Löpning Kläder, Skor & Prylar 24 inlägg 6698 visningar

Inköpslista för ultra

Stockholm
#1
6 oktober 2018 - 17:17
Gilla
Tjohopp!

Ny medlem och förhållandevis färsk på långdistans, som behöver se över sin utrustning inför High Coast Ultra 2019 (7:e Juni).

Tänkte att denna tråd förhoppningsvis kan tjäna syfte som inspiration eller fingervisning för folk som funderar på att testa ett ultralopp.

Har för närvarande följande utrustning:

Inov-8 Terraclaw 250 -- Skön passform, *bra* grepp, och breda framtill. Känner dock att som enda par är de lite tunna för riktigt långa distanser. Fötterna blir lite trötta.

Salomon Adv Skin 12 -- Rejäl väst med fantastiska möjligheter och utrymmen. Till den finns två soft-flaskor á 450ml.

Kläder -- En blandning av kompressionsstrumpor, tights, shorts, och allt vad det heter. Både tunna och lite kraftigare vindjackor är tillgängliga. Experimenterar lite här för att kolla vad som river minst under väldigt långa distanser.

Vad jag kikar på för ytterligare utrustning:

VJ XTRM -- Såg att dessa skor fått bra kritik här på Jogg och även från andra platser. Det är just lite extra dämpning jag söker i ett andrapar. Att producenten/designern är baserad i Finland ser jag som meriterande för underlaget vi springer på i Sverige. Salomon-skor jag testat är liiite för smala för att det ska kännas bekvämt.

Prismässigt ligger XTRM högt, men kanske sjunker lite under hösten?

Stavar -- Helt vilse här, förutom att de ska vara vikbara. Det jag ser är ofta rekommendationer på Black Carbon, som verkar mest inriktade mot just ultralöpning. Ser även lite lösa rekommendationer för Camp-stavar.

Kommer köpa till ett Salomon-koger att fästa på ryggen. Dels för att det ser lite häftigt ut stilmässigt, men även för att Adv Skin Set 12 inte har det bästa upphängningssystemet, och bakfickorna kommer behöva fyllas med andra saker.

Strumpor -- Hur ser folk på tå-strumpor från Injinji? Jag har enbart testat ett tunnare par och kände att det var lite hugget som stucket på distanser under 2 mil.

Energi -- Tror det här är någonting som blir mer aktuellt efter årsskiftet, då distanserna blir längre och det är dags att landa på vad man vill använda under loppet. Fyll på med tips.

Vad säger panelen? Fram med alla tips ni har, och motivera gärna varför viss specifik utrustning bör övervägas för ett ultralopp. Så försöker vi få denna tråd till någonting användbart för folk som använder sökfunktionen.
< < < 1 2 > > >
Walker67
1947 • Växjö
#2
6 oktober 2018 kl 18:53
Gilla
Är High Coast Ultra ett terränglopp eller vad skall du ha stavarna till

Jag brukar kolla på ultraloppet inomhus i min hemstad och på fötterna är Hoka One väldigt populära, tjocka dämpande sulor som inte "dödar" benen lika fort.

Den 7 juni är det förhoppningsvis inte så kallt, så några mängder med kläder lär inte behövas, givetvis väl använda så att de inte ger skavsår.
Tape till bröstvårtor och salva att smörja på utsatta ställen lär du behöva samt en luftig keps ifall det blir stark sol.
Sen skulle jag testa ett 6 tim-ultra före tex Borås 6-tim eller Pers. Rekordens tävling i Växjö i december, som avgörs inomhus utan påverkan av väder och vind, rekommenderas :)
1981 • kaxås
#3
6 oktober 2018 kl 19:33
Gilla
Skor: Scott kinabalu rc. Funkar för mig på alla distanser. Trotts mesig sula är greppet finfint, de sitter oxå som en smäck. Tyvärr så håller de inte så länge. Prövat vj xtrm i butik. Säkert är greppet asgrymmt men de kändes i mitt tycke hårda stela och smala.

Energi: socker kör jag på allt under 10 timmar. Längre än så så behöver jag en pizza i timmen.

Jag älskar tåstrumpor ”toe-socks or no socks”. till vardag och fest. Kompressionsgrejor har jag inte mycket till övers för.

Sportslick rekommenderas!

Jag tycker 12 liter är lite mycket men det är ju personligt såklart.
Stockholm
#4
6 oktober 2018 kl 19:44
Gilla
Äsch, glömde ju givetvis länka loppet som det gäller:
http://highcoastultra.se/

Det är alltså 130km terränglopp, med bitvis väldigt tekniskt underlag och en respektabel mängd höjdmeter. Jag vet att ett flertal medlemmar här sprang loppet 2018 och fann det väldigt utmanande.

Stavarna ser jag personligen som obligatoriska för detta. Överkroppen är stark till skillnad från höft, bäckenmuskulatur, och högerben som genomgått rejält med olyckstrauma.
Pär M
1969 • Umeå
#5
6 oktober 2018 kl 20:28
Gilla
Pannlampa . Starten är ju 00:00.
Henrik Ortman
1974 • Salbohed
#6
7 oktober 2018 kl 08:09
Gilla
Jag använder ett par vikbara och lätta stavar Trail Blaze från Mountain King som jag rekomenderar.

Nån typ av regnbyxor är också bra vid dåligt väder. Jag använder Montane Minimus. Finns även lätta från Inov-8 och Salomon mfl.

Vindtäta eller vattentäta handskar rekommenderas. Det finns väldigt tunna som knappt väger något.

Zippåsar att portionera sportdryck själv spar tid och plats genomfört mot att använda orginalförpackningar.

Jag skrev ett inlägg om min utrustning inför HCU när jag sprang det 2014. En del utrustning har dock uppdaterats med tiden men principen är detsamma. http://bergsultra.se/utrustning-for-high-coast-ultra-2-dagar-kvar/
Stockholm
#7
7 oktober 2018 kl 11:59
Gilla
Henrik, har faktiskt läst din tävlingsrapport från HCU 2014. Fann den både lite skrämmande och inspirerande.

- Stavtipset är lysande. Fler valmöjligheter än det lilla jag hittills hittat.

- Med zippåsar antar jag att du menar fickstorlek? Hur många brukar du gå igenom under ett långt lopp?

- Regnbyxor är någonting som skulle ta ganska rejält med plats i västen. Har du känt att det använts varje gång det regnat, eller mer vid riktigt hårt väder?
1981 • kaxås
#8
7 oktober 2018 kl 14:20
Gilla
Regnbyxor kan ju vara obligatoriskt på vissa tävlingar. Har alltid haft regnbyxor med mig men aldrig använt trotts massvis med regn. Så ett par riktigt lätta brallor är väll mitt tips.
Walker67
1947 • Växjö
#9
7 oktober 2018 kl 22:02
Gilla
Utrustning i all ära, men erfarenhet från ultralopp är nyttig att ha i bagaget inför ett så krävande lopp.
Stockholm
#10
7 oktober 2018 kl 22:30
Gilla
Givet att erfarenhet trumfar allt, och det är bra att du nämner det.

Det finns ett träningsupplägg och en generell plan. Den påbörjades för ett par veckor sen, och löper hela vägen fram till HCU 2019. Så fokus på denna tråd är alltså vad som bör eller ska införskaffas i god tid innan dess, för att kunna testa och vänja sig vid det. Jag räknar med att ett eller flera långlopp ingår under tiden.
1984 • Stockholm
#11
7 oktober 2018 kl 23:21
Gilla
Flip-flops eller badtofflor till efter loppet är viktigast :-) . I övrigt klarar du dig säkert fint på det du har i garderoben. Pannalampa iofs. Antar att det nästan är ljust där på natten men även om det inte behövs på loppet så lär du ju träna också... inte en för svag lampa - 300 lumen klarar du dig (ok men inte mer) på men allt där under är för svagt för terränglöpning tycker jag.

Jag har aldrig sprungit high coast så kan inte banan, men ska du optimera utrustning så kan jag tänka mig att ståldubbat vid ösregn skulle kunna vara bra att ha - men det går väl under ungefär samma kategori som tex injinji, stavar eller kompressionskläder - inget du behöver egentligen. Samtidigt ska du ju träna också, så då lär du väl ha dubbat i vinter ändå?

Stavar låter ju spontant inte värt på såpass "få" höjdmeter men det är väldigt individuellt vad jag förstått, och du verkar ju säker på att det vore bäst för dig så då är det säkert så. Jag såg vad jag minns ingen med stavar när jag sprang ett lopp i Norge som var 3000 höjdmeter fast på 81km. Kanske iofs hade varit mer värt med stavar om man hade haft ytterligare 5 mil kvar efter det :-)

Vad gäller skor hade jag nog kollat mer mot tex skor som saucony peregrine, hoka speedgoat eller Altra lone peak än vj xtrm om du vill ha lite dämpning. Men det är jag det, är inte så jätteförtjust i orienteringsskor, särskilt inte på ultradistans. Kört en fjällmara i x-talon en gång och det gjorde bra ont i fotsulorna. Nu jämför jag inte vj xtrm med xtalon för de är nog långt ifrån varann men jag vet inte om vj xtrm är så jättemycket snällare än terraclaw direkt? Jag skulle nog köpa något ännu mera annorlunda isf.
Henrik Ortman
1974 • Salbohed
#12
7 oktober 2018 kl 23:23
Gilla
Johan W, kul att du läst min RR! Antalet zippåsar med sporydryck beror ju helt på hur länge du tänkt hålla igång. Jag brukar beräkna en påse per timme. Varje påses innehåll blandar jag med 0,5 liter vatten. Jag använder oftast två skopor Tailwind i varje påse. I år har jag börjat med det mer "högoktaniga" Maurten för att kunna få i mig mer energi per timme. Rejäl skillnad.

Ang regnbyxor är det inget krav på HCU men däremot på många andra lopp i främst fjällmiljö. Tro mig, det finns behov av det när det man befinner sig på regniga bergsryggar och det blåser så hårt att man har svårt att stå upprätt. Men även skönt att dra på sig när det regnar ihållande i låglandsterräng.

Bra utrustning och kunskap för fotvård är också bra att gå igenom och förbereda sig i god tid före sina lopp.

1966 • Bräcke
#13
8 oktober 2018 kl 06:31
Gilla
Sprang HCU detta år och skall även prova att knipa en startplats för 2019.
Sprang i Salomon Fellreiser vilket funkade bra för mig. Blandad terräng, rötter, sten men även en hel del landsvägslöpning.
Själv har jag aldrig provat stavar men såg ganska många som hade dessa. Notera att loppet går från Höga Kusten bron och till Övik i år samt att starten går redan kl 21. Pannlampa är obligatorisk utrustning men lär knappast behövas.
Ses på startlinjen Johan W !

Stockholm
#14
20 oktober 2018 kl 22:07
Gilla
Tackar innerligt för åsikter och tankar hittills. Jag hade nog ställt in mig lite hårt på VJ XTRM och behövde en kort period att släppa det. Nu ligger det bara på att-pröva-listan.

Ytterligare en sak som dök upp precis nu: hur ser folk på innersulor? Köper ni något specifikt, eller används fabrikssulan för varje par?

#11 Johan, jag kikade på Peregrine, Speedgoat och Lone Peak. Det verkar som om åsikterna gällande Speedgoat säger att den är lite smal? Lone Peak verkade då lite mer lovande för mina aningen breda framfötter. Sen föreföll det som att Peregrine är rätt balanserad, men kanske lite tunga.

Jag tror ståldubb är ett sämre val för detta lopp, med tanke på den blandade väglöpningen.

#12 Henrik, använder du nu Maurten istället för vätskeersättning, eller blandar du både det och Tailwind i ett? Var införskaffade du det?
Henrik Ortman
1974 • Salbohed
#15
20 oktober 2018 kl 22:46
Gilla
Maurten bör du inte blanda med annat matintag. Rådet jag fått från dem är att vänta 10 minuter innan man äter/dricker något annat för att inte störa processen som sker i magen. Till skillnad från Tailwind så har inte Maurten tillsatta mineraler då den bara innehåller energi.
Jag har köpt Maurten av Pace on Earth när de haft rabb.
Mr. B
1963 • Hemma
#16
21 oktober 2018 kl 13:56
Gilla
En lätt nödpackning är en enkel försäkring mot att bryta. Det finns gott om småskador som sätter ner tempot rejält eller rentav hindrar en från att fortsätta.
Ett minimum tycker jag är
- Tejp. Universalhjälpmedel till ALLT som kan hända.
- Desinficering/handsprit
- Vaselin/sportslick
- Compeed

Ett par buffar är bra till det mesta - duger som mössa, förband, nödvantar etc.

Blir man virrig i huvudet kan en kompass vara bra. Det är lätt att springa totalt fel håll. (Ta aldrig kisspaus mitt i en stigkorsning)

Se till att dina träningspass blir realistiska. Trötthet och uselt väder ger bra tillfällen att förbereda sig för en jobbig tävling.
Pär M
1969 • Umeå
#17
21 oktober 2018 kl 18:16
Gilla
Team som hjälper dig.
Pacerunner när det ät tillåtet .
Och viktigast
SAMMÅK INTE (för då kanske "du" bryter för hen gör det)
Monica Carlsson
1971 • Partille
#18
21 oktober 2018 kl 20:19 Redigerad 21 oktober 2018 kl 20:19
Gilla
#1, 3, 14:
Vill bara förtydliga, VJ XTRM är _inte_ en dämpad sko liknande t ex Hoka One One Speedgoat eller en vanli asfaltssko. Det är en sko med mycket markkontakt, men med en annan typ av styvhet på ett bra sätt, relativt t ex mina Inov-8 X-Talon 212 som börjar ha slitna dubbar och är "böjmjuka" i sulan på ett annat sätt. XTRM är mer vilsam på foten när det är mycket ojämnheter i underlaget, typ halvstora stenar/grovt grus eller rötter, pga sin "rockplate" i sulan. Men den typen av "marknära" skor är framförallt mjuk skogsstig för mig, ingen av VJ XTRM och Inov-8 X-Talon 212 tycker jag är någon större njutning på längre sträckor på riktigt hårt terrängunderlag, typ grusväg eller hårda motionsspår. Jag tycker det är på mjuk stig de är sköna, och det är då det relativt grova mönstret av gummidobbar gör nytta.

Men de fina recensionerna från en del ultralöpare säger ju att VJ XTRM funkar bra för långa dagar, även om det kanske inte alltid framgår helt tydligt på vilket underlag. (Jag har aldrig sprungit längre tid än typ 90 minuter...)
Stockholm
#19
24 oktober 2018 kl 23:54
Gilla
Tack för input, Monica.

Jag gjorde några snabbtest av Hoka Speedgoat 2, återigen VJ XTRM, och även Evo Mafate idag. Det lutar åt att jag kommer köpa och testlöpa den sistnämnda som en väldämpad mängdträningssko när distanserna kryper uppåt. Kommer även höra efter med personal på Löplabbet om lite småfix och idéer som de kanske kan tillstå med.

Tackar återigen för er tid och era tankar, allesamman. Man lär sig alltid något av konstruktiv feedback
Hobbylöparn
Östermalms IP
#20
25 oktober 2018 kl 06:44
Gilla
Speedgoat 2 är en löjligt bekväm sko. Faktiskt mest dämpad av de Hokaskorna jag sprungit i. Och även mest stabil.

För min del lutar det åt den skon på första halvan av UV90. Sen får vi se andra halvan, kanske Terra Kiger 4. Eller nån skön Salomon.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.