25 oktober 2022 kl 07:29
Kroppen använder sig av både fett och kolhydrater hela tiden. Ska man dra till med en slasksiffra så använder kroppen fett till största delen som energikälla upp till 75% (give or take en hel del procent) eller sin anaeroba tröskel. Så fort vi lyfter ett finger så används både fett och glykogen som energikälla. Det är två separata energisystem som används samtidigt i olika grad.
Ju mindre energi du får i dig, desto mer kommer kroppen vilja vila och återhämta sig, vilket i praktiken innebär en hel del soffliggande och trötthetssymptom som i sin tur leder till att du totalt sätt gör av med mindre energi än om du hade varit uppe och rört på dig. Kroppen är superbra på att kompensera för hög aktivitet och lågt energiintag. Och i slutändan är det den totala energiomsättningen som avgör slutresultatet.
På det här sättet så kan du såklart rasa i vikt, men inte på att positivt sätt. Det är onödigt mycket muskler som tappas, och du kommer bli av med mycket glykogen och vätska. Det lagret kommer fyllas på igen när du börjar äta och då visar vågen ändå flera kilo extra mot när du är tömd.
Vid viktnedgång är det extra viktigt att få i sig protein, och att någonstans också få in tyngre belastningsträning/styrketräning, för att bibehålla sin muskulatur. Med en enkel överslagsräkning så vill du gärna få i dig upp till 2 gram protein per kilo kroppsvikt per dag för att ligga runt optimala nivåer.
En hållbar dietplan med så lite förändringar som möjligt är oftast det lättaste sättet att ändra sin kost på, och sedan bibehålla efter att målet är nått.