Löpning Träning 17 inlägg 19880 visningar

Cykel vs Jogg

Björn
1978 • Myggenäs
#1
4 maj 2009 - 21:40
Gilla
Hur långt måste man cykla för att det ska motsvara 1 mils löpning?
Någon som har några förslag?
2006 • Alingsås
#2
4 maj 2009 kl 21:50
Gilla
Det finns ju en hel del tabeller på nätet där man kan se hur många kalorier man förbränner på en viss aktivitet. Det är väl bara att söka på nätet efter en sådan och se hur länge du måste cykla för att förbränna lika många kalorier som löpning.
Magnus Hansson
1980 • Älvdalen
#3
4 maj 2009 kl 21:56
Gilla
Ja du...det har jag också funderat på. Antar det beror på vilken fart man cyklar och springer i. Om jag utgår ifrån om mig som skulle nog springa milen runt 43 just nu. Jag har cyklat lite grann iår och tänkte cykla siljan runt senare. Om det ska kännas att det ger nåt att cykla tycker jag att man måste då minst måste cykla 3-4 mil i runt 30km/h i snitt. Ligger du en bit under 30 runt 25 eller så får du nog lägga på några mil till. Våre intressant att höra någon annans åsikt också.
Johan H
1976 • Göteborg
#4
4 maj 2009 kl 22:05
Gilla
Borde väl bero ganska mycket på hur mycket man har tränat innan i de olika grenarna. Springer jag milen på en timme med snittpuls 145 borde det motsvara att cykla en timme med puls 145, på det kommer jag kanske 25-30 km? Jag har betydligt svårare att komma upp i puls med cykling så det är svårare att jämföra med t.ex 45 minuter på milen då det blir en annan typ av träning.

1969 • Sala
#5
5 maj 2009 kl 08:35
Gilla
Glöm inte att löpning ger en högre belastning. Lägg snarare på 50% på tiden om du cyklar.
Thomas Lilja
1986 • Norsholm
#6
5 maj 2009 kl 09:35
Gilla
Har hört att en mils cykel motsvarar ca 3 km löpning. Kan inte bekräfta nån källa på det, men nån stans där va det.
2006 • Alingsås
#7
5 maj 2009 kl 10:04
Gilla
Jag tror att det är väldigt individuellt, samt beroende på material. Tex vilken cykel man har, SPD eller inte etc. För att inte tala om vind. Personligen tycker jag att 1 mils löpning känns ungefär i kroppen som 2-3 mils cykling, men min puls är ALLTID lägre vid cykling trots enorm trötthet ibland. Det känns som om cykling är mer muskelintensivt (hur länge och mycket orkar musklerna), medan löpning är väldigt beroende på flåset. Visserligen behövs muskler för löpning också, men känslan är annan. En erfaren cyklist har säkert annan syn på detta. För mig är det lättare att jämföra skidåkning med cykling. Känslan påminner om varandra, mattheten i musklerna trots konstant lägre puls. Men alla tre är olika idrotter och svåra att jämföra exakt, tror jag.
2006 • Alingsås
#8
5 maj 2009 kl 10:08
Gilla
Om man jämför klassikergrenarna med varandra så är cyklingen den utan jämförelse jobbigaste grenen (för mig), och det beror nog mest på den tid man faktiskt håller på. Vätternrundan är den gren som tar längst tid för i stort sätt alla oavsett träningsnivå.
O andra sidan tränar jag minst cykling (och simning men den river man ju av på en dryg timme).
Johan H
1976 • Göteborg
#9
5 maj 2009 kl 12:37
Gilla
Mårten: Högre belastning på vadå? Har man samma puls borde det för hjärtat motsvara samma belastning, Sen är det ju absolut mycket enklare att få upp en högre puls på löpning men kör man t.ex. mountainbike uppför en väldigt brant backe så tycker jag cykling är mer belastande (jag får högre puls).
Trallala
1964 • fd
#10
5 maj 2009 kl 13:13
Gilla
Björn får nog förklara vad han menar med motsvarar innan någon kan ge ett svar på hans fråga. Konditionsförbättring? Kaloriförbrukning? Träningsvärk? Tid? sträcka? mm
Astri F
1978 • Trondheim
#11
5 maj 2009 kl 13:55
Gilla
Grete Waitz har et treningsprogram for maraton i det norske bladet Kondis, hvor hun skriver at den rolige distans-joggen kan erstattes av ski eller sykkel, men at man da må doble distansen.

Min tilføyelse er dog at man må vurdere innsats, terreng etc. Kan man jevnføre jogging på flat asfalt med skitur i bratt terreng?
Björn
1978 • Myggenäs
#12
5 maj 2009 kl 16:12
Gilla
Jag menade konditionsförbättrande.
Bli en bättre löpare med en alternativ träning i och med att det är så lätt att dra på sig skador vid löpning ( gäller mig ).
Det var mest det jag tänkte på.
1961 • Vänersborg
#13
5 maj 2009 kl 21:20
Gilla
Jag både springer och cyklar (mest springer) och min uppfattning är springa 1mil på 47-50min är likvärdigt med att cykla 5-6 mil med en snitthastighet på 30km/h.
Mikael Forsström
1961 • Vega
#14
5 maj 2009 kl 21:42
Gilla
Jag satsar på långdistanslöpning men har börjat landsvägscykla för att just få lite variation och för att minska risken för förslitningsskador. Mina längsta cykelpass hittills ligger på ca 10 mil st. De har tagit 4 - 4.5 timmar inkl kort paus. Jämfört med löpningen har det känts som att springa 20 - 25 km vilket brukar gå på lite mer än 2 timmar för mig.

Utifrån den ovetenskapliga studien så skulle jag kunna säga att jag behöver cykla dubbelt så lång tid som jag springer för att få i mig samma träningsdos. Men samtidigt känns det som själva längden på träningspassen ger en bonuseffekt i det att man vänjer kroppen i att ligga på belastning under längre tid (muskelminne brukar en del kalla det för).

Variationen är i alla fall kul. Cyklingen går att kombinerna med lite mer nytta än löpningen. Det är t.ex. bekvämare att jobbpendla på cykel. Man kan också ta shoppingturer på cykeln (det blir oftast cykelprylar!). Annars måste jag nog säga såhär att om man tränar på att cykla så blir man bättre på att cykla, och om man tränar löpning så blir man bättre på att löpa.
1969 • Sala
#15
6 maj 2009 kl 07:24
Gilla
Det är knappast dubbla sträckan man behöver cykla, men jag är övertygad om att du behöver cykla lite längre för samma effekt, men varför ska man alltid få maximal effekt? Om vi alltid söker maxeffekt så ska vi ju alltid springa intervaller och tempopass, och det orkar vi inte, och dessutom får vi inte upp någon mängd. Det är klart att lugn jogg inte ger samma effekt, liksom lugn cykling inte ger samma effekt som lugn jogg eller tuff landsvägscykling inte ger samma effekt som tuff löpning. Men allt handlar inte om effekt. Man måste ibland ta det lugnare, och då får man ut något annat än själva effekten. När man har nått maxeffekt i intervaller måste man övergå till något annat, och när man har uppnått maxgränsen för löträning överhuvudtaget under veckan, då är ju crosstraining en utmärkt lösning även för en renodlad löpare.
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#16
6 maj 2009 kl 08:26
Gilla
Mårten, i övrigt ett bra inlägg men:

" tuff landsvägscykling inte ger samma effekt som tuff löpning".

som en självklar sanning vänder jag mig emot. Visst, stämmer säkert på de flesta motionärer men jag tror inte någon kan påstå att Gustav Larsson får sämre effekt på en en timmes tempoetapp än en timmes löpning med samma snittpuls.

Stora problemet cykel har är att det går att fuska, eftersom man rullar framåt i alla fall när man inte jobbar. Men om man sätter sig och verkligen matar hela tiden (även nerför när det är inte ens ger något större extra fart och känns onödligt) och gör detta i samma tid och samma snittpuls som man springer så kommer man att ha samma ansträning (konditionsmässigt).

Skillnaden för de flesta av oss motionärer beror enbart på att vi i löpning automatiskt måste jobba hela tiden och i cykel måste lära oss det.
1975 • Växjö
#17
6 maj 2009 kl 08:33 Redigerad 6 maj 2009 kl 08:35
Gilla
oj, ett ämne för mig. jag cyklar mest, Orkar inte sprnga så mkt, men jesus i helsike vilken utveckling jag haft sen jag började cykla 3-4 mils rundor. Min springkondis är bättre än någonsin. Jag har dock en del tunga uppförsbackar att ta mig upp för. Jag vet inte vilken hastighet jag har, men det tar ca 35 min att cykla 15km, Håller förmodligen samma tempo resten av rundan.
Svårt att behålla pulsen över 160 slag om man inte kör uppför, men det räcker ju väl för att bygga kondisen.

Cykling är skonsmmare på lederna och jag behöver inte äta så mkt mat som vid löpning.

Funkat för mig, vet inte om andra känt samma sak.
mvh
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.