8 januari 2013 kl 16:14
Redigerad 8 januari 2013 kl 16:22
Fredrik Olsson: håller absolut med om att man inte ska vara rädd för fett. Men ska man träna hårt och springa långt och fort kan man inte hoppa över kolhydraterna. Iallafall inte jag och inte de personer som jag haft som träningskompisar. En tjej som är maratonlöpare blev deprimerad av sin lchf-kost och fick kämpa de veckor som hon gav det en chans. Hon tappade fart, ork och motivation. Hon blev salig att få återvända till diabetesfällan och springer nu på som vanligt. Hon kommer inte försöka igen med lchf.
Jag tycker att den mytbildning som varit kring fett nu börjar bli mytbildning om kolhydrater. Skulle det stämma att man "per automatik" blir fet av en högkolhydratdiet skulle jag ju vara det, kronfet.
Men under elva års träningsuppehåll så pendlade jag max +-2kg på en kolhydratbaserad diet med mycket lite fett och hyfsat med protein, jag höll mig frisk och stark. Det som hände mig när jag åt lågkolhydratskost förra året med mycket fett och protein under ett par månader var att jag tappade muskler och ork samt sprang långsammare.
Min kosthållning passar ju inte alla men LCHF funkar verkligen inte för mig. Även om jag känner mig hyfsat fräsch med den kosthållningen så tappar jag ork och styrka i min träning. Nuförtiden kör jag lite blandkost och äter mindre kolhydrater under dagar då jag inte tränar men toppar upp dagen innan längre pass samt under och efter träningsdagar.
För mig funkar det inte heller att blanda socker och fett (men en morotsmuffin efter ett långpass är jag värd) och inte heller mycket socker på tom mage. Men tanken på att folk blir feta av t ex rågsmörgåsar med ost och kalkon finner jag personligen löjeväckande.
En del är ju så olyckligt genetiskt lottade att de blir feta i princip oavsett vad de stoppar i sig och en del är mycket känsliga för socker. Jag tror på en individanpassad kosthållning - som dessutom kan få variera beroende på träningsform och ansträngningsgrad. En del ska inte äta socker och i princip alla skulle må bra av att skippa t ex fruktos i sin kost men alla kolhydrater är inte av ondo, lika lite som all slags fett är av godo.
Självklart respekterar jag din och alla andras egna åsikter i frågan, men min praktiska erfarenhet säger mig annorlunda i mitt och de flesta av mina träningskamraters fall. Så jag kan inte hålla med. Att framhålla en enda elitidrottare (Ferry) som exempel duger inte. Inte när resten av världseliten inom uthållighetsidrott äter kolhydrater en masse. Att dessutom Ferry gått ut i media efter säsongen och sagt att han känner sig utbränd ger ju inte heller vatten på den kvarnen. Det stressar kroppen (stresshormoner frigörs) att gå lågt på kolhydrater under lång tid av hård uthållighetsträning och tävling.
Själv är jag inte så pigg på pasta, så det äter jag nästan aldrig.
PROGRAMMET:
Det var så ointressant och intetsägande att jag slötittade lite på SVT Play men iddes inte se på hela. Brittiska vetenskapsprogram i kostfrågor verkar inte så vettiga.