21 december 2013 kl 16:20
Redigerad 21 december 2013 kl 16:22
Det är mycket fint jobbat och det tyder på god kroppskännedom. :-)
Lars Svärd: det går ju i skov för en del verkar det som.
Det fanns en period där ALLA i min löpgrupp var skadade samtidigt: allt var dock inte löparrelaterat. Men det var stukade fötter, trasiga korsband/knän, hälseneproblematik, vadproblem etc etc...En del hade dessutom fler än en skada.
Det var dock ingen skillnad på de som sprang mycket och lugnt eller lite och hårt.
Själv skiljer jag på krämpor och skador. Krämporna gör sig påminda ibland men lyssnar man på kroppen så håller man dem i schack och kan ofta träna sig igenom det. Lyssnar man inte på kroppen så kanske det resulterar i en skada dock.
Under de första tolv åren av löpning hade jag NOLL skador. På tolv år. En vadsträckning gjorde att jag fick gå hem 13km en gång, annars noll. Sedan så började jag tidshetsa och när det dök upp en vadkänning så lyssnade jag inte på det och blev lite pressad av att jag sprang med sällskap och då sprang jag sönder vaden och fick en bristning. Det var jäkligt onödigt. Innan dess hade jag ganska dålig förståelse för hur folk lyckades bli skadade hela tiden. Jag tyckte ju inte att jag var speciell men jag körde rätt hårda pass och det var (då) inga problem ens under lång tid sett.
Under min nystartsperiod så har det varit trögt med en hel del krämpor i bagaget men det har gått bra och den enda skadan var en högfartsstukning i april som effektivt tog död på toppformen. Efter den var det lite muskulära komplikationer men som sagt: lyssnar man på kroppen så går det oftast att hantera.
Nu springer jag såpass lite för tillfället att överbelastnings/slitage är ett av mina minsta bekymmer. Jag blir uppriktigt glad över att läsa om mångmilare som är skadefria. Då gör man mer än en sak rätt. :) Det finns ju en tuffare väg att gå med mer hårda pass och färre mil vilket kan ge ganska bra och snabbare resultat men det kan ofta resultera i skador om kroppen inte tål det. Om man har många mil om året och lite skonsammare träning kan man alltid rampa upp och köra fartveckor och fartblock. Ofta klarar mångmilare fartträningen mycket bra.