist ingen dödsdom om du får den diagnosen av läkare.
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.