Löpning Kom igång 13 inlägg 9349 visningar

Elljusspår vs skog

1977 • Örnsköldsvik
#1
14 september 2016 - 23:44
1 Gilla
JAg är en amatör, en snubbe på snart 40bast som i 2 månader jobbat för en viktnedgång OCH att besegra 10km.

endel kilon har redan försvunnit och jag klarar nu 5km och 8km utan att gå
....till saken och frågan hör alltså, hur ska jag tänka? nu springer jag ju varv på varv på en 2.6km slinga, en jäkla massa backar men jag kan idag löpa utan att gå, är i okej form vid varje pass, men min målbild är 10km, ska jag börja träna på varierade spår på runt 8km eller ta 4 varv på min nuvvarande "inkörda" slinga som jag är bekväm med.. Det är tråkigt att köra samma runda har jag kommit på..


HUr gör ni? kanske finns det fler som jag som tränar mot både vikt och att besegra en viss distans?

Kanske ska jag ge mig ut o gå i skogen efter stigarna och mäta upp 10km i ett flackt bra område? känns lite sådär.

Kanske ett tokigt oformulerat inlägg men tycker bara att min slinga är tråkig, men bekväm, finns ju längre spår oxxå men då är det jävulska backar, o de är jag livrädda för!
1962 • Laholm
#2
15 september 2016 kl 08:07
1 Gilla
Kontinuiteten i längden är viktigast och det får ej bli tråkigt, då är det lätt att det ej blir av. Kuperad slinga är dock i sig väldigt bra. Du har kanske andra sådana i din närhet? Man ska längta ut tillnästa pass ! Till vintern kan det dock bli så att man får rätta sig efter var underlag och ljus är ok. Lycka till med träningen!
1981 • Göteborg
#3
15 september 2016 kl 08:33
Gilla
Att variera sig ger ju mycket, helst ska ju löpningen vara mer än något som en tvingar sig igenom, att komma ut i skogen är ju i min värld ett mervärde utöver att jag blir snabbare och starkare. Springer en samma runda så blir ju den tråkig och då smyger sig ju tvånget in, framförallt om du börjar stapla varv på samma runda.

Jag springer extremt få pass helt på elljusspår eller motsvarande (men jag kan använda dem som en del av rundan), desto fler pass på skogsvägar/grusvägar, delvis beroende av att kunna den lokala geografin. Efter en snabb titt i Eniros kartfunktion skulle jag föreslå att du använder dig av grusvägar/skogsvägar som följer sjön och ån som rinner genom Mellansel samt om möjligt mindre vägar som följer järnvägen. Åar och järnvägar har oftast väldigt förlåtande sträckningar i kuperade landskap (och enligt kartan finns det väldigt gott om kupering i dina trakter).
Ola Decker
1977 • Skurup
#4
15 september 2016 kl 10:14
Gilla
Starkt jobbat att ha börjat springa! Den jobbigaste biten är gjord, 10km är ingenting jämfört med 1km första gången.

Jag var i samma sits för knappt två år sedan, överviktig och började springa. Nu är jag fortfarande överviktig (även om det är mindre övervikt än för två år sedan) och jag vill springa ännu mer...

Mitt recept var att variera rundorna. Jag sprang mycket på kvällen runt byn lite hur fötterna ville för stunden. Jag loggade turerna med en app för att se hur långt det blev när jag kom tillbaka, så rundorna var inte bestämda på förhand alltid. Om jag minns rätt tog jag 10km ungefär fyra månader efter att jag började springa efter ett antal "strax under 10km"-rundor. Då uppskattade jag en 10km runda på vägarna utanför byn från någon internetkarta och bestämde mig för att springa den. Jag minns att efter var jag så förvånad att jag sprungit 10+km och fortfarande kände för att springa längre.

Nu tränar jag fortfarande för att gå ner i vikt, och mitt nästa distansmål är marathon vilket alltid varit en ouppnåelig dröm för mig tidigare, nu är den inom räckhåll.

En typisk träningsrunda är:
* Ta mig till ett trevligt ställe
* Spring halva planerade träningstiden längs en väg/stig/whatever
* Vänd tillbaka till utgångspunkten (tips: karta är bra om man kör obanat då det är risk att spräcka den planerade träningstiden annars...)
1977 • Örnsköldsvik
#5
15 september 2016 kl 10:27
Gilla
Åh, tack för era svar! Ska genast börja ta ut svängarna då, vet att jag nu ska träna tid och vara ute 60minuter, tänker mig att kanske ta mig ut efter endel skogsvägar, man kan ju mäta med fyrhjulingen ett par sträckor och dessutom även ta sig till andra spår . finns även klassiska spår i övik men då jag är folkskygg och vill ha hundarna med mig så går folktäta miljöer bort ;-) även det måste tränas bort, kanske blir det lättare när jag landar på 88kg...

Ola D, marathon, jäklars va häftigt!! låter så mäktigt, när du klarade din mil första gången, fortsatte du att nöta den distansen efter det då eller kör du full varierad träning på olika distanser och backträning intervaller typ som många gör?

Jag märker att jag har jättesvårt att springa nerför, slår i med hälen på ett inte alls nyttigt sätt, känns fortfarande onaturligt och flodhästlikt.. kanske måste jag besöka en kurs eller ta kontakt med några proffs( klubb ) eller så..

Tack igen för denna finna respons!
Ola Decker
1977 • Skurup
#6
15 september 2016 kl 11:24
Gilla
Jag har alltid tränat efter tid snarare än distans då löpträningen är en "tidskompromiss" med allt annat som livet kastar mot mig.

Idag kör jag två vardagspass på en timme vardera. På helgen försöker jag få till tvåtimmarspass och jag ska öka upp passen nu under hösten för att få mer mängd och en behagligare tur på marathonloppet, men får väl se om resten av livet håller med om att det går :)
Så i princip blir det två 10km pass och ett 20km pass i veckan. Helgpasset är det som har blivit ändrat sedan jag tog milen för första gången, då var alla tre passen runt timmen och milen. Så jag nötte på alla pass på den distansen några månader innan jag ökade på helgpasset.

Jag har inga intervallpass eller backpass, men jag försöker variera platsen och terrängen jag springer i för att jag ska få ut så mycket av passet jag kan. Men då min träning går ut på att bygga en fungerande kropp långsiktigt som främsta anledning och ha kul på vägen som en annan anledning så hoppar jag över pass som är för jobbiga helt enkelt :) Har provat både intervaller och backträning, men mådde inget vidare varken under passen (tar i för mycket) eller efter (sträckte en vadmuskel under ett försök till intervallpass), så tyckte att det var bättre att "bara springa" ett tag. Får se vad framtiden ger, då kanske jag vill slå personbästa och annat och då måste jag pressa kroppen mer under träning för att bli ännu bättre, nu bygger jag grundstommen som jag ser det.

Mitt enda tips om utförslöpning är att att låta benen "rulla på". Då farten lätt ökar utför, speciellt om det är brant, måste benen röra sig fortare. Alternativet är att ta längre kliv vilket jag misstänker är det du gör när det är "flodhästlikt", men då är det svårare att ha kontrollen tycker jag. Så prova att ta snabbare kortare steg i utförslöporna.
Ava
1958 • Lindome
#7
15 september 2016 kl 11:58
2 Gilla
Glöm inte att det går att springa vanliga elljusspåret åt andra hållet - blir en helt annan runda då. Ett varv vanliga hållet + ett varv "fel" håll - vips har du en runda på drygt 5 km i stället för 2 st 2,5 km.
1977 • Örnsköldsvik
#8
16 september 2016 kl 22:49
2 Gilla
Idag sprang jag ny terräng, och löprundan blev till backträning, ofrivilligt.

Mina noteringar nedförslöpning.

Jag försöker sänka hakan(tips härifrån)
Fram med axlar och en ngt framflyttad överkropp.
Frikopplar löpsteget.

Detta fungerade fint för mig, detaljen med hakan gjorde verkligen susen!

Elljusspåret jag löper på är fruktansvärt kuperat, men mjukt o skonsamt för min kropp. Kommer nog fortsätta nöta olika håll och slingor här, är trots nybörjare och rädd om knän o leder.

Monica Carlsson
1971 • Partille
#9
17 september 2016 kl 09:31
Gilla
Jag är nybörjarjoggare, varierar mellan skog/stig, elljusspår och asfalt som finns nära hemma. För- och nackdelar med alla. Men att det är nära hemma är det som är smidigt och att det blir av, även de dagar då inspirationen är klen innan passet.
Min lycka är att jag inte har några särskilda problem med "tråkiga" rundor, jag kan springa 4-5K och vända tillbaka bara, behöver inte vara en fin rundslinga liksom, och vips har det blivit ett pass även om det inte blir episkt vackert...

Asfalten är cykelbana, ganska flack, närmast obegränsat hur långt jag kan springa innan jag vänder, eller olika riktningar. Enkel "just do it"-runda.
Skogen/stigen är också just utanför dörren, finns några vandringsleder men de börjar med uppför i ca 1 km innan det flackar ut. Sen ganska kuperat, mycket sten/berghäll/stubbar/rötter/spång och ojämnt, måste springa och hålla koll på underlaget, ibland ganska sakta på grund av att det är brant och ojämnt.
Elljusspåret, ligger 5 km bort men via ca 2 km mycket brant uppförsbacke (haha, halva orken skulle ju gå åt bara att springa dit), väldigt fult att ta bilen till träning men... fördelen med ett sånt spår är att det är i skogen, men ändå såpass enkelt underlag att jag inte behöver tänka på var jag sätter fötterna och akta mig för vrickningar.

Bor du så att du har nära till hyfsat flack grusväg, låter ju jättebra! Bara mata på, knyt skorna och iväg, tänk inte på om du verkligen vill eller inte, bara ut!

Samma som du, mer intresserad av "tid ute" än "sprungna km", för hastigheten varierar ju väldigt mycket mellan olika typer av rundor. Flacka asfalten snabbast och enklast såklart, kuperade stigterrängen långsammast km-tid.
1961 • Göteborg
Administratör
#10
17 september 2016 kl 09:55
Gilla
@Monica: Du skriver "Elljusspåret, ligger 5 km bort [...] väldigt fult att ta bilen till träning men... ". Ja att välja bil för resor upp till fem km är riktigt fult. Ta cykel istället så får du dessutom en mjukstart på träningen. Och gör en insats för miljön. Win-win, liksom! :-)
Monica Carlsson
1971 • Partille
#11
17 september 2016 kl 09:59 Redigerad 17 september 2016 kl 12:02
Gilla
#10: Jag vet... såklart. Försöker ta det i samband med hemfärden från jobbet.
1962 • Gnesta
#12
17 september 2016 kl 22:17
Gilla
Leta dig bort från elljusspåret. Var inte rädd för att gå under dina rundor om det tar emot. Det gör det ibland. Träna efter tid istället för distans...så kommer du klara 10 km. Gör det roligt att springa. Samma runda varje gång blir i längden tråkigt. Jag tar rundor ibland när det blir många stopp för att fotografera, för mig blir det ännu roligare att springa då. Lycka till!
Peter F
1971 • Skara
#13
18 september 2016 kl 07:39
1 Gilla
Kan rekommendera pannlampa för att få lättare att springa utanför elljusspåret och inte begränsas av mörkret eller gatubelysning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.