20 maj 2014 kl 07:31
Redigerad 20 maj 2014 kl 08:23
Det finns ingen större anledning att fokusera på hur fort du springer distanspassen, det viktigaste är antalet minuter du är ute och springer (hellre 40 min i lugnt tempo än 20 min så fort du kan). Om du springer 5km på 21 min och tar ut dig ordentligt eller om du springer på 27 minuter är av sekundär betydelse för din utveckling, särskilt i början.
Det viktigaste vad gäller 10km-loppet är att få in några pass i en fart högre än din tävlingsfart (5*1000m är ett bra exempel), att du får in några lite längre (långsamma) pass som Joakim föreslog och att du tar det väldigt lugnt sista veckan. Annars ser ditt upplägg bra ut och chansen att klara 45 min borde vara god. Vill du kolla formen så kan du maxa 5km två veckor innan loppet, men du ska inte maxa var och varannan runda. Så på din fråga om du ska ligga runt 21min på träningarna så är svaret förmodligen nej om du tyckte det var jobbigt. Isåfall kan du springa långsammare, du utvecklas lika bra ändå.
Jag tex gör milen på 47 min på tävling, men springer aldrig längre än halva distansen i den farten på träning, och då är det ett hårt pass. Vanliga distanspass (där man utvecklar hjärta,muskler och kapillärer) borde om man gör 45 på milen gå i ungefär 5:30-5:45-fart. Nu tror jag iofs att du skulle kunna göra milen en bit under 45, men det kan vara värt att tänka på att det inte måste gå så fort på träning. Återhämtningen (och därmed utvecklingen) kan bli lidande om man kör för hårt, dessutom går skaderisken upp.
Man brukar säga att merparten av löpningen ska göras i en fart där man utan problem kan prata med en kompis och det är ett väldigt bra tips. Så öka hellre distansen och sänk farten om du vill utvecklas på sikt.