9 maj 2019 kl 11:52
Du kan utan problem klara det. Jag är också nybörjare, men tränar i och för sig just nu extremt hårt för att vara jag. Jag har gått från soffan i maj förra året och ska nu springa min första mara. Har aldrig löptränat förut och i princip inte tränat alls de 20 senaste åren.
Allt beror på vilket mål du har och hur mycket tid du är beredd att lägga ner. Jag skulle till och med våga påstå att om du håller en bra grundträning och kommer upp till en maxprestation på milen på cirka 55-57 minuter i år så kan du träna från nyår och framåt och klara varvet på under 2 timmar. Gör du milen på 1:06 ser jag inte alls det som omöjligt att göra milen på 55 minuter sent i höst. Min första mil gick på 1:02:30 i juli förra året och i oktober sprang jag milen på 50 minuter.
Å andra sidan är det inte tiderna som är viktiga, men det ger ett hum om vad som kan vara rimlig målsättning. Vill du under 2 timmar på Göteborgsvarvet bör du nog få upp ditt miltempo till cirka 5:30-5:40 min/km i år. Är målet säg 10 minuter långsammare, dvs cirka 2:10 på Göteborgsvarvet så räcker garanterat ditt nuvarande miltempo på 6:30-6:40 min/km som startvärde för träning med början i januari. I så fall är det bara underhållsträning som gäller och börja bygga upp så du kan gå och spontanköra ett milpass utan problem innan årsskiftet.
Så vad är det för träning som behövs? Vad vill du klara för tid?
De flesta träningsprogram jag sett bygger på tre pass i veckan med
- kortare distans. Här lägger vissa träningsprogram in styrketräning i samband med kortare distanspass. Men som andra har skrivit är det inte helt nödvändigt. Ibland byts detta pass ut mot tröskelpass eller tempopass varierande mellan veckorna.
- intervaller/backintervaller/tempopass eller liknande
- långpass i lugnt tempo
Kortare distans är mer för återhämtning och ut och röra på benen. Som ny är det också för att få upp distansen.
Tröskelpass och tempopass är för mig att det ska träna upp min förmåga att hålla mitt lopptempo längre och längre sträcka. I viss mån även öka mitt lopptempo. Detta kommer senare, dvs efter du har komit upp i distans.
Intervaller är för att öka farten i löpningen och långpassen är slutligen för att öka uthålligheten.
Du skulle ju kunna prova några veckors träning med 3 pass i veckan enligt denna princip och se hur det känns? Bygga upp från dina nuvarande 5 km till 10 km? Borde räcka med max en månad med tanke på din beskrivning av din nuvarande träning. Eller tar du 10 km utan problem redan nu? Som andra har skrivit, det finns bra program här på jogg.se och tiderna i dem är inte det viktiga. Det är strukturen du ska vara ute efter.