6 juli 2008 kl 00:01
Ja, ni förbrukar ungefär lika många kalorier. Du blir mindre trött för att du är mer vältränad och därmed har mer reserver som du inte behöver utnyttja. Det är inte speciellt motsägelsefullt. Tänk effekt (dvs energi/tidsenhet) när du funderar på vilket resultat din träning ger.
Vad du gör när du tränar är att du ökar möjligheten att få ut högre effekt, dvs du kan springa snabbare om du vill.
När du är otränad får du ut en viss effekt vid en viss puls.
Vartefter du blir bättre tränad så kommer du öka din kapacitet och kunna få ut denna effekt vid lägre puls. Du kan då alltså välja att spring i samma fart men kommer upptäcka att du fick lägre puls och därför inte vara lika trött som din kompis som precis börjat och behöver högre puls för att nå upp i den effekten. Eller så utnyttjar du din träningsnivå till att behålla samma puls men istället springa fortare och kommer då komma före kompisen i mål. Ni kommer vara mer "lika trötta" eftersom ni tagit ut er ungefär lika i förhållande till er maxkapacitet.
För att springa en viss sträcka behövs ett visst arbete utföras. hur stort det arbetet är beror främst på hur tung kroppen är, och tyngden bestämmer alltså hur stor effekt som behövs för att flytta sig framåt i en viss fart. Arbete = effekt*tid, så ni kan bli alldeles utmärkt olika trötta men ändå gjort av med lika många kalorier.
Sen finns detaljen att du när du tränar även lär dig springa bättre rent tekniskt och därför kommer göra av med mindre energi per sträckenhet än din otränade kompis. Det är en nog så viktig faktor för att bestämma vem som i slutändan tar OS-guld i maraton.
Ytterligare en faktor av att bli bättre tränad är förmåga att arbeta närmare sina maxgränser (högre mjölksyretröskel och såna saker, så jag har förenklat en massa här, jag ville bara säga emot det som kändes motsägelsefullt :)
Så nej, pulsen behöver inte användas för att beräkna hur många kalorier man gjort av med, tvärtom kan ren pulsmätning ge mindre korrekta kalorivärden än en ren uppskattning användandes löparens vikt, eftersom man vid beräkningen utgående från pulsmätningen behöver ha korrekta värden på VO2max, maxpuls, vilopuls, vilopuls för dagen osv.
Min pulsklocka visar ganska exakt samma värde/km som min vikt men då har jag haft några år på mig att få koll på klockans inställningar på de ovan nämnda parametrarna :)