Löpning Träning 6 inlägg 851 visningar

Cykel vs löpträning

1978 • Sollentuna
#1
15 april 2025 - 09:57 (Redigerad 15 april 2025 - 09:57)
Gilla
Vilken utväxling får man av cykelträning för löpningen? Rätta mig gärna om jag har fel, det är därför jag skriver tråden. Är inte särskilt insatt i ämnet.

Min uppfattning är att pass i zon 2 överförs bra, då det främst är hjärtat som får jobba, och att man därför utan problem kan ersätta dessa pass med cykling, för att avlasta eller få in mer träning.

När det gäller tröskelpass så undrar jag dock om inte dessa är väldigt grenspecifika, dvs man tränar sin cykeltröskel och sin löpartröskel separat och ett bra värde i den ena gör inte att man har ett bra värde i den andra. Stämmer det? Om det inte stämmer, dvs om man kan förbättra sin löpartröskel genom tröskelträning på cykel, innebär det att man kan få in fler tröskelpass i veckan (t.ex. 2 dagar cykel och 2 dagar löpning), då man lär slita på olika muskler?

Sunt förnuft säger att träningen inte borde överföras särskilt bra mellan grenarna, men samtidigt så tränade ju van der Poel mycket tröskel på cykel vilket uppenbarligen överfördes mycket väl till skridsko.

Vad gäller för vo2max pass, borde inte de vara mer som pass i zon 2 att de överförs ganska bra mellan cykel och löpning?

Slutligen, lite off topic, men frågar ifall någon skulle ha koll: hur är skridskoåknings "scenen" i Sverige? Hur är det med tävlingar och finns det några banor i norra Stockholm? Som gammal hockeyspelare och nu konditionsidrottare vore det intressant att testa.
Svealand
#2
15 april 2025 kl 12:20
2 Gilla
Jag har själv funderat en del över detta då jag både cyklar och springer. Så här säger min AI (Perplexity):

### **Effekten av cykelträning på löpprestationer**

#### **1. Generell konditionsförbättring**
- Cykelträning kan förbättra **VO2max** och **uthållighet**, vilket indirekt gynnar löpningen. En studie visade att cykelintervaller kunde förbättra 10 km-löptider trots att deltagarna inte sprang under träningsperioden[3].
- Dock är överföringen begränsad eftersom cykling och löpning aktiverar muskler på olika sätt[5].

#### **2. Rörelseekonomi och muskelanvändning**
- **Löpning** använder mer elastisk energi och fler muskler (kärna, överkropp), medan **cykling** är mer fokuserad på benstyrka.
- Styrketräning (inkl. cykelbaserad träning) kan förbättra **löpekonomi** (minskat syreförbrukning vid samma intensitet)[2].

#### **3. Komplementträning och skonsamhet**
- Cykling är **skonsammare för leder** och möjliggör högre träningsvolym utan ökad skaderisk.
- Kombinationen av cykling och löpning kan ge **bättre total träningskapacitet**, särskilt för uthållighetsidrottare[5][6].

#### **4. Studieresultat**
- En studie med 14 kvinnor visade att **cykelträning kunde förbättra 10 km-löptider**, trots att VO2max endast ökade i löpningsgruppen[3].
- Tung styrketräning (inkl. cykelbaserad) förbättrade **effektiviteten** hos både löpare och cyklister efter 8–14 veckor[2].

#### **5. Rekommendationer för snabbare löpning**
- **Prioritera specifik löpträning** för bästa överföring.
- **Använd cykling som komplement** för att öka träningsvolym eller vid skador.
- **Inkludera styrketräning** (t.ex. knäböj) för att förbättra explosivitet och benstyrka[2][6].

**Sammanfattning:** Cykelträning kan indirekt gynna löpprestationer genom förbättrad kondition och styrka, men den största effekten uppnås med specifik löpträning.

*Källor:*[1][2][3][5][6]

Citations:
[1] https://nyheter.ki.se/langvarig-konditionstraning-paverkar-geners-aktivitet-i-musklerna
[2] https://www.elitrehab.com/2014/08/01/forskningsnytt-uthallighetsidrottare-inom-lopning-och-cykling-kan-oka-sin-prestationsformaga-genom-styrketraning/
[3] https://tyngre.se/artiklar/kronika/skillnaden-mellan-intervaller-utforda-som-lopning-eller-cykling
[4] https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1546260/FULLTEXT01.pdf
[5] https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=56609
[6] https://www.miun.se/Forskning/forskningscentra/nvc/aktuellt/2020-5/styrketraningsstrategier-for-att-forbattra-uthallighetsprestation/
[7] https://ki.se/forskning/popularvetenskap-och-dialog/fraga-forskaren/fragor-om-traning
[8] https://www.siroko.com/blog/c/sv/hur-cykling-forandrar-din-kropp-inre-och-yttre-effekter/
Göteborg
#3
15 april 2025 kl 13:21
Gilla
Alla trösklar är grenspecifika för det är inte samma muskler (senor som får jobba när du cyklar som när du löptränar. Så enkelt är det. Det går dock ändå att komplettera de två idrotterna och dra vinning utav dem.

Hjärtat, lungor bryr sig mindre om _vad_ du tränar, bara _att_ du tränar. Du kan alltså öka slagvolymen genom att träna och det är inte så att hjärtat tänker "åhhh nu tränas det nog cykling, då behövs bara så här mycket syrerikt blod" (lite förneklat relajerat förklarat).

Så med det sagt. Tränar du jättemycket cykling strukturerat kommer du få magisk bra "kondition" kopplat till grenen cykling, men du kommer bara vara halvdan i grenen löpning. Du kommer också ha helt olika laktat-kurvor för de olika grenarna och du kommer så klart även uppnå olika VO2Max-resultat helt sonika för att i grenen cykling kan du nyttja det du har byggt upp medand du i grenen löpning inte kommer kunna tillgodogöra dig all träning.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#4
15 april 2025 kl 13:23
Gilla
Det ser i alla fall ut som att Andreas Almgren får ganska bra utväxling på sina långa cykelturer.
1970 • Bromma
#5
18 april 2025 kl 21:34
Gilla
Jag förespråkar varierad träning och kan se en del fördelar med att ha med cykling i träningsarsenalen.
Men jag är inte lika fördjupad som flera andra som svarat här i fråga om trösklar och zoner och även vad AI har att säga i frågan.

Fördelarna som jag ser det.
Med cykling får man en träning som har lång intensitet utan att varalika krävande som löpning
Man får också en mera tydlig benmuskelträning
Sedan är det okså en variation där man slipper det slitage som löpning kan ge
Men jag inser ju förstås att inför ett lopp bör man träna löpning för att nå bästa resultat.
Men kanske på lång sikt kan det vara bra
Egna erfarenheter är t ex en cykel eller vandringssemester på sommaren
kan ge en bra grund för te x lidingöloppet i slutet av september
Man hinner bli riktigt sugen på löpning igen då man tränar på annat sätt

Några funderingar i ämnet..Kanske triathlonutövare kan svara bättre som tränar bägge sakerna.
Själv är jag mest ute efter en total fitnessnivå ,men absolut med en nivå att prestera bra på lopp t ex marathon
1984 • Stockholm
#6
18 april 2025 kl 22:01 Redigerad 18 april 2025 kl 22:10
Gilla
Har ingen koll på hur det är i verkligheten men min begränsade egna erfarenhet av att ha varvat ganska mycket dom senaste åren är att det nästan inte verkar finnas nån överförbarhet alls för mig på väldigt medelmåttig motionärsnivå. Faktiskt så jag gång på gång blir förvånad över hur lite det ger. Om jag tex springer 2 mil i veckan o cyklar 10 så upplever jag det som sämre för löpningen än att säg springa 3 o cykla 0. Sen vet jag inte om cyklandet kanske kan göra att jag snabbare kommer i löpform när jag väl ökar löpträningen - kanske. Jag behöver nog köra väldigt hårt på cykel för att det ska ge något tydligt för löpningen - vilket jag rätt sällan gör iaf utomhus.

Men som sagt jag vet inte - min enda input är eg att jag tycker det ger förvånansvärt lite. Däremot tycker jag löpning ger ganska mkt för cyklingen. Lite annan grej säkert om man kör på elitnivå där små gains är stora gains och med fördelen att man kan cykla väldigt mycket utan att gå sönder.

Tänker väl att det spelar rätt stor roll var man har sin flaskhals i syreupptaget också. Är det svagt vo2max som begränsar ens löpning mest kanske det inte ger jättemycket att lägga på cykelpass som gärna blir rätt lugna sett i intensitet. Samma om man inte har nån vidare löpekonomi…så det är säkert som mkt annat tråkigt nog individuellt. På elitnivå där alla redan gör allt kanske några timmar extra cykling om dagen är det som ger den extra skjuts man behöver i aerob bas
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.