Löpning Kläder, Skor & Prylar 4 inlägg 585 visningar

Val av skor för backyard ultra – är kolfiber rätt?

Göteborg
#1
4 augusti 2024 - 10:09
Gilla
Jag står inför ett dilemma inför min kommande backyard ultra och behöver era tankar och erfarenheter. Frågan är om jag ska använda kolfiberskor eller inte. Kolfiberskor är ju kända för att ge ett extra skjuts och vara optimala för högre farter, men passar de verkligen för ett så långsamt och varierande tempo som en backyard ultra innebär? Vi vet ju att det ofta handlar om att hålla ett makligt tempo, där gång och löpning varvas.

Min förståelse är att kolfiberplattan hjälper till att spara energi och ge mer driv i steget, vilket kan vara fördelaktigt när man springer snabbt. Men i en tävling där uthållighet och komfort är avgörande, och där man dessutom går en del av tiden, är jag tveksam till om de är rätt val. Samtidigt vill jag gärna ha en sko med bra dämpning som kan hjälpa till att minska belastningen på fötterna och benen under de många timmarna.

Vad har ni för erfarenheter? Har någon av er använt kolfiberskor i en backyard ultra eller liknande lopp med långsamt tempo? Hur upplevde ni dem, särskilt när ni var tvungna att gå? Var det någon som kände att kolfiberplattan inte bidrog lika mycket vid låga hastigheter? Skulle det vara bättre att satsa på en mer väldämpad sko utan kolfiberplatta för att maximera komforten?
1967 • Torslanda
#2
4 augusti 2024 kl 10:25
1 Gilla
Kör i princip alla ultror i kolfiberskor, Nike Ultrafly oftast. I torsdags sprang jag bland annat Kia fjällmarathon 100 k i dem, för två veckor sedan Gax 100 miles, ett par veckor innan det en backyard i Borås etc. Då du är i Göteborg, är det kanske Bunketorp backyard du skall springa? Jag skall springa den och sprang förra året i ett gammalt par ultrafly, det blir ett nyare par i år. Just nu är finns skorna för under 2000 kronor då det kommer en ny version om ett par veckor. Bara ny ovandel dock om jag förstått det rätt så jag köper fler par av den gamla versionen. Troligen kör jag även UV 90 i dem. Enda stora problemet med dem är färgen. Bara en väglöpare kan få för sig dumheten att göra ett par vita trailskor. Alla mina par är helt klart mer svarta än vita numer.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#3
4 augusti 2024 kl 10:26
1 Gilla
Om du har ambitionen att vinna: Satsa på strumpor och skor som fötterna trivs i, ha ombyte och byt skor lite då och då. Viktigare än skor är att kunna palla att vara vaken länge utan sömn och fixa att äta/dricka under tiden.

Om du inte har ambitionen att vinna: som ovan, men det är då (sannolikt) inte aktuellt att palla sömnlösheten.
Göteborg
#4
4 augusti 2024 kl 18:48
1 Gilla
Toppentips och tack för peppen! Då blir det kolfiberskor! Funderar på On Cloudboom Strike.

Det är en tävling i Stockholm jag ska springa ( https://bigshadowbackyard.se/ )
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.