Löpning Kläder, Skor & Prylar 11 inlägg 1214 visningar

Lämna mobilen hemma

1976 • Löddeköpinge
#1
1 mars 2024 - 15:42
Gilla
Jag har under många år haft en önskan om att kunna lämna mobilen hemma under löprundan och ersätta den med en smartklocka/träningsklocka med LTE. Jag vill alltså kunna köra streaming-appar som Spotify, Storytel och Google Podcast osv precis som jag idag gör med mobilen och datorn och vara säker på att all min lyssning(inklusive bokmärken) är i synk på alla enheter. Fast då endast med klocka och hörlurar när jag är ute och springer.

Är det någon som kör ett sådant upplägg idag och vilka enheter och tekniska eco-system kör ni då med och vilket e-sim abb har ni på klockan?
John K
1969 • Stockholm
#2
1 mars 2024 kl 16:31
Gilla
Fungerar jättebra med Apple Watch Ultra Har testat Samsung Watch men det är inte lika klockrent. Framför allt GPS:en är inte riktigt i samma klass.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#3
1 mars 2024 kl 17:50
Gilla
Har oftast mobilen med, trots klocka med LTE.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#4
1 mars 2024 kl 22:11
1 Gilla
Garmin 965 har en stark och bra bluetooth, så den fungerar utmärkt utan mobil för Spotify. Möjligen något bättre ljudkvalitet än gamla 245 music? Osäker, men jag upplever ljudet som minst lika som iPhones Spotify.

På långrundor har jag med mobilen ändå av säkerhetsskäl. Alltid smidigt att kunna hoppa på bussen om man får någon känning.
Helsingborg
#5
2 mars 2024 kl 08:38
1 Gilla
Jag har i princip aldrig med mig mobil ut på passen numera.

Kör Apple Watch tillsammans med den fantastiska appen WorkOutDoors. Med eSIM-kort och Apple Pay blir telefonen överflödig. Spotify är ju inga problem även om jag själv föredrar att träna utan musik.
1976 • Löddeköpinge
#6
3 mars 2024 kl 08:53
Gilla
Tidigare har jag fått för mig att det funnits två stora problem som gjort att jag avvaktat med att gå vidare med en lösning där man lämnar telefonen hemma.

- Kostnad. Man får betala extra för att utöka sitt abonnemang med e-sim. Är det så fortfarande och vad kostar det i sådant fall?

- Batteritid. Om man kör kombinerat GPS och streaming på samma klocka så drar det rätt mycket batteri. Om man sedan kombinerar det dessutom med en bluetooth-koppling till hörlurarna så blir det svårt att ha denna lösning för långpassen. Är detta fortfarande ett problem?

Jag kör idag med telefonen i ett flipbelt och det funkar givetvis men hade varit ännu bättre (och skönare) om man kan slippa det. Men då skall det givetvis vara värt det och det skall fungera felfritt.

Jag provade en Garmin 245 music men insåg rätt omgående att synkningen av poddavsnitt och framförallt bokmärken var fruktansvärt. Så den lämnade jag tillbaka
Helsingborg
#7
3 mars 2024 kl 09:50
Gilla
Kan inte svara på hur mycket batteri musikströmning kräver men man får fortfarande betala extra för e-sim. Jag har företagsabonnemang där en anslutning kostar 39 kr/månad. Vill minnas att första året var gratis. För ett privat abonnemang hade det kostat 49 kr/månad.

Även utanför löparspåret tycker jag e-sim är fantastiskt. På sommaren när man är på stranden exempelvis kan man lämna mobilen hemma och inte oroa sig över att någon ska ta den när man är i havet. Du kan fortfarande ta samtal och besvara SMS.

Med Apple Pay slipper man ju även plånboken. Garmin har väl något motsvarande. Har inte använd mitt bankkort på flera år. Jag kan även låsa upp bilen (Tesla) med klockan om man skulle tappa bort nyckelkortet under passet.

Ett ännu större problem än mobilen för mig tidigare var behovet av att behöva bära med mig husnycklar ut på passen. Fick anpassa mina löparshorts så att inte nyckeln till dörren och porten låg och skramlade mot varandra. Numera har vi kod/bluetooth-lås så det problemet är bortblåst. Behöver alltså ingenting med mig ut på passen längre. Riktigt lyxigt.
John K
1969 • Stockholm
#8
3 mars 2024 kl 10:44
Gilla
Tre som jag använder tar 39 kr/mån för smartwatch e-sim. Klart värt det. Batteritiden beror ju på klockan. Med Apple Watch Ultra har jag inte märkt någonting även om jag samtidigt streamar musik. Men det beror ju på hur länge man är ute. Längsta passet har varit runt 3h 30 min för min del.
1976 • Löddeköpinge
#9
4 mars 2024 kl 08:43
Gilla
ok. som en liten sidofråga på detta då. Ett antal av er som har svarat kör Apple Watch Ultra (1 eller 2). Jag har själv alltid kört med Garmin och varit lite tveksam till om smartklockor är lika bra när det kommer till träning. Tänker då främst på gps, avstånd, hastighet mm.

Är ni nöjda med Apple Watch Ultra och hade ni innan dess en mer dedikerad löparklocka som ex Garmin?
Helsingborg
#10
4 mars 2024 kl 10:15 Redigerad 4 mars 2024 kl 10:23
Gilla
Tror det är svårt att jämföra klockornas GPS, avstånd, hastighet om man köpt en och sedan bytt till en annan. Då är det en bättre test att springa med flera klockor samtidigt och det finns det ju många som har gjort. Kieran från Run Testers sprang exempelvis Comrades Marathon (88 km ultra) med en Garmin Fenix 7 Pro, Garmin Enduro 2 och Apple Watch Ultra 2. När det kommer till GPS och avstånd visade de mer eller mindre samma distans vid slutet av loppet. GPS spåren på kartan var i princip identiska. Realtids-hastigheten gick lite upp och ned och det var sällan klockorna visade exakt samma, det gäller även Garmin-klockorna sinsemellan. Snittpulsen på 141 bpm var exakt samma på alla klockor och matchade pulsbandet.

Så det är inte vid GPS och avstånd skiljelinjen går åtminstone.
John K
1969 • Stockholm
#11
4 mars 2024 kl 11:05
Gilla
Hade Garmin Epix innan och har kört Apple Watch Ultra i snart ett år. I och med att jag håller på med maratonträning och styrketräning räcker batteritiden mer än väl. Kanske hade varit annorlunda om jag hade hållt på med ultralöpning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.