Löpning Övrigt 33 inlägg 7053 visningar

intensiv/långdistans löpning risker hjärta

1974 • solna
#1
21 februari 2022 - 14:24
1 Gilla
Tydligen varnas det från olika håll o kanter med de långsiktiga risker med intensiv löpning samt löpning på längre distanser - framförallt syftar det på att utveckla hjärtarytmier på sikt, då lång sikt. Det sägs att det tar lång tid att utveckla dvs många års löpning och man vet inte riktigt varför många konditionsidrottare drabbas av flimmer senare i livet, men man tror det beror bla på att hjärtat växer och på så sätt påverkas av nervsystemet Man kan också läsa att ju fler Marathon man sprungit desto högre är risken och intensiteten spelar här en stor roll - ju fortare desto större risk. Vasaloppsåkare är också drabbade, liksom cyklister. Detta är baserat på studier och jag kan också höra från håll o kanter folk drabbas, som en granne under mig i huset - sprungit hela sitt liv, många Marathon o nu lider av flimmer. Äter Betablockerare vilket gör att löpningen blir mycket ber begränsad, då sett till högre farter

Ja, om det är så här är det deprimerande. Själv har jag rätt sent i livet ställt om till mycket träning, intensiv löpning samt tung styrketräning. Detta efter flera decennier av hög alkoholkonsumtion. För mig har det varit det omvända, att jag nästan hade oregelbundenheter i hjärtat innan och i början av min löparkarriär som nu stabiliserats. Nu känns det mycket bättre. Men vad händer på sikt? Jag gillar ju progression och utmana kroppen. Men frågan är om jag borde tänka till där? Funderar på lite lugnare löpning men får inte alls samma endorfina påslag av de tuffare passen då jag tex maxar en mil.

Hur är eran bild av detta, här på forumet? Har ni erfarenheter av uppkommet hjärtflimmer, dels i samband med löpning (akut flimmer), dels ett kroniskt hjärtflimmer efter många års löpning

Man blir lite deprimerad av läkaren Fredrik Nyström o hans syn på löpning, men tar det med en nypa salt faktiskt, men han kanske har en poäng? Han är väl inte jättepoppis på detta forum?
https://sverigesradio.se/artikel/6729958


< < < 1 2 > > >
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
21 februari 2022 kl 14:34
1 Gilla
Jag drabbades av oregelbunden puls p.g.a. problem med sköldkörteln, är numera symtomfri sedan jag fått Levaxin och ställt in dosen. Min kardiolog sade att det var värre att träna extremt långa pass än att träna hårda pass i mindre omfattning. Var gränsen går är väl inte helt klart men att längre belastning gav fler problem var hans klara uppfattning.
1974 • Stockholm
#3
21 februari 2022 kl 15:48 Redigerad 21 februari 2022 kl 15:48
Gilla
"Peppe Lindholm har ägnat stora delar av sitt liv åt löpning. Men för tre år sedan fick han problem med hjärtat och sedan dess har mycket av den tid han tidigare la på löpning gått till att söka rätt vård.

– Läkaren sa, du är lite väl smal. Du kan väl ta och käka lite chips och lugna ner dig, säger han."
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/sprang-17-mil-om-dagen-till-hjartat-sa-stopp
Hasse A S
1953 • Munkedal
#4
22 februari 2022 kl 07:45
1 Gilla
Det låter inte bra.

Själv har jag hittills inte haft problem med hjärtat. Är inne på mitt 53:e år med löp- och skidträning. Genom åren har jag åkt några Vasalopp, sprungit några maror och många halvmaror, mer än 20 Lidingölopp. Plus en hel del annat.

Men att jag inte fått problem med hjärtat kanske bara är tur. Eller beror det på att jag är noga med att inte träna när jag känner mej sjuk och att jag trappar upp träningen långsamt efter sjukdom och skador?
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
22 februari 2022 kl 12:40
3 Gilla
Det finns en studie där man sett att Vasaloppsåkare som har klarat att köra in på medaljtid 5 gånger eller mer har ökad risk att dö eller om det var att få något allvarligt hjärtproblem (minns inte vilket) jämfört med vanliga motionsåkare, så att det medför risker att pressa sig själv hårt och länge många gånger medför risker (det är all träning också, de kör ju inte bara lopp).
Men så finns det "studier" som är blaha blaha, bl a en amerikansk läkare vid namn O''Kiefe tror jag, där statistik misshandlas å det grövsta för att försöka visa att det är farligt att träna mer än måttligt.
Risken med att träna för lite för att man inte tycker det är roligt nog att bara träna måttligt är väldigt mycket större än risken med att träna mycket, om man bara låter bli att ligga på elitens träningsnivå.
Lagom är bäst, men lagom är inte att träna halvdant.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
22 februari 2022 kl 13:00
6 Gilla
"Hård löpträning ökar risken för diabetes, högt blodtryck, hjärtskador och fetma. Det hävdar professor Fredrik Nyström som i en ny studie vid Linköpings universitet visat att korta intensiva löprundor stressar kroppen och hjärtat på ett onyttigt sätt."
Han har inte täckning för att den stressen är onyttig!
Att Troponin-halten ökar markant både vid hjärtinfarkt och efter ett hårt löppass är inte bevis för något annat än att hjärtat varit ansträngt.
Det är väl bra att det mäts vad som händer i kroppen när man tränar men man ska vara försiktig när man drar sina slutsatser.
Det saknas många led i en möjlig beviskedja för att det skulle vara onyttigt.
Visserligen görs den största hälsovinsten av de som går från ingen träning till lite träning men även de som ökar till mycket träning gör hälsovinster. Var mängden träning för bästa hälsa ligger vet vi inte och den är självklart olika för varje individ. Om det känns som om man mår bra av sin träning gör man nog det också.
1985 • Nacka
#7
22 februari 2022 kl 13:03
4 Gilla
Här finns lite relevant information om det man kan läsa: https://traningslara.se/fredrik-nystroms-pastaenden-om-traning-och-halsa-en-granskning/
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
22 februari 2022 kl 13:44
Gilla
Stort tack för den länken! Mycket givande att läsa igenom. Det tog en stund, men så var han rätt grundlig också. Lärorikt på flera plan.
1963 • Bromma
#9
22 februari 2022 kl 13:53
10 Gilla
Något kommer man ju att dö av en dag, men hellre dör jag av konsekvenserna av aktiviteter och val som fått mig att må bra och trivas med livet. Man behöver ju inte vara dumdristig för det, men ansträngning, målmedveten strävan, risker och starka känslor är för mig saker som jag minns med glädje när jag ser tillbaka på livet och jag tror det kommer att vara så tills det en gång tar slut. Lev! Spring! Ha kul!
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#10
22 februari 2022 kl 14:13
Gilla
Brukar få "överhoppade" hjärtslag i vila när jag tränat kontinuerligt och/eller tuffare under en period. Händer allt som oftast när jag ligger i sängen inför natten.

1954 • Falun
#11
22 februari 2022 kl 14:14
4 Gilla
Min dubbelkusin (våra mammor var systrar och våra pappor var bröder) vet mycket väl vad inaktivitet kan innebära för oss. Min syster dog av diabetes innan hon fyllde 50 och hon var långt ifrån den enda i släkten som drabbats hårt av diabetes. Så kusinen och jag har sagt att vi tränar för att må bra och att kanske därmed leva längre. Att då läsa artiklar om den skadliga löpningen gör mig bara illa berörd. Därmed inte sagt att träning på yppersta elitnivån skulle vara nyttig.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
Oscar
1998 • Göteborg
#13
22 februari 2022 kl 14:55 Redigerad 22 februari 2022 kl 15:03
7 Gilla
Jag skulle säga att hälsovinsterna är ofantligt mycket större än riskerna. Om du löptränar lever du längre, minskad risk för en rad olika sjukdomar som cancer, hjärt-och kärlsjukdomar etc. Du sover bättre, blir lyckligare och piggare när du blir 70+. Visst hårda ultra distanser kanske inte är så bra och kan kanske medföra konsekvenser. Att regelbundet träna upp mot Max maratondistanser bör ju nästintill vara riskfritt vill jag vara naiv och nästan påstå.

Om du inte konditionstränar så ökar ju risken för sjukdomarna jag nyss radade upp och risken att dö i förtid ökar. Ett större och starkt hjärta hjälper dig att leva längre och klara påfrestningar som kan komma på ålderns höst. Men jag kan förstå poängen med extreeemt långa pass som du nämner. Annars är ju bla löpning en av de bästa investeringarna för ett långt liv.

Jag förstår att du inte ifrågasätter löpningen i sig utan extreeemt långa distanser :)
Stockholm
#14
22 februari 2022 kl 17:47
6 Gilla
Bild uppladdad av PK Svensson
Data från vasaloppet pekar på att deltagare drabbas mindre av en rad åkommor än andra jämnåriga. https://www.idrottsforskning.se/vasaloppet-en-guldgruva-for-svensk-traningsforskning/
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#15
22 februari 2022 kl 20:01
3 Gilla
Tänk om det hade varit rekommendationerna under pandemin. Undrar hur många liv som hade skonats då.
Nu finns alla möjligheter för alla att ta lärdom och vara förberedda inför nästa pandemi. Inte bara för en pandemi utan för att ges en större möjlighet för ett längre och friskare liv.

Oscar
1998 • Göteborg
#16
22 februari 2022 kl 21:47
1 Gilla
Instämmer helt. Man vill ju påstå att det är rent skitsnack från läkaren i fråga.

Tror du kan slappna av Björn :)
Jag skulle aldrig låtas hjärntvättas av sådan dynga.
1974 • Stockholm
#17
23 februari 2022 kl 10:57
Gilla
Väldigt tragiskt. En av Högby IF:s löpare dog under Sylvesterloppet i Kalmar på nyårsafton. Detta hade jag helt missat och tror inte att det nämnts här på jogg tidigare. Är det därför de här frågorna blivit aktuella i medierna nu? https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/MLqj85/elitlopare-dod--fick-hjartstopp-under-lopp-i-kalmar https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/sorg-i-hogby-if-efter-ung-loparstjarnas-dod
Magnus Sjöberg
1977 • Trelleborg
#18
23 februari 2022 kl 13:29
Gilla
Olof, det var också ett inslag på Aktuellt för 2-3 dagar sedan som handlade om att Karolinska skulle öppna nån form av hjärtmottagning för elitidrottare och motionärer. Lite oklart vad de ville med inslaget, men bra att man utvecklar kunskap kring träning och hjärtproblematik. Tror många med hjärtproblem avstår träning i onödan av rädsla för att något ska hända.
1965 • Kungsholmen
1974 • Stockholm
#20
23 februari 2022 kl 15:31
1 Gilla
Ja, artikeln om Karolinska finns numera som länk i de artiklar jag postat här.
Som utövare önskar man lite mer konkret information om varningssignaler, riskgrupper osv men sådant finns kanske inte ens ännu.

Hur många hårdtränande 23-åringar har det inte funnits i världen egentligen? Och hur många av dessa har dött plötsligt på träning eller tävling? Måste vara försvinnande få, sett till det totala antalet hårdtränande idrottare.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.