Löpning Träning 68 inlägg 25776 visningar

Mina personliga erfarenheter av löpkadens och relation till benhinneinflammation

Isak
1988 • Luleå
#1
26 april 2016 - 20:30
6 Gilla
Hej!

Varning: Wall of text :-) I texten är benhinneinflammation samma sak som Medialt Tibia Syndrom om det är mer bekant för vissa.

Tänkte att jag skulle plita ner en text kring mina ganska färska erfarenheter av att ändra sin löpkadens samt vad det gjort för mig. Kanske kan det vara inspirerande för någon, kanske kan det vara något att pröva för den som lider av mycket skador. Det kanske också bli underlag för diskussion för de intresserade :-)! Den största anledningen till att jag gör en tråd är just för att dela med mig då jag ärligt tror att det kan hjälpa många löpare som varit i samma skor som jag själv.
Men observera att detta helt grundas på mina egna erfarenheter, ingenting annat.

Bakgrund: (För den som vill läsa lite om min löphistoria och skadehistoria - går att hoppa över)

Jag började löpträna för 2-3 år sedan, var då 25 år och hade inte särskilt mycket erfarenhet av träning alls, förutom lite fotboll och sådär i unga barnaår.
Någon gång i Augusti 2013 sprang jag en mil för första gången, tiden runt 55min. Jag började springa ganska mycket efter det, relativt skadefri även om jag hade en del knäsmärtor och annat ospecifikt. Ganska tidigt började jag också få benhinneinflammation i båda benen.
Cirka 7-8 månader efter min första mil sprang jag mitt första lopp. 8,5km på 32min så jag hade lyckats bygga upp mycket snabbhet och kondition jämfört med tidigare.

Sedan dess har jag succisivt blivit bättre och börjat satsa på längre distanser.

Något som dock varit problem egentligen enda sedan jag började springa är knäsmärtor i båda knäna, som mest har detta tvingat mig till 3-4 månaders total löpvila. Jag har även haft en del ont i foten men framför allt väldigt mycket besvär med benhinnorna.
Stundtals har mina benhinnor varit så onda att bara snudda vid dem med foten av misstag när jag lagt mig för att sova givit ifrån sig en enorm smärta som fått mig att skrika högt. Ibland har jag bara kunnat springa 2-3km innan jag blivit tvungen att stanna av ren smärta från smalbenen.

Under vintrarna har jag åkt skidor och då har skadeproblemen varit väck, men så fort jag börjat löpa under våren och sommaren så har smärtorna, framförallt i benhinnorna, kommit tillbaka som ett brev på posten.

Så nu till saken som rubriken antyder, kadens!

Jag läste för 1-2 månader sen lite artiklar kring löpning och löpkadens, många här är redan bekanta med saken och den studie som oftast hänvisas till i löparkretsar som hävdar att 180 steg/min är den gyllene nivån. (Något som sannolikt inte är helt sant).
Men jag blev själv sugen på att prova att öka min kadens. Som tur är så har jag sedan ungefär 6 månader tillbaka sprungit med en Garmin 225 som har mätt min kadens, jag hade alltså redan tillgång till data om detta och behövde inte ut och räkna min kadens. Nästan varje runda jag kört sedan jag köpte den klockan har visat 156 steg/min.

Men sagt och gjort, jag laddade ner en metronom-app till telefonen, satte på mig hörlurar, och gick ut och sprang, med metronomen ställd till 180 steg/min.
Detta var ett helvete, det kändes oerhört fel. Jag ställde ner metronomen till 172. Detta kändes oerhört fel, men jag klarade ändå av att hålla takten, men jag sprang alldeles för fort för ett vanligt distans pass och blev supertrött.
Jag gav mig dock inte utan tvingade mig själv att köra varje pass kommande vecka (5-6 pass) med metronomen inställd på 172 när det var distans och 180 när det var intervaller. Jag fick verkligen tvinga mig själv till ett lågt tempo på distanspassen.

Allt detta gjordes med pågående benhinne-besvär som succesivt tills dess hade blivit värre för varje vecka. Något jag var ganska van vid och inte brydde mig jätte mycket om då min erfarenhet visat mig att det gick att springa fort även med benhinnorna i skit-skick.

Hur som helst, på ungefär 1-2 veckor börjades det kännas som mitt normala löpsteg med 170-180 steg/min och jag började nu köra flera pass utan stöd av metronom, ibland istället med min flickvän som stöd (som det visat sig redan har en kadens på 180-190) på distans pass. Hon har helt enkelt fått vara min klocka under ytterligare 2-3 veckor.

Idag springer jag utan metronom distans-pass med en löpkadens på 172-176 och snabba intervaller med en löpkadens över 200 steg/min. Det har tagit ungefär 4-6 veckor för mig att lyckas med detta.

Ok, så en jäkligt lång historia, så nu har väl du som orkat läsa hit kanske gissat resultatet, annars hade jag ju inte skrivit allt detta.

Men resultatet är fantastiskt, jag har inga som helst besvär med knäsmärtor, och än mer fantastiskt, mina benhinnor är HELT läkta, det finns inte ett uns av smärta vid tryck mot smalbenen och jag tänker inte ens på dem längre. Till det så har jag också blivit väldigt mycket mer muskulärt uthållig, d v s jag kan springa långpass (20-30km) utan att muskeltrötthet är ett stort problem som var det huvudsakliga problemet för mig innan jag ändrade min löpkadens.
Tidigare låg min pulszon 2 (skala 1-5 där 1 är lägsta pulszon och 5 är höginstensivt) i ett tempo om ungefär 6 min/km. Nu springer jag ungefär 5-5.10 min/km i pulszon 2.

Det enda som inte blivit bättre i min löpning, men inte heller sämre, är min toppfart som på snabba intervaller ligger runt 2.40-3.10 min/km, det är i stort oförändrat men i övrigt har förändringen av löpkadens gjort oerhört mycket för mig som löpare på bara några veckor.

Finns några frågor eller funderingar så skriv i tråden.
Hoppas att det kan hjälpa någon annan skadedrabbad skäl!

Som stöd när jag läste på om ämnet läste jag framförallt på http://fellrnr.com/wiki/Cadence

Peace!

< < < 1 2 3 4 > > >
Pär M
1969 • Umeå
#41
26 maj 2016 kl 17:15
Gilla
Under 172 benhinnorna

Över 172 kan det bli hälsenorna (blev det för mig lidit i tre år!!!!)


Och nu har jag lyckats med en dubble!!!
Benhinna på ett ben och hälsena på det andra!!!!!( stå inte med bil i kö och bli på körd bakifrån av bilist som glömmer bromsa.....)
1988 • Katternö, Finland
#42
26 maj 2016 kl 17:32
1 Gilla
Min egen erfarenhet gällande kadens är, genom att ha tränat bålstyrka och rent allmänt styrka. Så har jag förbättrat min hållning och därmed har en mer "korrekt" löparstil. Ökat min kadens från ca. 160 till drygt 170.

Utan att ha tränat på att öka min kadens. Så min uppfattning är med bättre hållning, korrekt armföring så kommer en mer korrekt löpstil naturligt. Korrekt fot nedsättning m.m.

Med den största vinsten i att man minskar på skaderisken..

Kan poängteras att jag har gått en löparkurs. Där vi bland annat har blivit filmade för att få se hur vi springer och vad vi bör tänka på i fortsättningen.
Annika
1979 • Mölndal
#43
26 maj 2016 kl 18:56
Gilla
#41 Men aj, vilken dum skada! :( Hoppas du läker snabbt!

Hälsenorna ja. För min del blev det muskelbristning i vaden. Båda visar ju på att det blir andra delar av benen som används, baksidan istället för framsidan. Jag har alldeles säkert inte något "perfekt" löpsteg, men har märkt att jag blir sällan trött i höftböjare eller framsida lår längre, och inte alls på framsidan av vristen som jag blev förr av att flexa foten fram och tillbaka, nu är det rumpan som driver på istället. Bakhjulsdrift istället för framhjulsdrift, helt enkelt!
Isak
1988 • Luleå
#44
26 maj 2016 kl 21:51
1 Gilla
Håller med dig Annika, t ex efter helgens Göteborgsvarv så var det rumpan och magen jag hade träningsvärk i.

Kan ju tillägga att jag sen tråden skrevs fortfarande är bra i knän och benhinnorna, trots att jag löper på mer än vanligt denna våren, gör kanske 7-10mil i veckan ungefär bortsett från förra då jag tog det lite lugnt innan varvet :-)
Boden
#45
31 maj 2016 kl 20:22
Gilla
Vilken intressant läsning, tack för att du delar med dig! Har själv haft problem med benhinnorna av och till, ska testa det här! :)
Roland Schwedderbyer
1987 • Göteborg
#46
1 juni 2016 kl 03:02 Redigerad 1 juni 2016 kl 05:00
1 Gilla
Kul att se den här tråden, har nämligen exakt samma erfarenhet.
Fick ordentliga problem med benhinnorna nu ett par veckor innan göteborgsvarvet. Har länge varit trycköm, men plötsligt kunde jag inte springa längre än 2 kilometer innan det gjorde för ont.
Klarade varvet m.h.a stretching, styrkeövningar och voltaren.

Efter varvet så springer jag med en metronomapp, ställd på 175 bpm. Upplever att benhinnorna blir bättre för varje pass. Idag är jag knappt trycköm längre, bara två veckor efter varvet.
Stretchar fortfarande benhinnorna efter varje pass och gör styrkeövningar, det hjälper säkert också.
VanQuijote
1975 • Frösön
#47
1 juni 2016 kl 09:02
2 Gilla
Sedan hösten 2015 har jag fokuserat stenhårt på att hålla hög kadens. Har egentligen ingen aning om vad jag utgick ifrån, det var absolut inte älgkliv, men gissningsvis runt 160-165 spm.

Numera springer jag långpass och lugna distanspass (ca 5:20 min/km) med 178-180 spm och snabbtempo/tröskel (ca 4:40 min/km) och liknande med kadens 180-182 spm. Variationen 178-182 beror alltså delvis på tempo, men även på sträcklängd, lutning m.m. Det är snittkadens över ett pass jag menar här.

Jag har aldrig längre känningar i benhinnorna, vilket jag ofta fick för ett år sedan. Efter ett löppass var de ömma och spända, vilket kunde hålla i sig i flera dagar. Dessutom har mina tidigare knäproblem i princip försvunnit.

Även om jag generellt har tränat mer det senaste året, såväl löpning som styrketräning, så är Jag övertygad om att kadensökningen är den enskilt största anledningen till "skadefrihet".

Spring med metronomfunktion eller med någon av alla Running-listor på Spotify. Eller, som jag, skaffa en löparklocka med kadensfunktion och ha stenkoll medan du springer, Öka lite i taget. Det tar några pass att vänja sig och man kan lätt återfalla, men efter några månader håller du kadensen högt utan att behöva tänka på det!
Anna Hedin
1978 • Örebro
#48
30 juni 2016 kl 22:39
Gilla
Vill passa på att tillägga att jag har hittat en bra app som mäter kadens, sträcka och allt :) Runzi heter den, har bara hunnit testa en gång, men verkar lovande! Om man orkar springa och glo på telefonen så ser man kadensen på displayen, jag hade dock min i fickan.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#49
2 juli 2016 kl 22:08 Redigerad 2 juli 2016 kl 22:09
Gilla
Bild uppladdad av Monica Carlsson
Detta var en intressant tråd även för en blekfet ovan mellanmjölksjoggare!

Satt och läste denna tråd på bussen hem från jobbet i en mobil, och lyssnade på en 180 bpm spellista på Spotify med en annan. Sen, på med skorna och ut en liten asfaltsrunda. Har inte varit något fan av att springa med musik/ljud, provade som någon tipsade om i början att bara räkna, typ schottis i huvvet, 1-2-3-hopp, och takta med det. Då blev det 167 bpm i snitt och väldigt jämn kadens, jämfört med när jag bara lufsar på måfå, kring 157.
Nu bara 6,4 km men denna snutt har jag sprungit flera gånger tidigare. Nu blev det snabbaste tid trots motvind på andra halvan. Och som sagt en jämn kadens, hela rundan.
Med min Garmin FR620 kunde jag snegla och se att det inte var 180 bpm, men åtminstone oftast i spannet 165-170.
Kanske ta med ljud i ena örat nästa gång, antingen musik eller bara metronom, och prova 180 bpm.

Kanske äntligen ett sätt att spräcka mitt problem att inte kunna få upp tempot!

Monica Carlsson
1971 • Partille
#50
2 juli 2016 kl 22:11 Redigerad 2 juli 2016 kl 22:12
Gilla
Bild uppladdad av Monica Carlsson
Samma runda som i inlägget ovan, men innan "1-2-3-hopp"-räknandet i skallen.
Lars Pensjö
1961 • Torslanda
#51
14 juli 2016 kl 10:46 Redigerad 14 juli 2016 kl 10:51
Gilla
Bild uppladdad av Lars Pensjö
Jag gick igenom något liknande (problem med benhinnor i 15 år) trots dämpade skor och gjutna inlägg. När jag bytte till skor helt utan dämpning gick min stegfrekvens upp, och problemen försvann helt på bara någon vecka.

Min teori om varför det hjälpte mig:

Om man studerar löpare framifrån så kan man se att de lyfter olika mycket på tårna. Hos vissa löpare kan man se undersidan på foten, men inte hos andra. För att lyfta på tårna använder man muskeln på framsidan av benet, alltså den som ligger mot smalbenet. Jag tror detta är källan till problemet. Att lyfta tårna är en onödig ansträngning.

Hur kan då ökad stegfrekvens kombineras med min teori? Jag vet inte säkert, men det blir mer naturligt att man inte sträcker benet lika långt framåt. Jag tror att man inte alls skall behöver lägga kraft på att lyfta tårna, och att främre foten i stort sett inte går över en horisontell vinkel.

Detta fungerar även vid väldigt hög fart, se video https://youtu.be/mTMgIViinuQ?t=1m . Studera speciellt att tårna aldrig lyfts över horisontalläget. Jämför sedan med bilden ovan.
1972 • Sävedalen
#52
7 augusti 2016 kl 10:29
Gilla
Kastar mig in i kadenstråden.

Min uppfattning efter att ha ökat kadensen från 150 till 180 är att jag tar kortare steg och därmed minskar belastningen. Har även fokuserat på att springa "tyst" och mjukare. På så sätt har jag blivit skadefri och upplever en större njutning av löpandet.

Till min hjälp för att ha koll på kadensen har jag Runkeeper och Spotify. I Spotify running kan man ställa in önskat antal steg per minut och Runkeeper mäter stegfrekvensen...

Spring väl.

Henrik Sörensson
1982 • Göteborg
#53
7 augusti 2016 kl 15:10
Gilla
Mycket intressant detta, har själv precis börjat att testa springa med högre kadens.
Ska köra några veckor och utvärdera sedan.
Sen ska jag dela med mig hör tänkte jag.
Kul att läsa att det hjälpt många för jag har själv lite små skador då och då.
Isak
1988 • Luleå
#54
14 augusti 2016 kl 11:25
Gilla
#45 Sara: Hur gick det för dig?
Rasmus Wadsten
1985 • Eslöv
#55
15 augusti 2016 kl 10:10
1 Gilla
#10

I början av maj gjorde jag ett inlägg i den här tråden och det är dags för en återkoppling. Jag tycker att jogg.se är som bäst då löpare delar med sig av sina erfarenheter till varandra, så håll till godo.

Jag började springa mer regelbundet 2014 efter att ha gjort en del sporadiska ansatser innan dess. 2014 var milen målet, 2015 Göteborgsvarvet och i år siktar jag på Lidingöloppet. Jag springer två-tre gånger i veckan med en träningsmängd på 20 km/v. Milen springer jag på runt 50 minuter och halvmarathon på strax under två timmar. Träningsdagboken är öppen för medlemmar.

Benhinneinflammationen kom i mitten av februari. Flera veckor med mycket snö hade fått mig att styrketräna, åka skidor och simma istället för att springa. I februari sprang jag inte ett steg på tre veckor. När det blev isfritt gav jag mig ut på två milpass på samma vecka och jag tror att detta tillsammans med två skidpass veckan dessförinnan satte igång eländet. Tillsammans med dålig löpteknik ställde den ökade mängden till det för benhinnorna.

Jag trodde först att jag skulle kunna vila mig ur skadan precis som med vilken liten känning som helst, men som många andra fick jag erfara att benhinneinflammation kan vara ett svårt och efterhängset problem. Med siktet inställt på Göteborgsvarvet varvade jag vila och alternativ träning med att springa på gräs en gång i veckan. Utan något pass över milen under hela våren vilade jag benen inför varvet och sprang i mål på 2:01:27. Naturligtvis långsammare än min tid året dessförinnan. Jag gladde mig i två dagar över att benen kändes bra, tills benhinneinflammationen kröp fram igen. Förbannat.

Jag bestämde mig för att ge kadensökningen en rejäl chans. Jag hade läst om pose- och chi-running och hoppades kunna lära in ett bättre löpsteg med mer av framfotisättning. Jag bestämde att jag aldrig skulle springa med benhinnekänningar och hålla 180 i kadens oavsett tempo. Mitt enda hjälpmedel har varit att Elvis Hound dog går i 180 bpm, så den har jag frammanat för mitt inre under hela sommaren. Jag höll 15 km/v under juni, höjde till 20 km/v under juli och nu i lördags provade jag formen under Prinsens minne (21,1 km) i Halmstad. Jag klockade in på 1:58:02 och två dagar efter loppet har jag inga känningar i benhinnorna. Det känns nu rimligt att, trots ett löparår präglat av den här skadan, kunna fullfölja Lidingö om en dryg månad. Äntligen är benen redo för långpass.
Isak
1988 • Luleå
#56
17 augusti 2016 kl 10:15
1 Gilla
#55. Rolig läsning Rasmus!
1972 • Sävedalen
#57
19 augusti 2016 kl 07:14
Gilla
Rasmus, kul att du blivit av med benhinneinflammationen. Du skriver att du försöker springa mer med framfotsisättning, var försiktig då du inte får gubbvad eller hälseneinflammation då det är lätt att dra på sig när man istället överanstränger vaden och hälsenan vid framfotsisättning. Mitt tips är att springa med hela foten och lyfta benen med höftböjarmuskeln och på så vis avaktivera vad och hälsena för att inte slita på dessa. 180 steg/min bör hjälpa dig att ta tillräckligt korta steg för att inte åka på en benhinneinflammation då jag finner det direkt relaterat till långa, tunga steg.

Spring väl,

Petter
Rasmus Wadsten
1985 • Eslöv
#58
19 augusti 2016 kl 19:14
Gilla
#57

Precis. Jag glömde skriva just det. Under den första månaden var jag försiktig med veckomängden just på grund av hälsenan. Den vill man inte vara dum mot.
2006 • Alingsås
#59
6 september 2016 kl 11:41
3 Gilla
Som en riktig nybörjare, över 20 år sedan orientering, så började jag att lätt jogga 2015, försiktigt då jag är/var överviktig.176cm 104kg(då114) I våras gick jag en löpteknikkurs och fick där rådet att tänka väldigt mycket på tekniken då jag är tung, nu ca 5 månader senare börjar jag närma mig 20 km+/v och har en kadens på ca 175-180 oavsett tempo. för närvarande går mina pass i 6,30-5,30 tempo. Tidigare försök att springa renderade alltid i benhinneproblem, då hänvisades jag till pronerande skor!

Nu springer jag med fram/mellanfotslandning av sig självt utan smärtor i neutrala skor (saucony ride) och kan öka både fart och längd på passen utan skadekänningar. Tror själv att det för mig var avgörande med rätt kadens/fotisättning för att komma dit jag är idag. Tränar idag löpning som en del av viktnedgång men har uppenbarligen drabbats hårt av de få tillfällen av "runners high" som jag upplevt. Blir visst Gbg varvet 2017
1987 • Halmstad
#60
6 september 2016 kl 19:24
3 Gilla
Tack för denna tråden! Den har gett mig en helt annan bild på löpning och nu har jag full förståelse av meningen att löpa länge men långsamt. Om man rör benen i samma takt som när man springer snabbt men inte lika kraftiga avstamp för att hålla en långsammare takt så får jag en mycket mer förståelse av effekten av det hela. Känns väldigt bra i benen efteråt och man känner att man har arbetat på ett bättre sätt. Har dessutom inga smärtor alls efteråt!

Tack för infon och inspirationen :)
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.