Löpning Kom igång 19 inlägg 3506 visningar

hur får ni in rutiner

Jimmie Nordberg
1984 • Matfors
#1
3 oktober 2013 - 10:51
Gilla
Hej!

Jag har två bekymmer, hur får ni in rutiner både för att ta sig ut, men framförallt att lägga in informationen här så man får en bra träningsdagbok?

Jag har svårt att gå in på datorn och lägga in och framförallt svårt att ta tag i att lägga in här. Man måste koppla in klockan, skriva in pass osv..

Har ni bra enkla rutiner att dela med er av?
1971 • Nykvarn
#2
3 oktober 2013 kl 11:07
Gilla
Menar du tiden det tar?
1. För att ta mig ut använder jag mig av kortsiktiga mål. Jag har som mål att alltid springa tre gånger i veckan (undantagen sjukdom/skada såklart) och jag ser helt enkelt till att klara det. Ofta får jag in fyra pass genom att helt enkelt planera in dem. Hur ser veckan ut, när hämtar jag barn, vilka aktiviteter är det på kvällarna, när finns tid för träning. O s v. Lite planering och struktur helt enkelt.

2. Du menar att det tar extra tid? Javisst gör det det, lite men en träningsdagbok med kontinuitet bidrar också till motivation, så fungerar jag! Däremot orkar jag inte importera varje pass med hjälp av t ex Garmin-importen då den strulat en del och tar lite extra tid. Många pass skriver jag in på någon minut på IPaden medans jag varvar ner och kanske äter något innan duschen, tar verkligen inte många minuter.
1967 • www.sapiens.se
#3
3 oktober 2013 kl 12:36
Gilla
1. Jag ser till att komma ut på åtminstone ett pass om dagen precis på samma sätt som jag ser till att ta mig tid till att äta och sova. Ja, utom på måndagar, då vilar jag allt som oftast. Jag försöker alltså att inte ens fundera på om jag ska göra det eller inte utan det ingår i mina dagliga rutiner.

2. Orkar aldrig sitta och koppla in något till datorn utan passar på att logga passet manuellt medan jag varvar ner. Det tar inte mer än någon minut. Återigen, rutinen att göra det.
1978 • Göteborg
#4
3 oktober 2013 kl 12:42
Gilla
1. Håller med tidigare talare, det gäller bara att planera och hålla sig till planen. Var inte rädd för att planera in tidiga morgonpass om det är vad som passar bäst in i planeringen. Det kan kännas jobbigt att gå upp kl 6 en ledig lördag men när passet väl är gjort så är det så värt det.

2. Jag gillar ju att nörda ner mig i siffror och kartor m.m. men om du har en smartphone så kanske du kan använda appen Svettig eller RunnerUp så postas ditt pass direkt hit till jogg när du är klar med det.

Kämpa på!
Kajsa B
1987 • Göteborg
#5
3 oktober 2013 kl 12:48
Gilla
1. jag planerar in det mentalt. ställer i stort sett bara in pass pga sjuka/skada. ibland ändrar jag tänkt pass, men ut ska jag om det är planerat. och även om jag känner mig sjukt seg så vet jag att det nästan alltid är skönt när jag väl kommer ut.

2. jag gillar siffror, så för mig är det en bonus att kunna koppla ihop att springandet med det. Annars, varför vill du regga passen? tycker du det är segt direkt efter passet så lägg in de mer sällan? klockan sparar ju ändå ihåg all info (?) så du behöver inte komma ihåg det själv.
Jimmie Nordberg
1984 • Matfors
#6
3 oktober 2013 kl 13:12
Gilla
Löparpassen är enklare än, t,ex styrkepassen, har svårt att skriva upp och göra det till en rutin efter träningarna och glömmer om det tar för långtid
1968 • Kållered
#7
3 oktober 2013 kl 13:18
Gilla
Det tar väl 2-3 veckor att skapa sig en ny vana har väl forskning visat om jag inte missminner mig.
Innan vanan är satt så kanske man måste tvinga sig själv på något sätt, men därefter borde det vara lugnt. :)
1965 • Täby
#8
3 oktober 2013 kl 15:09
Gilla
Som så många andra så är det inget alternativ, helt enkelt. För mig är detta tankesätt enklast på morgonen. Numera så löppendlar jag (för att kunna springa 2 gånger per dag), men tidigare så gick jag upp 05:30 tre vardagar i veckan. Jag visste då att för mig var em mindre bra - större risk att jag var seg och så. Viktigt bara att man är uppmärksam på matthetssignaler, dvs "idag blir det vila".

Vad gäller registrering så tycker jag att klockan är oumbärlig. Lägger den brevid datorn, sen finns ju passet på Garmins website. Jag vill också ha det i min lokala programvara (Sporttracks), men den biten går snabbt. Just att kunna se över tiden är för mig så motiverande så att *inte* registrera är inget alternativ.
Magnus
1968 • Västerås
#9
3 oktober 2013 kl 15:18
1 Gilla
Skicka 1000:- till mig. När du har genomfört och registrerat alla dina pass i tre månader så skickar jag tillbaka pengarna.

Funkar! :-)
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#10
3 oktober 2013 kl 15:40
3 Gilla
Jag ser det nästan som ett jobb :-)

Dvs, jobbet är det jag gör ute i spåret, på vägen eller banan.

Det roliga biten är när jag sätter mig framför datorn och "sätter in lönen på kontot", dvs jag har tjänat in mina kilometrar och sätter in dom på "banken" (träningsdagboken). Skön känsla att se hur "pengarna" (kilometrarna) växer på kontot, och sedan när det är dags för ett stort mål/lopp så gör man ett ordentligt uttag från kontot och hoppas att man har satt in tillräckligt mycket.
Lars O
1978 • Sandviken
#11
3 oktober 2013 kl 15:58
Gilla
2. Om man vill logga passen så är det väl bara att registrera dem manuellt, dvs inte koppla in nån klocka eller hur ni nu gör.
Knappa in distans, tid och nån kort kommentar. Tar uppskattningsvis 90 sek. Kan man göra på telefon medan man stretchar lite.
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#12
3 oktober 2013 kl 20:54
Gilla
Planerar min träning precis som mycket annat i livet. Inför lopp, med de pass som krävs för att nå målsättningar. veckoplanering är a-o för mig. Få till pass o träning, jobb, sociala aktiviteter o lite samarbete. En del i planeringen är att få in passen så att de fördelas på ett bra sätt, med tanke på intensitet o krav på annat. Kör jag två pass en dag, är ett av passen mitt huvudpass. o s v
1978 • Jönköping
#13
4 oktober 2013 kl 11:00
Gilla
Det är svårt att hinna med löpningen med allt jobb, barnhämtning, handla, städa m.m.

Men som ovanstånde påpekat försök få in tre pass/veckan på de hål som uppstår. Allt handlar om god planering.

Lättast är långpassen under helgen. Brukar gå upp på söndag morgon och springa innan barnen vaknar.

Ett annat tips är ren transportträning. Spring eller cykla till/från jobbet. Ta lite omvägar och lägg på ett extra kol när du känner att du har energi för detta!

När man under helgen åker in till stan för att fika eller storhandla
-->
hoppa av inne i stan och spring hem.

1965 • Kungsholmen
#14
4 oktober 2013 kl 16:12
1 Gilla
För mig fungerar det eftersom jag tycker det är tillräckligt roligt både att träna och att regga träningen. Skulle något av det vara så tråkigt att jag skulle behöva tvinga mig till det så skulle jag nog inte orka med det i längden ungefär som med min styrketräning som bara sker periodvis.
Så jag har inga andra tips än att ägna dig åt något som är tillräckligt kul för att du skall göra det frivilligt.
Stefan Norgren
1978 • Huddinge
#15
4 oktober 2013 kl 21:11
Gilla
1. Hur långt vill du springa på dina pass?
Jag kan flexa min tid lite grann så jag brukar ta 30 minuter på lunchen emellanåt så går det inte ut över familjeaktiviteterna. Har du den möjligheten och inte behöver springa så långt är det ett tips. Mina intervallpass brukar vara perfekta på lunchen (oftast lite piggare mitt på dagen oxå)
Patrik Billgren
1990 • Lund
#16
4 oktober 2013 kl 23:42 Redigerad 4 oktober 2013 kl 23:43
Gilla
Börja på något av träningsprogrammen här på Jogg! Välj någon som du tycker låter lämplig även om du inte ska springa ett lopp.
Eller ännu bättre - anmäl dig till ett lopp om 10-12 veckor!
När du valt träningsprogram och startdatum så lägger du bara in träningspassen i din kalender.

Med Garmins klocka är det väldigt enkelt att föra över passet till Jogg. Tar ungefär 30 sekunder, och du behöver inte fylla i någonting manuellt.
Katarina
1986 • Uppsala
#17
5 oktober 2013 kl 12:36
Gilla
Mitt tips är att du sätter upp ett mål med din träning. Då är det lättare att få rutin på träningen. Om du har en vanlig kalender kan du planera och skriva in i förväg de dagar du ska träna.
Läs något inspirerande som kanske www.lopardrom.blogg.se
där man kan få tips och inspiration
1989 • Halmstad
#18
6 oktober 2013 kl 18:45
Gilla
*Hitta en träningskompis eller delta i gemensamma träningar. Träningen blir inte bara social utan den blir också av, eftersom det är svårare att dra sig ur när det är flera med.

*Planera och skriv upp dina kommande träningar i kalendern.
På så vis blir det en struktur i din träning, vilket är lättare att följa även när du har andra aktiviteter.

*Träningsdagbok. (Jogg.se Funbeat.)
En mycket inspirerande träningsdagbok som jag själv använder mig av. Du registrerar all din träning, har koll på din träningsstatistik samtidigt som du kan utmana och hålla koll träningskompisarna.

*Våga utmana!
Hitta något motionslopp i höst och anmäl dig tillsammans med träningskompisarna. Det finns utmanande och realistiska lopp för alla.

4 faktorer som påverkar din motivation positivt!!!

Följ min satsning mot Vasaloppsmedaljen. http://vasacoachen.nu/
Allan Lock
1941 • Grisslehamn
#19
6 oktober 2013 kl 21:18
Gilla
Jag har skrivit en enkel program I XL och lägger data där. Namn på sträcka, distans på träning, träning på terräng, tävling eller interval. Tid och snitt puls. Programmet kalkylera total distanser på dessa sträcker också den proportionell distans av träning, tävling och intervaller så att man kan kolla hur den overall träning struktur funkar. Jag träna mycket att öka av mitokondrier over min hela prestationsförmåga räck.
Jag har många olika sträcker både här I Grisslehamn och I England och träna tre til fem gånger per vecka med olika farter och distanser.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.