Löpning Träning 127 inlägg 28527 visningar

Träning när man är 50+

Bo Edström
1961 • Filipstad
#1
24 oktober 2013 - 23:46
Gilla
Hej,
Hur tänker ni andra om träning när man blir lite äldre, säg när man passerat 50 år och äldre? Då är man inte lika smidig och snabb längre.

Själv tränar jag varannan dag (månd, onsd, fred) 1 mil i hyfsat högt tempo. Sen blir det en längre runda ca 2 mil (nån gång på sommaren ca 3 mil) på helgen. Det känns rätt lagom och då får man bra återhämtning. Så mycket intervall blir det inte längre men jag lägger alltid på en spurt i slutet på varje runda jag är ute så jag får suga ut det sista för det känns så bra efteråt att man kan lägga i en växel till och dra på ordentligt fastän man är trött.

Är själv 52 år nu. Blir löpning på vår-sommar-höst och längdskidåkning på vintern. Tänker forsätta så länge det går.

Har lite funderingar hur jag kanske bör träna när jag blir ännu äldre.
En idé är att man kanske bör dra ner tempot lite ju äldre man blir och kanske springa lite längre istället.
Det vore kul att höra hur ni som är ännu äldre än mig lägger upp träningen.
Kroppen pallar ju inte för lika hård träning när man blir äldre, det märker jag. Uppvärming före blir allt viktigare för egen del och stretching också för att hålla sig hyfsat mjuk/smidig. Jag är otroligt tacksam att jag i stort sett aldrig varit skadad (en fotvrickning i en mosse i 20 års åldern är allt) men man vet ju inte hur det blir framöver ju äldre man blir.

/Bo
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Oldboy
1952 • Danderyd
8 januari 2021 kl 23:03
6 Gilla
Jo, jag springer fortfarande. Det går långsammare och det kommer oftare nåt emellan, antingen skador eller t ex corona eller annat jag måste prioritera.
Dessutom har jag arytmier på hjärtat som jag medicinerar mot, har tyckt att det fungerat men kanske sänker de min kapacitet lite extra, så sent som i somras sprang jag långa intervaller, föralldel klart långsammare än förr, men ändå. Men i höst har jag sprungit distanspassen långsammare och aldrig känt av "spring i benen" som dragit upp farten rejält. Avsaknaden av tävlingar gör ju att motivationen att ta i för att förbättra prestationsförmågan har avtagit, träningsvolymen har också dalat. Hoppas på bättring till våren då vissa hemmaprojekt bör vara avklarade, vaccineringen kommit en bit på väg och man kan börja planera för tävlingar igen, kanske gå på gym och styrketräna, det behövs.
1954 • Falun
9 januari 2021 kl 09:48 Redigerad 9 januari 2021 kl 09:58
3 Gilla
Jag såg att jag hade inlägg #7. Målet i år, 2021, är att springa milen under 45 min. Annars blev jag bara bättre och bättre till jag blev ca 60 år, eftersom jag tränade mer än tidigare. Men sedan vände det och jag har tappat både fart och uthållighet. Fast något annat var knappast att förvänta sig.

Men träningen i sig är ganska likartad som tidigare. Kör väl inte lika hårt på intervaller och tävlingar eftersom jag blivit lite bekväm av mig på ålderns höst. Men ska jag ned under 45 min så får jag nog ta och bita ihop.

Kul att se att Tore #119 är på gång igen. Jag sprang terräng VSM i Huddinge för några år sedan. Och banan slingrade sig ute på fältet så man mötte snabbare löpare. Kommer ihåg att i min klass för oss lite äldre löpare så kom Tore först, sedan kom ingen, därefter kom alla vi andra på ett långt led.
1952 • Varberg
9 januari 2021 kl 11:49
Gilla
För min del har det varit vitalt att ha en genomtänkt styrketräning för löpning som förebygger skador. Sedan en stor fördel att kunna diagnosticera en skada och rehabilitera. Det är faktiskt magiskt vad man kan göra själv.
1956 • Lund
9 januari 2021 kl 12:14
2 Gilla
#121.
Leif, jag sprang själv samma terränglopp. Minns att Tore höll en snittfart på runt 3:45/km på en av de värre och mer vattensjuka gyttjebanor jag sett. Så är han ju en av världens bästa veteranlöpare i sin åldersgrupp.
Ove Grönberg
1941 • Enskede
9 januari 2021 kl 14:03
12 Gilla
Hej ungdomar. Jag springer fortfarande är tacksam att kroppen håller.
Jag hoppas på några tävlingar i år.
1962 • Laholm
9 januari 2021 kl 18:54
Gilla
Kul att se att ni kör på! Jag tränar på jag också. Bra volym, men är försiktig med intervaller då jag haft återkommande problem med gubbvader och hamstrings. Jag har pausat jakten på maratider men man vet aldrig. Närmast tränar jag för distanser mellan 100k och 200 miles. För mig är möjligheten att kunns löpträna kontinuerligt det viktigaste. Ser som många andra fram emot att kunna springa lopp igen.
1966 • Ystad
10 januari 2021 kl 10:06
3 Gilla
Sprang mycket förr men slutade av nån anledning .Men började igen förra veckan så sakta efter ett uppehåll på nästan 25 år .Började även med styrketräning i April förra året .Men nu ska jag försöka få till konditionen med
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.