Löpning Övrigt 44 inlägg 12085 visningar

Får man springa över ett övergångsställe?

Patric
1985 • Norrland
#1
27 mars 2014 - 17:38
Gilla
Hej!

Som rubriken lyder; Får man springa över ett övergångsställe?

< < < 1 2 3 > > >
1969 • Stockholm
#21
30 mars 2014 kl 13:11
Gilla
Att trafikförodningen (som diskuteras av Johan och Jenny här ovan) är så vag är ju lite märkligt kan man tycka. Vad menas med att "Gående som ska gå ut på ett övergångsställe ska ta hänsyn till avståndet till och hastigheten hos de fordon som närmar sig övergångsstället." Vad avses med hänsyn här? Att bilisten ska ha en rimlig chans att se en och stanna, eller att man ska tänka att han inte ska behöva stanna om han är tillräckligt nära i tillräcklig fart? Så det är ju inte en helt lätt fråga. Att "gående" måste kunna likställas med "fotgängare" har jag svårt att se att någon skulle invända mot - som några varit inne på; hur tusan skulle man dra den gränsen?

Nonsensargumentet att "det spelar ingen roll om fotgängaren har rätt - han borde inte vilja bli överkörd" har jag hört förut och tänker man bara en sekund så inser man ju att det bara funkar om man sedan hävdar att den enda trafikregeln som behövs är "störst går först". T.ex. har jag enligt denna modell ingen glädje i att det var motparten som gjorde fel om jag blir nermejad av en lastbil på en cykelbana heller... Och dessutom, om man vänder på det så har man ju som bilist inte så mycket tröst i att det var motparten som gjorde fel om man står med en barnvagn under hjulen på ett övergångsställe. Med tanke på hur förb-t egoistiskt många beter sig i trafiken, så borde såna tankar vara vanligare - ren skär självbevarelsedrift!

Finns inget stöd för det i trafikförordningen som sagt, men jag har alltid tyckt att det är lite underligt förresten att den som har väjningsplikt vid ett övergångsställe ska få röra sig mot detsamma i 50 km/tim i ett stort tungt fordon, medan den som inte har väjningsplikt kritiseras för att hålla 12-14 km/tim i träningskläder...
LCHF Margot
1959 • Svartvik
#22
30 mars 2014 kl 14:24
2 Gilla
Har man sunt förnuft klarar man sig långt, självbevarelsedrift är kopplad till förnuftet, det som är lite tråkigt är att "jag har rätt" ofta bidrar till att människor slutar använda sig av sunt förnuft och idag börjar det bli mer och mer sällsynt och snart är det nog helt utrotat.
JAG HAR RÄTT! DU HAR FEL! BLA BLA BLA...
1969 • Stockholm
#23
30 mars 2014 kl 14:54
Gilla
Karl-Erik: nu handlar det här ju inte om rätt och fel, utan om rättigheter, respektive skyldigheter. Jag tycker båda dessa ska iakttas och gör det också själv. Tycker nog snarare att det är egoism och saknad empatisk förmåga som ställer till det.

Ju fler joggare vi blir, ju bättre tror jag det blir, för det vet man ju vilka det är som saktar in, stannar, vinkar och hejar då man springer förbi. Eller kastar sig halvt ner i diket om de är ute o går för att inte störa en joggare :-)
1969 • Göteborg
#24
30 mars 2014 kl 14:56
2 Gilla
"Den starke har rätt." "Störst går först." Vad har det med sunt förnuft att göra? Bor vi inte i ett civiliserat land? Det är för låga böter för ett så allvarligt brott som att nonchalera fotgängares rättigheter. Gör som i Norge: kännbara böter för människor som riskerar andras liv. Dra körkortet direkt. En bil är ingen leksak som vilken jävla idiot som helst ska se som sin rättighet att framföra.
LCHF Margot
1959 • Svartvik
#25
30 mars 2014 kl 15:23
Gilla
En bok jag varmt kan rekommendera, här kan man bla. läsa om och förstå vad olika lagar och sk. trygghetssystem gör med oss människor.

http://www.adlibris.com/images/77983/i-trygghetsnarkomanernas-land-sverige-och-det-nationella-paniksyndromet.jpg
LCHF Margot
1959 • Svartvik
#26
30 mars 2014 kl 15:26
1 Gilla

Vårt överdrivna behov av trygghet och kontroll av alla möjliga och omöjliga faror gör oss i praktiken bara allt räddare och snart helt livsoförmögna. Psykiatrikern David Eberhard menar att det har gått så långt att själva staten drabbats av panikångest och ger mängder av tankeväckande och provocerande argument för sin teori. Vi förbjuder allt som kan tänkas vara farligt men blir som följd alltmer rädda och oförmögna att hantera krissituationer.

Precis som panikpatienten ser faror i allt som faktiskt kan vara farligt men sällan är det, har landet Sverige ett överdrivet behov av trygghet och kontroll när vi snarare behöver arbete, husrum och kärlek.

Paniksyndromet på individnivå leder ofta till total handlingsförlamning, och Eberhard menar att man faktiskt kan se de svenska myndigheternas bristande handlingskraft vid tsunamikatastrofen som ett uttryck för det nationella paniksyndromet. Han driver och prövar sin tes och drar fram mängder av exempel, alltifrån säkerhetsbälten och cykelhjälmar till curlingföräldrar och förbud mot djungelolja.
1969 • Göteborg
#27
30 mars 2014 kl 15:43
Gilla
Du kanske borde överväga att byta smeknamn från "kannibalen" till "apan".
1969 • Stockholm
#28
30 mars 2014 kl 16:01
Gilla
Karl-Erik: jag har lite svårt att se parallellerna här? De lagar och regler som vi diskuterar här är väl till för att vi ska kunna samsas och få plats allihopa bara helt enkelt?

De som brukar ha mest att invända mot samhälleliga regler (skrivna som oskrivna) är nog inte personer med "sunt förnuft", utan snarare de som alltid förutsätter att inget som någon annan gör eller vill någonsin kan vara viktigare eller mer brådskande än vad man själv vill/ska/måste.

Om vi återgår till grundfrågan om att springa i trafiken, så tycker åtminstone jag att det är jäkligt skönt att det finns lite förhållningsregler så att jag kan springa på ett vettigt sätt (oftast) trots att jag bor i ett av de folk- och trafiktätaste områdena i Sverige. Det gör mig inte till trygghetsknarkare tycker jag.
LCHF Margot
1959 • Svartvik
#29
30 mars 2014 kl 19:15 Redigerad 30 mars 2014 kl 19:17
1 Gilla
Att förkasta utan att utforska, är en mänsklig brist som tyder på ett slutet sinnelag, en annan sak som har blivit en bristvara idag är personligt ansvar, det finns alltid någon eller nått att skylla på utanför en själv och det är riktigt tragiskt.
1969 • Göteborg
#30
30 mars 2014 kl 19:40 Redigerad 30 mars 2014 kl 19:42
1 Gilla
K-E L:

Vad är det för jävla dravel du kommer dragandes med? Om en bilist inte följer lagen så ska personen i fråga dömas i en domstol.

Eller tycker du kanske att jag ska ha rätt att ge dig ett dödligt knivhugg i ryggen därför att du "inte tog ditt personliga ansvar och flyttade på dig." Eberhard har många viktiga poänger, men hans böcker rör inte moral.

Har du ens fattat vad han skriver? Du verkar vara lite bakom flötet.
LCHF Margot
1959 • Svartvik
#31
30 mars 2014 kl 19:46
Gilla
Hans! hur ska du kunna knivhugga någon sen jag mejat ner dig med min stora truck på övergångsstället, är du stålmannen, eller? He he he...
1969 • Göteborg
#32
30 mars 2014 kl 19:48
Gilla
Svår fråga, det medges.
LCHF Margot
1959 • Svartvik
#33
30 mars 2014 kl 19:52
Gilla
Idag när jag var ute å kutade, sprang jag över vägen staxt före övergångsstället, det kändes faktiskt tryggare...
Jenny
1974 • Knivsta
#34
31 mars 2014 kl 20:53
5 Gilla
Det är ju lite intressant i vilken riktning den här diskussionen har gått. Frågan som ställdes var "Får man springa över ett övergångsställe?". Jag tolkar det som att frågeställaren menar "Kan jag få aja-baja om polisen ser att jag springer över ett övergångsställe." Mitt bestämda svar på den (omformulerade) frågan är "nej" (dvs. "ja" på frågan som frågeställaren formulerat den). Sedan är det många som har tolkat frågan som "Är det smart att springa ut precis framför en bil som kommer farande i 50 km/timmen?" Där är nog alla eniga om att svaret också är "nej", men det borde frågeställaren kunna räkna ut alldeles själv, tycker jag.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#35
29 april 2015 kl 14:06
1 Gilla
Funderade precis på samma sak häromdagen när jag sprang hem från jobbet när bilarna vägrade stanna för mig. Har tidigare kört lite med det där "inte låtsas se bilisten" men insett att det funkar mycket bättre att se bilisten i ögonen och sätta upp handen i ett rejält tydligt stopptecken så som polisen gör när de ska stoppa ett fordon om jag ser någon minsta tveksamhet i om bilisten ska stanna eller inte vid övergångsstället. Inte för att jag har polismans befogenheter utan mer att jag vill visa att jag tycker att bilen ska stanna och att jag förväntar mig det.

Inte för att jag skulle springa ut framför bilen om jag vore det minsta osäker på om bilisten kommer att stanna, men kan jag undvika att göra bilisten osäker på om jag har för avsikt att springa över vägen eller inte så tror jag det minskar risken för missförstånd. Om bilen då stannar så vinkar jag glatt som tack.

Fast min dotter förklarade för mig att "man får inte springa över gatan" för de hade de lärt sig i skolan. Hade lite svårt att säga emot henne för jag vill ju inte att hon springer över gatan framför bilarna...
1970 • Stockholm
#36
11 maj 2015 kl 09:48
2 Gilla
Jag blev påkörd av bilist på Valhallavägen/Banérgatan juli 2013 då jag joggade lätt på övergångsstället och jag trodde jag hade kontakt med bilisten som saktade ner farten för att släppa förbi mig. Det blev en front smäll och en flipp a la Hollywood style över bilen. Tur i oturen så fick jag inte en skråma eller ens att blåmärke.
Bilisten hade inte ens ögonen på övergånsstället utan längre fram på två pers av motsatt kön.

Så passa er när ni ska korsa övergångsställen vare sig man har företräde eller ej, bilar är hårda.
LCHF Margot
1959 • Svartvik
#37
11 maj 2015 kl 10:08
1 Gilla
Får man dricka lut?
Hobbylöparn
Östermalms IP
#38
11 maj 2015 kl 10:36
Gilla
Det är väl vid övergångsställen som i infartstrafiken. De allra flesta kör med omdöme, men de fåtal som inte gör det syns desto mer.

Jag brukade under en period köra iväg till jobbet samtidigt som min dotter cyklade till skolan. Vid ett övergångsställe såg jag henne stå snyggt och prydligt med cykeln vid sidan, hjälmen på huvudet, väntandes.

2-3 bilar brände förbi!

Hon bekräftade sedan att för det mesta stannar inte bilister när hon står vid övergångsstället.

Jag upplever detsamma när man kommer löpandes, många stannar, men en del gasar på istället.
MagnusH
1973 • Kungsbacka
#39
11 maj 2015 kl 10:51
1 Gilla
Kungsbacka kommun vill inte sätta upp övergångsställen utanför dotterns förskola för att det invaggar barnen i en falsk trygghet. Istället är det en upphöjning i gatan som gör att bilisten inte kan bränna på i mer än 30 på 30-vägen.
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#40
11 maj 2015 kl 20:31
3 Gilla
Viktigt att tänka på att man inte har rättigheter i trafiken, bara skyldigheter. Bilen har skyldighet att stanna, men du har också som fotgängare skyldighet att visa hänsyn och att anpassa ditt betéende. Speciellt som löpare när man kommer lite snabbare än normalt är det något att ta fasta på.
Man kan heller inte vara helt säker på att en förare har sett en om man inte har direkt ögonkontakt och kommunikation. Inte ens om man har kommit halvvägs över - A-stolpen kanske skymde sikten eller så var det något annat som tog uppmärksamheten. Det är ju sällan som en förare kör över någon medvetet.
Men visst får man springa över ett övergångsställe!
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.