Löpning Träning 10 inlägg 1096 visningar

Effektiv träning vid sänkt vilopuls

Lennart Ehrencrona
1980 • Töcksfors
#1
24 januari 2024 - 12:30 (Redigerad 24 januari 2024 - 12:37)
Gilla
En liten fråga angående rättn planering av träningsupplägg.
Hade 1 tung träningsvecka och Garmin ville helst vila men jag hade ju betalat för att träna en vecka på skidor så tränade på.
veckan efter blev lugnare med 2 lugnare pass.
Nu är det rätt uppenbart att vilopulsen sänkts jämfört med innan veckan med träning. Ner mot 50 blankt.
Vad för intensitet skulle ni rekommendera att jag tränar i närmaste tiden? låt säga på skierg. Intervaller och tröskel eller längre och lugnare pass,?
Hasse A S
1953 • Munkedal
#2
25 januari 2024 kl 14:49
2 Gilla
Jag undrar, finns det nån anledning till att ändra i ditt träningsupplägg. Det verkar ju ge resultat. Att din vilopuls blir lägre, är ett kvitto på det.

Rent generellt tycker jag att 80 % i ett lugnare tempo och längre distanser blandat med 20 % mer intensiva pass är bra.
Lennart Ehrencrona
1980 • Töcksfors
#3
26 januari 2024 kl 08:58
Gilla
Tack för svar. Ja det gav ett bra kvitto. nu ser ju inte alla veckor ut så tyvärr. Men skulle jag följt klockans vilotider den veckan hade jag blivit sängliggande. Den gav orimligt långa återhämtningstider.
1963 • Linköping
#4
26 januari 2024 kl 21:28 Redigerad 26 januari 2024 kl 21:29
Gilla
Alltså de här rekommendationerna om vila kan man nog inte lita på, jag brukar inte följa dem i alla fall. Man kan nog se dem som överdrivet försiktiga rekommendationer men sen får man känna av själv om man känner sig sliten.

Jag kör runstreak, dvs springer varje dag och det är ofta som min Garmin tycker att jag ska vila 35h eller liknande men även om jag bara vilar 12h eller mindre känner jag mig helt utvilad efter en natts sömn så jag ignorerar dessa rekommendationer helt och går bara på känslan.

Vad gäller vilopuls så brukar den ibland sjunka något dagen efter ett längre pass men det är väl inget dåligt med det? Man får ju effekter efter träningspass, även blodtrycket sänks.

Min vilopuls brukar ligga runt 40, ibland en bit under. Jag har svårt att se någon riktig systematik i exakt när den går ner och när den inte gör det. Kanske bara är naturliga variationer.

Vissa perioder varnar min Apple Watch för att jag har en vilopuls under 40 i mer än 10 minuter, typiskt om jag sitter på jobbet och jobbar lugnt vid skrivbordet. Har aldrig riktigt kunnat se sambandet varför det blir så ibland, det kan gå ett halvår eller mer mellan sådana varningar.

Totalt sett, kanske lite kul med siffror men känslan i kroppen vinner alltid för mig.
1974 • Stockholm
#5
27 januari 2024 kl 01:20
1 Gilla
Om du med föreslagen vilotid menar de siffror om antal timmar Garmin ger efter ett pass så är det inte antal timmars vila som föreslås.
Timmarna avser återhämtningstid. Dvs Garmins beräknade tid tills du ska vara helt återställd efter den senaste träningen. Det betyder inte att Garmin menar att du ska undvika att träna under den perioden.

Däremot kan klockan föreslå vila när du ska starta ett pass.
Tills nu i tisdags har jag alltid ignorerat det de gånger det dykt upp. Men just i tisdags hade jag lätt sjukdomskänsla i kroppen. Kollade mitt HRV som sa "ovanligt lågt under natten" och rekommenderade vila. Och fick även förslag om vila fr klockan när jag testade att starta ett pass.
Jag hade iofs nog redan bestämt mig för att avstå träning men det var intressant att se att Garmin tyckte likadant.
1963 • Linköping
#6
27 januari 2024 kl 06:22
Gilla
Det man tror på själv söker man ju bekräftelse på. Har man en dålig känsla får man gå på den. Klockorna beräknar saker som det kanske inte finns så mycket bakom egentligen, för att kunna marknadsföra flera funktioner till potentiella kunder.

Man får nog tolka allt som "ungefär" och att det kanske gäller på gruppnivå under vissa förutsättningar men för en viss person blir det ännu mer "ungefär" eller av typen "gissning".
1966 • Ystad
#7
27 januari 2024 kl 08:05
Gilla
Kör med runstreak och första tiden fick jag en varningar att jag borde återhämta mej men nu visar den hög träningsberedskap fast jag tränar varje dag .Det enda den säger nu är att jag behöver träna mer anaerobiskt men det ignorerar jag för just nu vill jag bara vänja muskler och leder vid löpning
Lennart Ehrencrona
1980 • Töcksfors
#8
27 januari 2024 kl 21:39
Gilla
Bra poäng där av er. Naturligtvis är det ju inte vilotid utan återhämtning och någon sa att sånlänge kroppen känns bra så träna vidare och såklart runstreak skulle ju aldrig funka om man ska kolla klockans förslag..

Sen kan ja känna att det är svårt för mig att göra lugna pass alltså dem som som I Garmin kallaste träning och kondition i både löpning och skidåkning. Pulsen går snabbt upp på zon 4.

Har dock gjort en ändring i klockan nu till pulszonerna baserat på BPM istället för % av maxpuls. Detta kanske kan ändra så inte alla pass går på rött. Har ni någon inputs på detta?
Monica Carlsson
1971 • Partille
#9
28 januari 2024 kl 07:34
Gilla
Förlåt för standardfrågan, men:
Har du mätt upp och angett din maxpuls, eller är den baserad på vad din klocka gissar för din ålder/kön?

Formler för uppskattning prickar inte helt rätt, eller om klockan kanske har inställningen att använda högsta värde den mätt upp för dig (kan då mer kallas "maximal puls" än verklig maxpuls = vad din motor verkligen klarar att leverera).

Zoner brukar ju anges i % av maxpuls som du säger, så då är såklart maxpulsens noggrannhet basal för att zonerna ska hamna vid rätt BPM enligt den zonindelning du väljer att använda (normal motionär eller någon mer utmanande zonindelning, eller din klockas "normalzoner"). 5-10 slag fel på maxpuls ger såklart skillnad på zonerna.
Lennart Ehrencrona
1980 • Töcksfors
#10
28 januari 2024 kl 18:25
1 Gilla
Jag har låst den på den maxpuls jag fysiskt kommit upp i. 205.
Hade den ju på automatiskt först men det blev ju inget bra då jag inte kör direkt maxpuls så ofta.

Skulle ja lägga in efter formeln 220-ålder så hade den blivit tokfel.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.