Löpning Kläder, Skor & Prylar 18 inlägg 1709 visningar

Gps mobilen

1960 • Finspång
#1
25 augusti 2008 - 07:53
Gilla
Har testat olika programvaror till min K810 och min lösa gps mottagare. Men tycker det funkar inte så bra.
Kanske det är någon som har kommit på något bra program. Det jag testat är wayfinder active, Gpsed och Mapmy track. Dom visar hur mycket som helst fel, upp till 10 % fel på en mil. Men det har säkert att göra med hur mycket data som läses ned.
Mikael Forsström
1961 • Vega
#2
25 augusti 2008 kl 13:33
Gilla
Jag har fastnat för MobiRunner - kolla in http://blog.mola.dk/.
Har ingen kartfunktion men genererar en gpx-fil som kan läsas in i SportTracks eller laddas upp i http://www.gpsvisualizer.com/.
1971 • Göteborg
#3
26 augusti 2008 kl 06:55
Gilla
Jag har en 760i och har hört att det skall finnas ngn webbkarta som är gratis som man kan använda. Är det ngn som har länken och lite lätta tips om hur man startar?
1957 • Linköping
#4
26 augusti 2008 kl 07:16
Gilla
Carin: Applikationen som följer med telefonen, Tracker, skapar en GPX fil som du sedan kan läsa över till en PC och importera in till Sporttracks programmet (som är gratis för testanvändning, men ska betalas om man använder programmet regelmässigt). Sporttracks sedan har gratis tillgång till gatukartor och satellitbilder.

Annars har jag testat Wayfinder Active (som inte ska förväxlas med Wayfinder Navigator), men är missnöjd med programmet. Där kan man publisera träningspass på webben, activeoutdoor.com.

Är det sådant tu tänkte på?

1971 • Göteborg
#5
26 augusti 2008 kl 07:39
Gilla
Ja det var nog Wayfinder Active. Vad är det som är bra/dåligt med det programmet?Hur detaljerade är kartorna?
Är det bättre att betala för Sporttracks?
1957 • Linköping
#6
26 augusti 2008 kl 11:57
Gilla
Gå in på www.activeoutdoor.com, sedan Forums, sedan Wayfinder Active och klicka sedan på "Problems with Sony Ericsson w760i".

Andra trådar i samma forum tar upp andra problem med Wayfinder Active, däribland "Troubles with recording of the way".

Sporttracks är väldigt bra.

(Men det finns ett problem - man måste använda Tracker på telefonen, och jag har inte hittat en "Keylock" funktion i Tracker.)
1960 • Finspång
#7
26 augusti 2008 kl 20:57
Gilla
Hej igen, för min del uppfyller MobiRunner mina krav och mer därtill. Finns ingen karta, men för min del spelar det ingen roll. Har bara testat runt kvarteret och den verkar faktiskt vissa rätt. Ska prova den i morgon under en längre runda. Återkommer med testresultat :-) Tack för alla inlägg, skönt att känna det finns flera gps nördar :-)
Mikael Forsström
1961 • Vega
#8
27 augusti 2008 kl 11:58
Gilla
Stefan, kul att du uppskattar MobiRunner. Då är vi minst två på detta forum.

För er som har tid och kraft (hmm) finns det massor av andra gratis GPS-program listade på http://www.maps-gps-info.com/fgpfw.html. Jag har bara haft tålamod att prova en bråkdel av dessa, så om nån hittar andra användbara program så tipsa gärna om det här på jogg.se.
1960 • Finspång
#9
28 augusti 2008 kl 12:17
Gilla
Har nu testat mobirunner på allvar, funkade hur bra som helst.
Ställde trackprecision på 10 m, vilket verkar vara onödigt lite/mycket beror på hur man ser det. Men mycket prickar på kartan blir det :-).. Micke Backlöparen har kanske något råd vad den ska stå på...
Mikael Forsström
1961 • Vega
#10
28 augusti 2008 kl 22:10
Gilla
Jag har två svar på frågan om inställningar i MobiRunner, ett kort och ett långt. Här kommer det första korta: "Behåll grundinställningarna, de duger fint".

Och som ni förstår kommer här en lite längre utredning:

Det finns tre inställningar i MobiRunner som kräver extra förklaring. Låt mig först klargöra begreppet "waypoint":

En waypoint är en geografisk lägesangivelse (koordinat) i GPS-världen. Den består av latitud, longitud, och elevation (höjd). I det här sammanhanget finns också datum och tid angivet. De GPS-program vi diskuterar här sparar ett antal sådana waypoints längs med den rutt man löper, cyklar, går osv, och kan därmed beräkna både hastighet och längd av delar och hela sträckan. Kopplar man ihop den här informationen med en karta, som förstås också har latitud och longitud, så kan man rita ut waypointarna, dra streck mellan dem och därmed se hur man förflyttat sig. Det är precis så som t.ex. SportTracks
gör.

Nu till de tre inställningarna i MobiRunner:

- Track Precision:
Den här inställningen talar om vad maxavståndet mellan två närliggande "waypoints" tillåts vara. GPS-mottagaren kan ibland ge ifrån sig en waypoint som ligger helt fel, kanske flera kilometer bort från den förra. Mha "Track Precision" ignorerar MobiRunner då denna eftersom avståndet till den förra waypointen är större än värdet i "Track Precision". Grundinställningen är 100 meter vilket är rimligt. 10 meter (Stefans inställning) är nog väl kort, risken finns att MobiRunner kastar bort för många waypoints och därmed plottar upp en onödigt taggig löprunda.

- Read delay: Den här har jag inte riktigt koll på men jag tror att det handlar om hur ofta MobiRunner hämtar data från GPS-mottagaren. Grundinställningen är 100 ms, alltså 0.1 sekunder. Den här påverkar nog mer hur ofta värden som visas i displayen uppdateras och inte direkt noggrannheten i sparade waypoints. Jag ska fråga Morten som gjort programmet om det stämmer.

- Record delay: Här har vi då den viktigaste inställningen. Den avgör hur ofta en waypoint ska sparas. Grundinställningen är 2000 ms, alltså 2 sekunder. Det betyder att en waypoint sparas varannan sekund. Det ger hög noggrannhet. Vi vanliga dödliga springer inte mycket fortare än max 6-8 meter på en sekund. En racercyklist kanske däremot vill dra ned den här parametern till 1000 ms (1 sek).

Record delay är alltså avgörande för noggranheten, men också för hur stora datafilerna blir som resultat av varje löprunda. 7200 sekunders löpning (=2 timmar) ger ju 3600 waypoints vid grundinställning. Det ger en datafil på dryga 250 KB. Det klarar dock alla moderna telefoner att lagra undan, även i grundutförande. Så stora filer är heller inget problem för SportTracks. Däremot kan man få en obehaglig överraskning om man väljer att skicka en sådan fil med email från sin telefon när man är på utlandsresa. Då tar operatörerna i vissa fall hutlöst betalt - det kan som värst gå på flera hundra kronor.
Mikael Forsström
1961 • Vega
#11
29 augusti 2008 kl 21:44 Redigerad 29 augusti 2008 kl 21:45
Gilla
Jag fick snabbt svar från Morten som gjort MobiRunner - han konfirmerade att min förståelse av "Read delay"-inställningen är riktig (se mitt förra inlägg här ovan).

Jag kan passa på att tipsa om en feature i MobiRunner som jag haft mycket nytta av på sistone - "Auto-Lap". Här kan man ställa in att programmet automatiskt sparar mellantider t.ex varje kilometer eller var 500:e meter. Man kan då upptäcka omedvetna chackringsperioder under ett längre löp. Då kan man nästa gång försöka fokusera extra på att hålla uppe hastigheten vid vissa distanser. Det har gett mätbara förbättringar för mig.
1960 • Finspång
#12
29 augusti 2008 kl 22:31
Gilla
Hepp ! Micke du ska stort tack, har kört en runda ikväll igen. Upptäckte som du nämner chackeringsperioder *s* Fast det kanske var beroende av min favvo "grisbacke" på 1 km .... *s*. Nåt som inte fungerar för mig är höjdinformation blir flack... den är typ 10 m.. sen kommer det ett hopp upp till 50 m ett kort stund... hmm riktigt så branta berg har vi inte i Finspång....
Kanske du har något svar även här..?
Mikael Forsström
1961 • Vega
#13
1 september 2008 kl 09:53 Redigerad 1 september 2008 kl 11:22
Gilla
Om höjdmätning och GPS kan man skriva en roman, men jag ska fatta mig kort.

GPS-systemet mäter höjd med dålig noggrannhet. En lufttrycksbaserad höjdmätare = altimeter (barometerprincipen) är betydligt bättre men måste alltid kalibreras. Vissa GPS-enheter har därför en altimeter inbyggd och kalibrerar den med hjälp av GPS-data. Då får man åtminstone bra noggrannhet på skillnaderna i höjd vilket är viktigt för att räkna ut verklig längd på förflyttad sträcka med hänsyn till höjdskillnaderna.

Mobiltelefoner har som regel ingen altimeter inbyggd. Höjdangivelser blir därför på tok för onoggranna. Precis som för Stefan brukar jag också få stora hopp i höjdvisningen. Det känns extra löjligt när man springer längs en strandpromenad.

Program som MobiRunner och Wayfinder Active tar därför ingen hänsyn till höjd-data när de beräknar längd. Wayfinder Actives längdinformation visar helt enkelt fågelvägen mellan de waypoints som sparas. MobiRunner gör nog på samma sätt.

Huruvida Garmin Forerunner-klockorna mäter och använder höjdinformation vet jag inget om, men den som vet får gärna posta lite info här.

SportTracks har en plug-in, "Elevation Correction". Den efterbearbetar GPS-information med topografisk information från databas. Jag har ännu inte haft tid att detaljstudera skillnader med och utan. Nån här kanske vet var man hittar bra referensdata för (hela eller delar av) Sverige.
1960 • Finspång
#14
5 september 2008 kl 13:37
Gilla
Kan man köra mobirunner tillsammans Sony Ericssons C702 ?
Mikael Forsström
1961 • Vega
#15
5 september 2008 kl 14:02
Gilla
Stefan, prova dig fram. SE C702 har rätt operativ (Java J2ME/MIDP2.0) för MobiRunner men det finns ännu ingen SE-telefon med inbyggd GPS på kompatibilitetslistan.
1960 • Finspång
#16
5 september 2008 kl 19:20
Gilla
Nu vet jag svaret... tyvärr funkar det inte med varken den inbyggda GPS eller med blåtands GPS.. suck..Min gamla k810 fick jag blank skärm efter varit ute och sprungit med den. Så jag köpte en ny c702. Men tracker som följer med funkar ganska bra, men det går inte att ställa in några GPS värden tyvärr.. Den visar säkert 2 % fel. Vid normal löpning, vid snabbare farter blir det förmodligen ännu mera om jag fattat det hela rätt.
1963 • Alingsås
#17
8 september 2008 kl 21:04
Gilla
Nu kan man ställa upp som beta-testare av MobiRunner för C702, se http://blog.mola.dk/
Mattias Bäckhed
1974 • Mölndal
#18
9 september 2008 kl 18:12
Gilla
Finns ett program som heter nav4all. har knappt hunnit testa det själv men tror att det ska vara ganska så nice. Ska vara gratis fram till 20100101.
Adressen är http://nav4all.com
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.