Löpning Kost & Näring 54 inlägg 12354 visningar

mat innan gtb-varvet

Niklas Ericsson
1976 • malmö
#1
28 april 2008 - 17:02
Gilla
är det någon som kan hjälpa mig med förslag om mat och kost innan loppet den 17. Jagska inte starta förrän 15,15 så det är ju rätt sent på dagen. vore tacksam för lite hjälp och ideer hur jag ska lägga upp dagen.
lycka till alla som ska springa
< < < 1 2 3 > > >
Mr. B
1963 • Hemma
#21
9 maj 2008 kl 08:55
Gilla
Jag skulle aldrig våga testa något nytt på själva tävlingsdagen. "Ingen speciell uppladdning alls" är nog ett bra recept för att undvika överraskningar. Normal och nyttig mat i normala mängder låter väl bra...
Johan
1981 • Stockholm
#22
9 maj 2008 kl 17:44
Gilla
De tips jag har fått och som jag tycker fungerar är:

Ät lite extra sista dagarna, ät vanligt under lördagen.

Drick mycket extra under de sista dagarna, drick lite extra under tävlingsdagen, slyta drick när det är två timmar kvar.

Min erfarenhet är att man oftast äter/dricker för mycket än tvärtom.

Lycka till!
Ola Gustafsson
1974 • Skara
#23
9 maj 2008 kl 19:36 Redigerad 9 maj 2008 kl 19:41
Gilla
Ät mängder med pasta dagen innan loppet. Detta för att fylla glykogendepåerna.

UNDVIK FETT, PROTEIN OCH FIBRER

Detta gäller dagen då du ska springa. Det gäller alltså att ha så tom mage som möjligt när du springer, utan att ha dåligt med energi.

Lämplig mat under lördagen är (sorterat efter kronologisk ordning, det första på morgonen alltså):

Pasta
Frukt
Vitt bröd ev. med mager ost

OBS! HÅLL IGEN MED MÄNGDEN av mat på lördagen


Drick ordentligt med sportdryck typ Pripps Energy el Gatorade ca en timme före start.
Drick sedan sportdryck i måttlig mängd ca 10-15 min innan loppet

____________________
Mvh Ola

Ps. dessa tips hittade jag på New York City Marathons webbsida 2006 då jag skulle springa Varvet. Innan jag hittade dessa tips fick jag stanna och skita när jag sprang 21 km. Men då jag följde dessa tips gick allt galant!
1971 • Hyltebruk
#24
9 maj 2008 kl 20:30
Gilla
Hur ska man överleva en pastafrukost? Låter inte alls lockande...
Men säkert genomtänkt!

Min pastasallad med kyckling och fetaost och vinägrettedressing till lunch går "fetbort" m a o!

Funkar inte Coca Cola ungefär lika bra som sportdryck...? Magen tål nog det bättre.
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#25
9 maj 2008 kl 22:51
Gilla
Dricka sportdryck (eller coca cola för den delen) innan loppet är rena döden.
1971 • Hyltebruk
#26
9 maj 2008 kl 23:50
Gilla
Aj då. Risk för blodsockerdropp senare, eller?

Cola passar kanske bättre efter loppet.
1973 • Falköping
#27
10 maj 2008 kl 09:16
Gilla
Coca cola funkar utmärkt som sportdryck om man dricker den ljummen, avslagen och var tionde minut, så länge räcker nog energikicken man får av den. Dessutom innehåller den inga salter eller andra mineraler som kroppen behöver under belastning. Sportdryck bör man dricka innan långlopp men helst svagt blandad.
1968 • Mjölby
#28
10 maj 2008 kl 12:05 Redigerad 10 maj 2008 kl 12:06
Gilla
tack Ola,
jag tror att jag ska följa det du rekommenderar. Det är så många kloka ord och så mkt kunskap om träningskemi i litteraturen så det är svårt att veta som motionär vad som är vad. Jag vill inte nörda in mig men jag vill vara ganska säker på att loppet går att genomföra på mer än bara vilja och några mil i benen. Pannkaksrådet ska jag använda vid träning och kanske bara för att det är gott.
1971 • Hyltebruk
#29
10 maj 2008 kl 16:18
Gilla
Går det att ladda salt på annat sätt än med sportdryck (om man inte gillar den)?
Helt enkelt se till att äta salt mat dagarna innan, kanske t o m på morgonen.
Eller är det meningslöst alternativt onyttigt?
Det söta i sportdrycken kan man ju lösa med t ex Dextrosol antar jag, om det nu behövs med tanke på sockers korta "livstid".
Katten
1967 • Hemma
#30
10 maj 2008 kl 16:35
Gilla
Buljong fungerar jättebra vintertid men kanske inte lika gott när det är varmt.
Susanne Strandqvist
1975 • Stehag
#31
6 maj 2012 kl 19:06
Gilla
Lite nervös får jag erkänna att jag e. Första Gtb-varvet för min del. Många kloka ord om mat innan lopp. Kanske några kloka råd o tips som man borde ta del av? E lite osäker på om min träning inför loppet räcker. Har sprungit ca 3 ggr i veckan o som mest 1 mil.
Kristoffer Carlsson
1989 • Göteborg
#32
6 maj 2012 kl 19:55
Gilla
Kan tipsa om rödbetsjuice på tävlingsdagen. Innehåller massor av nitrater som förbättrar syreupptagningen, blodflödet i musklerna samt cellandningen. Lycka till alla!
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#33
6 maj 2012 kl 21:38
Gilla
Noga med sömn, vila och lagom mef mat dagarna innan. Tränar ju betydligt mindre o behöver då också mindre mängd mat. Rejäl grötfrukost på morgonen, vid halv sex för mig som åker från malmö. Äter ngt liitet 2,5 h innan som magen lätt tar hand om. Sen ser till att druckit lagom med vatten. Springer hellre på "tom" mage än full. Energin som går åt till loppet är väl ändå det man fyllt på med dagarna innan fram tom frukosten. Vill känna mig lätt tävlingsdagen!
Jonas Dartman
1967 • Linghem
#34
6 maj 2012 kl 21:57
Gilla
Jag tror det är högst individuellt vad man mår bra av att äta, dessutom (och nu kanske jag svär i kyrkan) tror jag inte det spelar så stor roll (!). Det är trots allt "bara" 21 km vi ska ta oss, och det på en tid av kanske 90-150 minuter. Jag tror att den största betydelsen av särskild kost är den psykologiska, man går liksom in i tävlingsläge.

Jag sprang i Gbg förra året, var med på en bussresa dit. Vi stannade för chaufförsvila, och jag blev lite fnissig av att se alla som slevade i sig pastasallad och energidrycker, -geler mm. Jag käkade ett par mackor med stekt ägg och drack vatten. Och jag kom i mål jag också!
Lingos
1989 • göteborg
#35
6 maj 2012 kl 23:04
Gilla
Offtopic: men gbg-varvet är en bättre förkortning än gtb...
Magnus Kruppke
1977 • Älvsjö
#36
7 maj 2012 kl 14:24
Gilla
Ät ingenting är mitt råd. Varför bära runt på massa onödig vikt?
Det du stoppar i dig har du ändå ingen nytta av så få timmar efter. Och att stoppa i sig två mål mat samma dag är ju helt galet. Ät efteråt istället om ni är så hungriga inför. 2 timmar av hunger står man ut med.
1973 • Göteborg
#37
23 april 2013 kl 17:44
Gilla
Hur är det med salt?

Jag svettas alltid nåt kopiöst mycket och det känns som om jag får saltbrist pga detta och vad jag hört ersätter inte sportdrycken alls det salt man förlorar via svetten.

Hur lång tid tar det för kroppen att ta upp saltet, när når man gränsen på hur nära loppet man har nytta av att äta extra salt eller hjälper det även att ta det under loppet?

Själv funderar jag på salttabletter men är det försent att ta dem när man kommit halva loppet?
1984 • Göteborg
#38
23 april 2013 kl 23:21
Gilla
Jag fick ett paket salt (typ mcdonalds-förpackning) av sjukvårdare strax efter göta älv-bron ett år, det gav mig nån form av kick så jag orkade springa några km till.

Så förra året hade jag med ett par såna paket i fickan och svalde ett med en mugg sportdryck vid 10 km, för att förekomma problemet och det funkade bra.

Sen om det är vetenskapligt korrekt eller bara inbillning kan jag inte svara på, men för mig var det bra.
Magnus Reimer
1965 • Kristianstad
#39
24 april 2013 kl 09:01 Redigerad 24 april 2013 kl 09:02
Gilla
Prova med Resorb (vätskeersättning) som blandas i vatten, alltså för att fylla på med salt mm och detta kan ju drickas under loppet oxå

Till Maria lite längre upp säger jag bara - ät din pastasallad med kyckling och fetaost o dressing men glöm inte att dricka till maten och före loppet. :-)
1975 • Göteborg
#40
24 april 2013 kl 09:35
Gilla
Jag tänker gå på tvärs mot alla råd här - min uppladdning på de bästa loppen jag sprungit har varit: Stooor hamburgare med mycket dressing och en ordentlig omgång strips. Ser numer alltid till att få i mig en ordentlig omgång skräpmat ca 1 timme innan start.

Pasta i all ära, men den bränner jag för fort. Behövs något som finns kvar ett tag. Under loppet räcker det bra med vatten.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.