Löpning Träning 1 inlägg 386 visningar

Vilken pulseringsvariant för variation mellan veckor är att föredra, när och varför?

Svealand
#1
8 november 2023 - 11:08
1 Gilla
Bild uppladdad av Kalle Kula
Jag har sett att det finns olika varianter av modeller för hur man varierar volym (distans), intensitet eller ev. en kombination av båda, mellan olika träningsveckor. De benämns ofta 1:1, 2:1 eller 3:1 där den sista siffran syftar på en lättare vecka och summan av de två siffrorna blir cykelns periodtid i veckor. De vanligaste varianterna verkar alltså vara periodtider på 2-4 veckor.

Lägg där till att man kanske eftersträvar en progression i volym (distans), intensitet eller båda delarna över tid. Man kanske istället för volym/distans/intensitet hellre ska använda total träningsbelastning som måttstock då man pratar om pulsering och progression.

Jag har försökt hitta bra beskrivningar om när man använder olika varianter, vad som är för och nackdelar med dem etc. men inte hittat så utförliga beskrivningar någonstans.

Då det gäller progression, t.ex. ökning av distans per vecka, så har jag sett rekommendationer på typ 5-10% per vecka, men inte exakt hur det ska tolkas i förhållande till olika pulseringsvarianter. Är det den genomsnittliga ökningen över tid som avses eller är det att man aldrig bör öka med mer än 5-10% från en träningsvecka till en annan?

V.g. 3:1-varianten så kan jag tänka mig att det finns olika alternativ, som jag har försökt åskådliggöra med figuren. Alternativ a där man under den lättare veckan backar tillbaka till nivån man var på två veckor innan, eller alternativ b, där man backar tillbaka till nivån man var på tre veckor innan. Alternativ b ger generellt en långsammare progression, i paritet med 2:1-varianten.

Jag har i figuren utgått från nivån 100. Man kan väl tolka det lite hur man vill, antingen man ska öka volymen från t.ex. 35 km/vecka eller 70 km/vecka. Jag ser det dock som ett startindex, som man kan utgå från då man diskuterar principer för pulsering, antingen det gäller total veckodistans eller total träningsbelastning/vecka.

Hur som helst, det vore intressant att höra era tankar om när de olika pulseringsvarianterna är att föredra, om det finns för- och nackdelar med olika varianter, samt hur ni resonerar när det gäller att kombinera pulseringen med progression över tid, t.ex. hur brant progressionskurvan kan vara. Som vanligt med träning är det väl olika beroende på vilken nivå man befinner sig på. Progressionskurvan kan nog vara brantare i början, men avtar sedan ju mer man utvecklas.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.