Löpning Träning 8 inlägg 4448 visningar

kaloriförbrukning hög vs låg hastighet?

Gustav
1979 • Malmö
#1
8 oktober 2008 - 15:46
Gilla
Jag har haft en fundering ett bra tag. Har hört någonstans att en person förbränner totalt lika mycket energi när man joggar 1 mil i sakta tempo som när man springer 1 mil i högt tempo.

Teorin ska tydligen gå ut på att energiåtgången bestäms av en kropps vikt (tyngd) samt sträckan som kroppen förflyttas. Förutsatt att verkningsgraden och luftmotståndet är lika ska energiåtgången vara lika oberoende hastigheten som kroppen förflyttas. Är det någon som känner till hur det är?

Har själv som delmål att gå ner lite i vikt. Om resonemanget stämmer och man bara är intresserad av förbränning och inte att bli snabbare löpare, så skulle det bästa alltså vara att alltid jogga lågintensivt eftersom man då orkar jogga oftare och längre.
1978 • Lindome
#2
8 oktober 2008 kl 16:59
Gilla
Finns en rätt bra tråd om detta på forumet nånstans - tyvärr minns jag inte vad den heter och hittar den inte nu. Har du tålamod så sök.

Kontentan av den tråden var i allafall precis som du skriver att det är distansen som ger kalloriåtgången och inte farten. Så om du springer 10 km på 50 min så går det åt lika mycket kallorier som om du springer den på 80 min. Förutsatt att det är samma bana med samma lutning och motvind/medvind osv.
Sven Andersson
1966 • Kista
#3
8 oktober 2008 kl 17:32
Gilla
Kroppen har klart förhöjd förbränning även efter ett hårdare pass jämfört med ett lättare pass. Man bränner alltså i princip lika mycket per distansenhet löpning (och viktenhet), MEN DESSUTOM bränner hårdingen extra kCal någon eller några timmar efter sin löpning. Det är bland annat för att återställa den s.k. syreskulden. Förenklat innebär det att man betalar tillbaka för "uttaget" av anaerobisk energi genom en förhöjd aerobisk energiåtgång under tiden efteråt.
Johannes Nyberg
1989 • Karlstad
#4
8 oktober 2008 kl 23:17
Gilla
Om jag inte vet fel så är det intensiteten som avgör om du ska gå ner i vikt eller inte. När du springer fort så bryter kroppen ner musklerna, för att sedan bygga upp dom igen när du vilar. När du springer/går rask och ligger på en puls av ca 40% så förbrukar kroppen sina reserver som energi, vilket leder till att du går ner i vikt.
Sven Andersson
1966 • Kista
#5
8 oktober 2008 kl 23:23
Gilla
Dessa svårdödade myter...
Gustav
1979 • Malmö
#6
9 oktober 2008 kl 08:06
Gilla
Ok, tack för svar.

Malin Holmgren
1982 • Östhammar
#7
9 oktober 2008 kl 08:27
Gilla
Gör man av med fler kalorier än vad man stopper i sig så går man ned i vikt, oavsett intensitet på träningen. Har man några kilo för mycket att bära på, så kan det vara bättre för lederna att ha ett lugnt tempo, i alla fall i början.
Johan I
1980 • Lund
#8
10 oktober 2008 kl 00:24
Gilla
Kroppen är bra komplex... det är nog ett bra svar på sådana här frågor.

Ur min lekmanna syn går det till så här...

Du springer i lugnt tempo: Kroppen använder sig av energin främst från ditt "fett", vet inte om det är direkt från fetter eller någon annanstans. Sedan när du är klar kan kroppen lätt använda sig av de kolhydrater du stoppat i dig för att återställa det förbrukade fettet.

Du springer fort: Kroppen använder sig av de kolhydrater du stoppat i dig. När det inte finns mer energi att använda sig av går den över till fettreserverna. Och när du är klar med träningen kan inte kroppen återställa fettreserven för det finns ingen energi att tillgå utan förbränner mer fett!

Som Malin skrev det finns inga genvägar... Så länge du gör av med fler kcal än du stoppar i dig kommer du gå ner i vikt!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.