4 juli 2015 kl 12:05
Redigerad 4 juli 2015 kl 12:08
I princip håller ja helt och hållet med Bo. Fast jag har blivit lite ålderdomsmild (ursäkta uttrycket; hoppas det går att förstå även på svenska) med tiden och skulle säga att man kan utan vidare börja tänka på maraton så snart man regelbundet klarar c:a 6 mil i veckan.
En maraton är ju inte förbi vid mållinjen utan så snart man igen orkar träna normalt. Hur länge det tar beror inte minst på hur mycket man har tränat i förvägen. Då är kanske 6 mil i början av ett maratonspecifikt träningsprogram redan en någorlunda acceptabel kompromiss.
Att det behövs långpass vill jag inte diskutera desto längre utan enbart presentera några tal:
Peter: Under
http://tinyurl.com/nnpoh98 (tyvärr bara på tyska, men tabellen går ju att läsa i alla fall) kan du se vilka tider någon med din mil-PB ungefär skulle kunna löpa på halvmaraton, 30k och maraton om han/hon klarar realisera milpotentialen över längre avstånd. När du jämför detta med dina PB kan du ju själv dra dina slutsatser gällande vilket slags träning du behöver mest.
Som Bo redan pekade på ska egentligen långpasset inte bli alltför dominerande, helst inte mer än en tredjedel av veckomängden. Därför är det ingen idé att springa 1x10 och 4x8. Ta med långpass, tröskelpass eller fartlek och en del distanspass av olika längder, då har du ganska bra med avväxling och träningseffekt.