Löpning Skador & Rehab 55 inlägg 9975 visningar

höftproblem

1972 • västerås
#1
26 januari 2021 - 18:18 (Redigerad 26 januari 2021 - 18:18)
1 Gilla
Hej!

Jag har under en längre tid sprungit med smärta i höften som för varje löppass blivit värre och värre men envisheten (och idiotin) har gjort att jag fortsatt att springa. Men har nu kommit till den punkten att det inte går längre. Jag har varit hos en kiropraktor och han säger att jag är extremt stel och svag i höften i förhållande till min träningsmängd. Hade även en låsning i bäckenet. Han säger att jag ska vila från all träning. Men det är ju sååå svårt. Har provat att cykla på en motionscykel och det funkar utan att jag fåt ont. Är lite nyfiken på hur ni tränar, ni som inte kan springa pga överbalstad höft.
Och viktigast av allt, hur har ni fått hjälp och hur länge har ni varit borta från löpningen?
< < < 1 2 3 > > >
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#21
29 januari 2021 kl 21:33
2 Gilla
Sprang 263 mil 2015. Förra året landade jag på 458 mil 🙂
Fick en överansträngning i sätet med en massa muskelknutor som tryckte bl.a. på ischiasnerven och piriformis. Dessutom problem med ländrygg i smaband med ett tungt lyft. 2 5 mån senar med mycket rehabövn och stretch är jag nästan återställd. Kan kika i min dagbok
1972 • västerås
#22
30 januari 2021 kl 08:50 Redigerad 30 januari 2021 kl 08:50
Gilla
Wow...grattis till din träningsmängd! Min naprapat säger att jag har enormt stela och hårda muskler i säte och låsningar i bäckenet. Vet dock inte vad det är för skillnad på stela muskler och muskelknutor (som du har), om det är typ samma dilemma.
Har varit mycket dålig på stretch innan min skada men stretchar numera 3 ggr/dag och jag känner enorm skillnad i smidighet. Men min skada består. Kan cykla (spinning och motionscykel) utan problem... (Phuuu) men så fort jag går ut och promenerar så får jag ont i sidan av höften (där man typ böjer benet) och det stålar ut i "streck" mot säte...skumt...
Ghaaa....vill börja springa igen....blir galen snart....;)
Mia Lachmann
1971 • Mellbystrand
#23
4 februari 2021 kl 12:03
1 Gilla
Jag har haft en höft som tjurat i 8-9 år till och från, men mest till. Kört massa core-styrka och i perioder har det varit bra, medan det i perioder inte gått att springa alls. Inte fått någon klarhet i vad som utlöst problemen när de kommit.

Nu har jag varit smärtfri sen 1 oktober då jag påbörjade en runstreak. Sprungit 2 km per dag och på den korta sträckan så har jag varken byggt upp kondition eller uthållighet. Men smärtan är som bortblåst! Och jag hoppas att det inte är en tillfällighet.

Efter 100 dagars runstreak så har jag nu tillåtit mej att byta ut vissa pass mot långpromenader, pw eller mountainbike om jag känt mej sliten. Och har utökat kortaste distansen till 2,5 km. Försöker fortfarande att springa mestadels och har även börjat lägga in intervaller och liiite längre pass upp mot 6 km minst en dag i veckan.

Livrädd att få ont igen och tänker skynda långsamt. Men runstreaken tror jag var nyckeln för mej, att bygga upp styrkan med korta pass varje dag. Ibland extremt långsamt och ibland lite snabbare - helt prestigelöst och vad dagsformen har bjudit på. Lycka till!

PS. och givetvis är lite core-styrka en nödvändighet också...
1972 • västerås
#24
5 februari 2021 kl 14:22 Redigerad 5 februari 2021 kl 14:23
Gilla
Jösses...problem med höften i 8-9 år. Förstår din frustration...
Men vad skönt att du kan ägna dig åt runstreak och att det funkar för kroppen. Och precis som du skriver så är du uppe på 6 km-pass nu. Grattis! Gäller att skynda långsamt!
O det är precis det jag måste göra när jag börjar att springa igen. Korta sträckor blandat med promenad. Kör ett stretchprogram nu och jag märker enorm skillnad i rörlighet. Har lagt in mycket bål o säte i mitt pass på gymmet också. så jag hoppas att jag är på banan igen snart och kan starta upp mitt nya liv...att lufsa..inte kuta....
Min sjukgymnast säger att hon tror att min höftkula har "dragits" mer år ena hållet pga obalans i muskulaturen. Och att den sedan nyper/tar i eftersom jag har svårt att röra benet i olika ytterlägen. Men har ingen värk när jag gör vardagliga saker som typ går runt hemma etc. Men så fort jag ska promenera/springa känner jag smärta i höftens utsida precis vid höftkulan som strålar ut i till en punkt i sätet. Skumt!
1978 • Linköping
#25
9 februari 2021 kl 13:29
1 Gilla
Första passet utan smärta på väldigt länge idag. Jag kommer dock inte ta något för givet utan försöka att stegra upp försiktigt och fortsätta med styrkan. Jag tror att det är övningarna i #6 och #16 som hjälpt mig. Tack!
1994 • Skåne
#26
14 februari 2021 kl 18:49
1 Gilla
Tråden handlar om höften, hoppas det är ok att även diskutera låren.

Jag springer minst 1 gång i veckan långdistans. Blir alltid strax över milen. Har en trevlig runda på ca 14km som jag verkligen gillar. Löpningen kombineras med tre dagar crossfit och en dag med cykelintervaller inomhus.. Alltså ca fem dagar träning i veckan.

Har märkt varje gång jag kör löpning så gör det riktig ont på baksida lår. Gäller bara högra sidan. Gör även ont i knävecket och höger om baksida lår. Vet ni vad det kan bero på? Springer jag långt med tanke på att kör löpning en gång i veckan?
Idag blev det ca 13,2km och det gör jätteont. Känns väldigt frustrerande. Jag känner inget på vänstra sida. Stretchar både före och efter.

Behöver verkligen tips att ta itu med detta. Tanken är att endast köra löpning till nästa år. Jag kör med pulsklocka och pulsband(HRM-PRO) om ni skulle villa ha någon data.
Mattias Strömberg
1973 • Hjärup
#27
15 februari 2021 kl 13:47
1 Gilla
Jag är samma årgång som du Linda och har också fått problem med ena höften som har lett till att jag nästan har lagt ner löpning helt de senaste 8-10 månaderna. Deprimerande när jag ser mig själv som löpare - och nu under pandemin hade löpturerna verkligen behövts.

Jag fick också tips om runstreak och började för ett par veckor sedan. Kör 3 km varje dag och - peppar peppar - än så länge har det gått bra med höften. Sedan vet jag inte hur mycket formen utvecklas, men om det fortsätter att gå bra är tanken att köra längre pass.
Linda Allgardsson
1973 • umeå
#28
16 februari 2021 kl 20:13
1 Gilla
Tack för pepp!
Verkligen tråkigt om man inte kan fortsätta springa. Så bra att du hittat ett sätt som fungerar. Har det gått att få en riktig diagnos? Det kan ju hjälpa både för rehab, hur o när man kan komma tillbaka.
Jag har funderat lite fram o tillbaka om springa kort varje dag eller fler vilodagar som är bäst taktik. Vet inte vad som blir bäst...
Nån vecka kvar dock innan det är löpstart. Än så länge kör jag denna typ av träning för att få upp pulsen. Passsen är lite olika men vissa är verkligen pulshöjande, andra mer styrka. https://m.youtube.com/results?search_query=iksu+total+training
Kanske kan inspirera någon fler 😊
1978 • Linköping
#29
22 februari 2021 kl 14:15
Gilla
Fortsätter att försöka hitta en lösning. Ett tips som jag fick från sjukgymnasten och som jag nu ska applicera lite mer är att springa i tunnare skor. Jag har kört i princip samtliga pass i superdämpade skor med kolfiberplatta. Har nu kört ett par pass något mindre dämpade skor där tårna får kontakt med underlaget. Känns bättre. Märkte under dagens pass att jag sprungit en månad utan att använda det skadade benet mer än att släpa i backen. I övrigt så fortsätter jag att harva på med styrka och stretch.
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#30
22 februari 2021 kl 16:46
Gilla
Hej!

Jag har artros i ena höften pga sjukdomen Morbus Perthes som barn.
Jag har haft ett kortare ben sedan jag var barn.

Jag har aldrig mått så bra i min höft som sedan jag lade om till löpning utan översteg och med minimalistiska skor! Just översteget, att landa med foten framför sig, är nog den stora grejen som givit mig besvär tidigare. Det blir en broms att landa framför sig, istället för att landa under sig och vara på väg framåt redan. Jag har stora svårigheter att bibehålla det bra löpsteget när jag har skor med drop och dämpning. Så småningom kanske inte löpning med minimalistiska skor funkar längre för mig, men först då är jag redo att ta till dämpade skor igen!

Ett annat tips är också att jobba upp styrkan i gluteus medius och självklart andra sätesmuskler och coremuskler. När jag är stark i gluteus medius så mår min höft bättre! Tyvärr tappar jag lätt styrkan i glutes medius när jag är skadad och det tar ett tag att återfå den, men för mig betyder den styrkan mycket...

Kram,
Jenny
1972 • västerås
#31
22 februari 2021 kl 19:11
1 Gilla
Tack för tipset! Har provat många skor på marknaden men kommit fram till att saucony triumph 17 alt 18 är bäst för mig. Sååå sköna. Men ska kanske prova tunnare skor. Har fortfarande ont i höften vid inåt- och utåtrotation. Får ont (tar liksom i) när jag ligger på rygg och ska dra benet upp mot bröstet. Vänster ben går bra men höger tar i och gör ont innan benet nått bröstkorgen...så jag ska vänta lite till innan jag ger mig på springningen igen...
1972 • västerås
#32
22 februari 2021 kl 19:26
1 Gilla
Tack för tipset! Ska prova med tunnare skor!
Du skriver att du haft artros sedan barnsben. Jag undrar hur långa sträckor kan du springa innan artrosen gör sig påmind?
OM det är artros (varken kiropraktor eller sjukgymnast vet säkert) så har jag förstått att långpass på 2-3 timmar är ett minne blott??
Men jag kommer att vara nöjd om jag kan komma upp i en timmes aktivitet iallafall...

Lycka till med springningen!
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#33
23 februari 2021 kl 15:34
Gilla
Ulun,

Artros har jag fått i vuxen ålder, men den beror på sjukdomen jag hade som barn.

Jag kan springa långpass, har sprungit i 13 timmar som längst, det var ett bergsultralopp. Jag hade skor som nästan var odämpade, men inte minimalistiska. Jag har sprungit många långpass på halvmaratondistans eller längre och jag har inte problem med det alls!

Jag tänker att såååå mycket hänger på löpsteget och hur stor artrosutveckling du har. Jag har större besvär från den snedbelastning jag har, men med kort markkontakt är snedheten mindre besvärande än vid lång markkontakt. Det innebär för mig att jag har lättare att springa än att promenera. Även vid promenad försöker jag korta ner steget och undvika framåtlutning i höften, men jag har ju nedsatt rörlighet i höften vilket märks i bland annat extension, dvs när benet är bakom överkroppen (går det att förstå den beskrivningen?).

Jag tycker att du ska ta hjälp av en kunnig fysioterapeut/sjukgymnast för att träna upp kroppens styrka och rörlighet. Se gärna över löpsteget och du kanske kan fundera på om tunnare skor ger dig fördelar jämfört med tjockare skor. Om du väljer tunnare skor så tänk på att skynda långsamt, så att du inte drar på dig skador på vägen!

Kram,
Jenny
Mia Lachmann
1971 • Mellbystrand
#34
24 februari 2021 kl 08:04
Gilla
Precis som Jenny i #30 så har jag också justerat mitt löpsteg till att landa mer på främre delen av foten och att sätta den under mig i stället för framför. Det som varit bra med runstreaken är att jag kunnat fokusera på löptekniken då det varit så korta sträckor, och till slut är det som att rörelsemönstret sätter sig i muskelminnet och kommer naturligt. Jag upplevde det påfrestande för vaderna att ändra löpsteg och kunde bara fokusera på tekniken korta sträckor åt gången i början.
1991 • Norrköping
#35
24 februari 2021 kl 09:15
Gilla
Bild uppladdad av Marcus
Jag har en fråga som kanske kan besvaras i den här tråden. I lördags sprang jag 100 km och fram tills i måndags verkade jag ha klarat mig skadefri, nu har jag dock fått en molande smärta och stelhet från vänster skinka till vänster höft. Detta förvånar mig inte då jag under långa pass har känt av den höften förut.

Skillnaden i rörlighet höfterna emellan är MONUMENTAL. Se bild nedan. Med högerbenet kan jag göra som bilden visar(benet i 90 graders vinkel och med knät pekande rakt åt sidan). Med vänster ben har jag ö.h.t. problem med att få in foten bakom högerknät. När fot/ben väl är i position så är jag inte ens nära att kunna utföra stretchen som den ska utföras, vänsterknät pekar rakt mot mitt ansikte, det är så stelt.

Detta gör alla liknande stretcher enormt svåra för mig då jag på vänstersidan knappt ens kommer i position. Är det bara att kämpa sig i position och hoppas att det långsamt blir bättre eller finns det andra områden som man kan stretcha för att öka rörligheten i höften?
1972 • västerås
#36
24 februari 2021 kl 09:34
Gilla
Wow… 13 timmar löpning. Härligt att höra. Hoppet är alltså inte ute...haha...
Ja, har redan varit i kontakt med fysioterapeut och fått övningar som stabiliserar och häromveckan fick jag även styrkeövningar. Men styrkeövningarna kör jag redan på gymmet. I 5 veckor har jag stretchat 3 ggr/dag och jag känner att jag blir mycket smidigare och det är ju positivt. Men ont i höften har jag fortfarande. Smärtan "vandrar" mellan ljumske och utsida höft och en punkt i rumpan. Varken fysioterapeut eller kiropraktor har egentligen ingen klar diagnos utan de har bara sina aningar. Fysioterapeuten TROR på FAI (impengament). och kiropraktorn sa att han trodde att det var början till artros. En remiss är skickad till en ortoped. Kanske han/hon kan utreda vad det är som felar och kanske skicka mig på röntgen...
När jag väl börjar springa igen så ska jag ta det M Y C K E T lugnt...
#37
24 februari 2021 kl 22:37
Detta inlägg har raderats
1991 • Norrköping
#38
25 februari 2021 kl 10:25
1 Gilla
Testade 90-90 stretch och första intrycket är att jag gillar den. Mitt problem med andra stretchar har varit att jag har hittat en viss stretch som verkligen är nödvändig då jag märker enorm skillnad på rörlighet på respektive sidor. Dock är jag så stel att jag inte ens kommer i position för att göra dessa stretchar. Svårt att förklara men jag har liksom känt att jag behövt någon sorts annan stretch för att ens fixa den stretch jag tänkt köra.

Här kunde jag åtminstone komma i position och det stramade på helt rätt ställen och det var stor skillnad i rörlighet på de olika sidorna. Känslan är att jag har hittat något att jobba med och direkt efteråt kändes det bättre.

Du har gett mig lite hopp nu, stort tack!
1991 • Norrköping
#39
4 mars 2021 kl 11:24
3 Gilla
Mina besvär har blivit bättre, har öst på med 90-90 samt ljumskstretch. Orsakerna till att jag har en så markant rörlighetsskillnad höfterna emellan kan vara många. Som jag förstått det kan till synes små saker över tid göra skillnad. T.ex. så har jag alltid ena benet över det andra om jag sitter med benen i kors eller ligger ned, finns fler exempel.

Idag är jag nitisk med att inte göra enligt ovan. Ligger jag i soffan så ligger jag helt platt på ryggen med benen rakt fram alternativt om jag vill korsa ett ben så korsar jag det ben jag inte brukar korsa. Jag försöker helt enkelt frångå tidigare vanor.

Är det någon mer än jag som gör så? Känner mig ju nästan lite manisk när man tänker på precis allt man gör i vardagssituationer.
1972 • Borlänge
#40
4 mars 2021 kl 12:51
3 Gilla
Nejdå!
Jag försöker oxå göra tvärtom mot vad vanan vill göra.
Speciellt vid allt stillastående på jobbet.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.