Löpning Kost & Näring 23 inlägg 11288 visningar

Vegetarisk kost och löpning

1985 • Pussen
#1
8 september 2016 - 08:37
1 Gilla
Tjenis

Vi på Prestera Mera spelade skrev en artikel och spelade in en podcast om vegetarisk kost och idrottsprestation.

Min fråga är, finns det något som du känner att vi missat eller som ska diskuteras?
http://www.presteramera.com/vegan/
< < < 1 2 > > >
1968 • Kållered
#2
8 september 2016 kl 13:36 Redigerad 8 september 2016 kl 13:37
Gilla
Bra skrivet som vanligt. Denna mening som ni har med summerar väl hela kostdebatten väldigt bra:
"Skräpmat är i stort sett aldrig att föredra ur hälsosynpunkt"
De som sedan låtsas att inte förstå vad den betyder styrs endast av någon sorts kostpolitisk övertygelse, antingen man följer LCHF, HCLF, GI, Vegan, Paleo eller vad man nu följer.

Inom antropologi och tvärvetenskapliga kretsar är det allmänt vedertaget att framgången för Homo Sapiens till stor del beror på förmågan att äta så varierad kost. Att få ihop det med tanken att vi skulle må bäst av att utesluta vissa delar av den så kallade kostcirkeln går inte. Men visst, det finns variationer mellan individer och populationer - som t ex laktostolerans - som gör att inte all mat passar alla. Det sistnämnda blir bara ett ännu tyngre argument mot begränsningsivrarna (LCHF, Vegan etc). Hur gör vi t ex med alla som är allergiska mot soja och andra baljväxter om nu alla ska bli veganer?

Med detta sagt finns det givetivs en hel del individer som presterar bättre med den ena eller den andra kostbegränsningen, men det betyder ju givetvis inte att det är så för alla.
1968 • Kållered
#3
8 september 2016 kl 13:44
Gilla
Se'n finns det givetvis andra aspekter så som djuretik, miljö etc. men vad gäller dessa så är väl sannolikheten att påverkar en som löpare ganska låg. Men vem vet. :)
1985 • Pussen
#4
9 september 2016 kl 22:00
Gilla
Ja variationer inom befolkningen finns det gott om och tur är väl det. Det finns vissa fysiologiska och kemiska grunder som alltid gäller. Men utöver dessa grunder så kan vi ju lägga intoleranser, känslighet, allergi och en drös andra miljö- och gentetiskt betingade avvikelser som inte ändrar grunderna, men däremot slutresultatet.

Laktosintolerans som du nämner är ju ett ypperligt exempel på en anpassning som varierar mellan befolkningsgrupper :)

Forskningen inom detta område går faktiskt mer och mer mot individualiserad nutrition. Det är det stora forskningsområdet som många lyfter fram. T.ex börjar man studera hur olika interventioner påverkar olika åldersgrupper. Bara där finns mycket att hämta.

Sen läggs genetiken på det hela. Kan vi med hjälp av genanalys förutse vilken nutrition, träningsmetod etc som fungerar optimalt för dig så vore det ju grymt. Mycket spännade, och veganer kommer säkerligen utgöra en egen grupp inom vetenskapen med specifika nutritionsråd för idrottsprestation med. :)
1986 • Hyltebruk
#5
4 januari 2017 kl 08:18
Gilla
Nu hoppar jag in här några månader för sent :)

Som vegetarian tyckte jag det var intressant läsning. Men reagerade på att ni rekommenderat quorn till veganer. 1. Det är inte veganskt 2. Mer processad mat går knappt att hitta. Därmed inte sagt det är onyttigt, men en problematisering vore på sin plats.
1979 • Göteborg
#6
4 januari 2017 kl 08:31
Gilla
Ang just Quorn kan tilläggas att de succesivt börjat veganisera flera av sina produkter. Skiljer sig mellan olika marknader, men finns i dagsläget 2 olika produkter på svenska marknaden som är veganska.
Marcus Blomberg
1981 • Falun
#7
4 januari 2017 kl 13:13
Gilla
Jag gick över till vegansk kost för drygt ett år sedan. Det jag märkte var att jag fick en snabbare/bättre återhämtning efter passen. Jag klarade att köra flera tuffare pass efter varandra.
1968 • Kållered
#8
4 januari 2017 kl 13:36
Gilla
Marcus: Men är det inte så att man får läsa på en hel del och bli väldigt noggrann med sina val av livsmedel om man ska bli vegan? Och är det inte sannolikt att man då av bara farten liksom blir tvungen att välja mycket fler livsmedel av hög kvalitet och mycket mindre industrimat (eftersom de flesta hel- eller halvfabrikat inte är veganska)?
Kan det vara så? :)
1981 • Vegan Runners
#9
4 januari 2017 kl 20:09
Gilla
Patrik: mnja, det går att leva både nyttigt och onyttigt som vegan. Det finns mängder av chips, godis och läsk utan animalier i, som det inte är så smart att basera sin kost på.

Sen finns det rätt mycket färdiga korvar och hamburgare nuförtiden som också funkar som vegan. Men jag skulle inte kalla det för mat av låg kvalitet? Märken som t.ex Oumph, Fry's eller Ekko Gourmet har inte jag några betänkligheter över att servera till barn. Däremot skulle jag inte ge dom korv av nermalda travhästar eller vad det nu är. Men bara för att mat är gjord i en fabrik behöver den inte vara dålig.
1968 • Kållered
#10
4 januari 2017 kl 20:58
Gilla
Ok, men om det nu finns en massa nyttiga veganska halvfabrikat så stödjer det ju min tes. Tack.
Marcus Blomberg
1981 • Falun
#11
5 januari 2017 kl 08:57
Gilla
Patrick : Absolut får man läsa på, beroende på vad du är ute efter. Noggrann i den bemärkelsen att jag inte vill få i mig tex mjölk.

Bara för att en väljer att äta vegansk/vegetariskt, betyder inte det att man per automatik äter nyttigt jämt.
Som Patrik säger, Idag är det väldigt lätt att hitta bra halvfabrikat som kan underlätta vardagen. Känns bättre att servera vegobollar istället för köttbullar med oklar härkomst.

Ett annat stort plus är att jag aldrig känner mig tung i magen/kroppen på samma sätt som jag gjorde tidigare.
1979 • Göteborg
#12
29 juni 2022 kl 11:39
Gilla
Hej!

Lyfter denna tråd =)

Hur lyder forskning och utveckling kring att utesluta kött i kosten, och i synnerhet i kombination med träning?


Har läst lite om Sarah Sjöström och henns kostresa - i kombination med ett antal guld nu det senaste. Intressant? Hur mycket kan kosten spela in?
https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/pLE7oo/sarah-sjostrom-hyllas-efter-kostandringen
https://nyheter24.se/sport/807498-2-6-idrottare-som-bevisar-att-du-inte-behover-kott
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/e8eQdQ/jo-du-som-idrottar-kan-ocksa-vara-vegetarian
https://sok.se/pressmeddelanden/2019-08-08-las-boken-at-vego---och-prestera-i-varldsklass.html
https://www.gp.se/sport/idrottsstj%C3%A4rnorna-som-blivit-vegetarianer-1.22742930


Blev själv pescetarian (vegetariskt + lite fisk) för 6 mån sedan. Vad jag upplever är färre förkylningar/sjukdomar och en lugnare mage än när jag åt kött. Detta har resulterat i att jag kunnat träna mer kontinuerligt än tidigare - och ger kanske ett bättre träningsresultat av den anledningen... men som sagt en min uppfattning.

Sedan att detta är bättre för miljö/klimat är bara bra!

Håller på att dessutom starta upp 5:2 fasta som en del i kosthållningen. Har gjort detta i perioder tidigare och mått bra av det.

Min magkänsla säger att detta är bra för mig =))


Tankar/synpunkter/referenser/källor?


Walker67
1947 • Växjö
#13
29 juni 2022 kl 19:02
Gilla
Läste om en kvinna som blev vegan i unga år för att äta nyttigt. Hon höll fast vid sin kost i 30 år trots att livet kantades av kroppsliga åkommor i leder och mage. Av en slump läste hon att vissa personer inte har förmågan att bryta ner oxalsyra och det ger besvär i motsvarande grad bl a sker en kristallisering i tarmkanalen, där de vassa kristallerna irriterar tarmväggarna. Hon gick över till husmanskost och uteslöt livsmedel rika på oxalsyra som rabarber, spenat, mangold, nötter m m och hennes besvär försvann. Ett tecken på att man inte kan bryta ner oxalsyra är vitgrumlig urin.
1979 • Göteborg
#14
29 juni 2022 kl 23:04
Gilla
Intressant!
1989 • Alingsås
#15
30 juni 2022 kl 08:21
1 Gilla
Tankar bara - Jag tycker verkligen man skall köra helt vegetariskt eller veganskt om man vill och gillar det! (eller som du, käka lite fisk också) Det viktigaste är ju att man är lite påläst och äter bra, precis som med annan kosthållning också!
Kul att du hittat något som funkar för dig!
Det vegetariska och veganska köket är spännande tycker jag, även om jag själv äter allt, men trivs verkligen bäst med att utforska och käka delvis vego. - har du hittat något gött att lägga på grillen? Hur gör du i dessa grilltider? (Bortsett från grillost)
1979 • Göteborg
#16
30 juni 2022 kl 10:14
1 Gilla
Tack Clara!

Mina grilltips är grönsaker generellt, men något extra gött är svamp tycker jag. Portobello är en höjdare, även spetskål. Lök är fint!

Tillbehören är viktiga! Hommus, vegansk aioli och mangosalsa är några favoriter!

Jag har mest läst om olika grillade rotsaker - men inte riktigt kommit in i det :)

Sedan är ju ost smaskens!
1989 • Alingsås
#17
30 juni 2022 kl 10:36
Gilla
Hur får du in protein i det hela? Gör du någon typ sallad på bönor/mathavre eller liknande till? Grilla vego är alltid lite "bakvänt" - äter man kött är det ju liksom ALLTID det man grillar, och inte det andra. (även om man kanske slänger på en majs eller paprika eller så)
Lite protte i Hummus såklart, men, inte megamycket ju!
Hasse A S
1953 • Munkedal
#18
30 juni 2022 kl 15:02
Gilla
Hej Johan, du har kört 5:2 fasta. Hur har det påverkat dej? Hur går det med träningen under såna perioder, vilka dagar tränar du?
Monica Carlsson
1971 • Partille
#19
30 juni 2022 kl 17:14
Gilla
Jag kommer fortsätta vara allätare, men för inspiration om vegetarisk mat som elitidrottare kan prestera på så är detta en fin bok!
Vego i världsklass, av Linda Bakkman, Anna Richert och Gustav Johansson.
https://www.norstedts.se/bok/9789113096605/vego-i-varldsklass
Walker67
1947 • Växjö
#20
1 juli 2022 kl 01:03
Gilla
Jag har besvärlig mage och vegokost skulle inte fungera för mig tex bönor, kikärter,qourn m m som är rena bomben i min mage. Husmanskost med bortval av vissa livsmedel som de med mycket histamin gäller för mig.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.