Löpning Övrigt 116 inlägg 19258 visningar

Kolfiberskor eller inte?

Marco L
1973 • Lysekil
#1
30 juni 2020 - 14:41
4 Gilla
Jag har grunnat på det där med prestationshöjande löparskor (kolfiberplattor och extra studsiga mellansulor) ett tag nu för att se hur jag känner för detta.
Och nej det är inte något som jag vill använda mig utav.

Varför vill man springa i prestationshöjande löparskor?
Eller varför vill man inte?

Argument FÖR:
1. Man är villig att betala pengar (eller få utrustning av sponsorer) för att kunna göra en bättre tävlingstid/slå rekord/bättre placeringar.
Man låter skorna göra en del av arbetsinsatsen.
Dvs samma sak som att köpa sig en mållinje som ligger tex 4% närmare starten.
2. "Bara för att det går" (följa den tekniska utveckling).
3. "Bara för att alla andra gör det". ("hänga på tåget". kan ju inte konkurrera med de som har dessa skor annars )
..Fler FÖR-argument..?

Argument MOT:
1. Det går inte att jämföra resultaten med resultat gjorda i vanliga löparskor. ("vanliga" dvs skor som bara dämpar)
2. "Man är inte beredd att ta till hjälpmedel för snabbare löpning".
3. "Fula stora rymdskepp på fötterna". (inget man vill ha på sig)
..Fler MOT-argument..?

Typ allt man hör i media om prestationshöjande skor är i positiva ordalag.
Men kanske är det bara de som är sponsrade på något vis som kommer till tals?

Tänker elitlöpare annorlunda än motionärer? (ju mer tävlingsinriktad desto längre är man beredd att gå)

Jag tycker att en löparsko bara ska ha skyddande egenskaper. Att de endast är en slags "skyddsutrustning" som man har för att inte skada sig.

1. Dämpa stötar mot underlaget.
2. Skydda mot vassa föremål.
3. Halkskydd.

Vad hände med löpning på lika villkor (där inte utrustningen ska få avgöra)?

Jag skulle vilja höra vad andra tycker och kanske få fler sakliga argument för varför prestationshöjande skor hör hemma resp. inte hör hemma i löpningen som vi älskar.

Någonstans måste det ju dras en gräns för vad man får ha på fötterna i tävlingar och lopp. Jag tycker man ska dra den gränsen där den tydligaste gränsdragningen kan göras. Dvs när skon har prestationshöjande egenskaper som kan påverka resultatet.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
30 juni 2020 kl 14:56
Gilla
Den här typen av utveckling har funnits i många år, inte mycket att göra åt. Som motionär ser jag ingen anledning att haka på tåget, backar man några år ( typ 30 ) så hade jag säkert köpt senaste dojan för att tjäna någon sekund per mil.
1971 • Nykvarn
#3
30 juni 2020 kl 15:07 Redigerad 30 juni 2020 kl 15:10
4 Gilla
Utan att argumentera för eller emot så är ju frågan vilka skor är prestationshöjande och hur mycket. Den enda sko som det idag finns publicerade OCH oberoende studier på är Nike Vaporfly 4% och även de studierna är små och med begränsad uppföljning (vilket i princip alltid är fallet idrottsfysiologiska studier på löband med andningsmask).

Det är också känt att Nike sagt att effekten hos Nike Vaporfly Next% var "större" men utan att kvantifiera och kanske också att det ligger bakom att modellen inte har en siffra i namnet och AlphaFly lär ju knappast vara sämre. Sett till utvecklingen av världsrekorden på maraton för män och kvinnor kan vi nog tryggt säga att Nike Vaporfly är prestationshöjande men effekten är säkert olika hos olika löpare och en prestation i löpekonomi med 4% motsvarar heller inte en förbättring i prestation med 4%, snarare 2,6-2,7%. (Källa: Podcast, Science of Running. "The shoe that broke running)".

Hur det är med Saucony Endorphin Pro, Asics Metaracer, Brooks Hyperion elite, New Balance fuelcell TC/RC vet vi inte så var dra gränsen för vad som är en prestationshöjande sko, alla skor med kolfiberplatta (vi vet att det är ZoomX-dämpningen i Vaporfly mer än kolfiberplattan som gör Vaporfly speciell)?

All eliten tävlar i dessa nya "superskor" som de ibland kallas är inte så konstigt då alla andra gör det och man vill inte ha konkurrensnackdelar som det förmodligen innebär att inte använda samma material. Vi motionärer, tja, så länge vi inte blir uttagna till landslaget får väl var och en bedöma hur man spenderar sina pengar och vilka skor man uppskattar att springa i, som är skonsamma, snabba o s v.

Mina nuvarande PB''n är i alla fall några år gamla nu och är därmed satta i good old tunna racing flats :)

Sorry om jag hamnade OT.
1980 • Mölnlycke
#4
30 juni 2020 kl 15:56
Gilla
Sannolikt har de flesta skor prestandahöjande egenskaper gentemot att springa barfota vilket i diskussion är det enda helt moraliskt korrekta. I praktiken tror jag främst lättmätta begränsningar såsom material, höjd på sula etc.

En annan aspekt är att många springer lopp i vaporfly* inte bara för prestandan utan för att den ger bättre återhämtning vilket jag inte ser något etiskt hinder i.

Men jag förstår vad du vill komma åt och jag tycker också det är tråkigt att man inte kan jämföra tidigare tider och jag tycker nog att man agerat alldeles för litet och nu är det nog för sent.
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#5
30 juni 2020 kl 17:06
10 Gilla
För oss motionärer tycker jag den moraliska aspekten är ganska irrelevant. Tycker man det är kul med löpskor och utrustning generellt blir det lustdrivet att skaffa de bästa skorna för en relativt överkomlig peng sett till hur mycket många av oss (både löpare och icke-löpare) lägger på intressen och hobbies. Säger väl nästan sig självt att det är kul att springa i en sko som gör löpning något lättare? Huruvida det gör någon minut hit eller dit känns sekundärt kan jag tycka.
1964 • Motala
#6
30 juni 2020 kl 18:25
3 Gilla
Håller med dig där Robert.
..och varför kan inte var och en få göra som den vill.?
Man behöver ju inte köpa om man inte vill.
(Teknisk) utveckling sker ju i allt annat så varför skulle inte det kunna göras på löparskor?
#7
30 juni 2020 kl 19:01
Detta inlägg har raderats
#8
30 juni 2020 kl 19:35
4 Gilla
Beror på hur man ser det. En cykel i kolfiber höjer ens prestation mycket jämfört med en i stål. Dagens golfklubbor är otroligt high tech och man slår otroligt mycket längre än med hickoryklubbor. Varför ska man valla och stenslipa längdskidor när alla borde köra utan valla och med helt platt belag...
Utveckling av utrustning finns i alla sporter. Den största fördelen med Vaporfly för mig är iaf att jag kan springa längre pass och vara mindre sliten efteråt. Så för de som vill bli bättre löpare och öka träningsmängd så är det ett bra sätt att göra det och hålla sig skadefri.
Alla skor är bättre än tex första marathonskon så alla "fuskar" idag ;-) http://www.laddy.se/visa-bild/865/
#9
30 juni 2020 kl 19:36 Redigerad 30 juni 2020 kl 19:37
3 Gilla
#7 kan du jämföra säg dagens Vasaloppsresultat mot de på säg 40-talet? Träskidor, långa bambustavar med jättetrugor, knappt spår att åka på och vallan ska vi inte prata om...
Sen om man snackar friidrott och bana, tartan vs kolstybb?
Stefan Ödman
1970 • Skövde
#10
30 juni 2020 kl 21:04 Redigerad 30 juni 2020 kl 21:05
1 Gilla
Den stora diskussionen om dessa skor har inte startat än! Den kommer starta när Nikesponsrade sprintern Christian Coleman börjar springa tävlingar i Nikes kommande spikskomodell av Vaporfly/Alphafly för sprinters på 100 och 200 meter. En prototyp finns redan och den nya skon hade kanske använts av Coleman i OS om det hade blivit av.
Colemans PB på 9,76 på 100 meter respektive 19,85 på 200 meter kommer då ryka all världens väg, likaså Usain Bolts världsrekord på 9,58 respektive 19,19. Initierade källor hävdar att Coleman har möjligheter att springa ner mot 9,25 på 100 meter och under 19 blankt på 200.
Kommer försvararna av dessa skor fortfarande hävda att det är en naturlig utveckling och att Coleman är bättre än Bolt??
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#11
30 juni 2020 kl 22:18
3 Gilla
Så länge samtida utövare har samma möjligheter så är det väl skitsamma om tidigare utövare inte haft det. Rekord slås i regel oavsett över tid och förutsättningar förändras. Ingen tar väl ifrån Gunder Hägg att han var en fantastisk löpare bara för att hans dåvarande rekord är långt ifrån dagens tider?
Walker67
1947 • Växjö
#12
1 juli 2020 kl 01:01
Gilla
# 10 Är inte Coleman avstängd för att ha missat ett dopingprov ?
2006 • Alingsås
#13
1 juli 2020 kl 04:53
Gilla
#11 Domen har inte kommit ännu.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#14
1 juli 2020 kl 07:23 Redigerad 1 juli 2020 kl 07:23
6 Gilla
Det här med att det inte spelar någon roll vad man har på fötterna, är litet samma sak som att åka till Åre med ett par raka slalomskidor från 90-talet. Det fungerar, men varför när det finns bättre modernare skidor att få tag på?

Jag vill påstå att så länge joggingen funnits som hobby har det funnits en strävan av att ha bästa tänkbara skorna på fötterna. Kjell Erik Ståhl hade väl typ 100 olika par löparskor i garderoben t.ex.

Jag är övertygad om att de flesta här på forumet kan tänka på några av era skor som är snälla men långsamma, i spannet 15-20 sek långsammare per km än normalskon under normal ansträngning. Och att ni har skor åt andra hållet som är påtagligt snabba. Men kanske inte de mest skonsamma.

Det Nike mfl gjort är att ha skapat skor som både är snabba OCH skonsamma.

Jag som är en litet för gammal, lätt överviktig mid-packer tycker det är en befrielse att få springa Marathon i Next%. Dels är de snabba. Men minst lika viktigt, man går ifrån Östermalms IP med normala steg, istället för att det känns som att fotsulorna brinner av smärta.

Utvecklingen går framåt, varför försöka streta emot?
1982 • U
#15
1 juli 2020 kl 09:05
2 Gilla
Jag tror också att det är viktigt att komma ihåg att även om Vaporfly-modellerna var ett tekniksprång vad gäller löparskor så gjordes det tekniksprång även innan dem som ingen pratar speciellt mycket om längre. Som exempel: Adidas Boost - snabbaste skon by far när den kom och satt på fötterna på Haile första gången någon sprang maran under 2.04. Boost-materialet i mellansulan ansågs vara ganska många procent bättre än allt annat på sin tid. Före det var det med all säkerhet ett annat tekniksprång som gjorde löparna snabbare. Och före det ett annat osv.

För en elitlöpare har man helt enkelt inte råd att eventuellt "ge bort" sekunder i ett lopp, det kan ju faktiskt vara det loppet som gör att du kan fortsätta satsa ett tag till. På grund av det dyker det ju upp lite roliga bilder av och till med t ex. Adidas-sponsrade löpare som springer i ommålade Next%.

För en motionär så kanske det inte är lika viktigt på pappret, men i verkligheten tror jag de flesta skulle snöra på sig ett par Alphafly och köra tävlingar i dem om man fick dem gratis.

Gällande de nya spikesen (heter det så??) Var det inte prat om att de inte skulle tillåtas p g a 2 kolfiberplattor?
Anders Svensson
1982 • Stockholm
#16
1 juli 2020 kl 09:19
Gilla
Boost lanserades för första gången i en sko 2013. Haile sprang sitt världsrekordlopp 2008 med ett par gula Adios på fötterna.
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#17
1 juli 2020 kl 09:21
Gilla
#15 det stämmer inte dock. Gebreselassie sprang i första modellen Adios, innan Boost.
1981 • Sundsvall
#18
1 juli 2020 kl 09:44 Redigerad 1 juli 2020 kl 09:44
Gilla
Kanske blandar #15 ihop Hailes världsrekord med Dennis Kimetto. Kimetto hade Adios Boost när han slog världsrekord i Berlin på 2.02.57.
Bobby Ljung
1970 • Sävedalen
#19
1 juli 2020 kl 09:55
2 Gilla
Mina hälsenor/vader mår otroligt mycket bättre i Nikes nya skor, så jag kan äntligen springa som jag vill. Varför skulle jag inte använda dem?
Som flera redan påpekat, ska man inte acceptera dessa skor för att de är bättre borde ju alla vara tvungna att springa barfota. I alla tider har väl skotillverkarna strävat efter att förbättra prestationen tack vare skorna?
Borde man inte godkänna rekord med spikskor?
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#20
1 juli 2020 kl 12:40
7 Gilla
Som jag hörde sägas i nån pod jag lyssnade på, jävla otacksamt jobb att vara skoutvecklare. Lyckas äntligen utveckla en sko som är bättre än vad som redan finns så får man en massa skit för att skorna är för bra 😂
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.