16 februari 2024 kl 22:07
Kul och intressant fråga. Jag har ju sprungit på pannben i unga dagar och därefter inte sprungit mycket alls.
Efter två slängar svår covid som tog väldigt mycket kondis från mig bestämde jag mig för att börja om, helt, och ta det på allvar denna gången. "Allvar" i den mån att jag är nästan 50 nu och inte 20-30 som sist jag sprang. Men eftersom att jag aldrig sprungit och tränat för de halvmaror och den mara jag sprungit så kommer det bli ganska enkelt att slå pb trots att jag är så mycket äldre, om jag gör det rätt.
De jag har sprungit med tidigare har alltid sprungit för fullt, mer eller mindre. Jag också. Därför har det aldrig blivit bra på distanser längre än några km eller upp mot halvmilen.
Nu var kondisen helt väck och snackade med en kollega som är ultralöpare. Han kom med goda råd, som lät konstiga. Kortare steg. Snabbare är inte bättre. Osv osv. men tänka sig, kondisen kom tillbaka och några månader efter att jag gjort en stor hälsoundersökning för jag var säker på att det var något allvarligt fel så pass kass var jag så sprang jag milen utan att stanna. Ingen tid att skryta med, men jag joggade hela passet. Därifrån har det gått framåt.
Nu kör jag program på milen mot 55 min vilket kommer vara den snabbaste mil jag sprungit på runt 25 år eller ngt, därefter är tanken halvmara.
Det jag har lärt mig nu som jag velat ha haft med mig från början, som många andra pratat om:
- Lugna pass, för volymen
- Kvalitetspass (vilka inte behöver vara monsterpass som någon skrev)
- Döttrarna tränar friidrott där målet är att ha kul och utvecklas personligen och inte primärt tävla, dvs tvärtemot min ungdom när jag sprang. Att titta på deras löpskolningsövningar har gjort mig lite klokare också.
. Sist men inte minst: Internet är en guldgruva till lärdom och visdom, det fanns inte på samma sätt när jag var ung. Forum som detta fanns inte. Så man hade bara sina närmsta att titta på.