Löpning Kläder, Skor & Prylar 23 inlägg 10261 visningar

Merinoull, förvirrad...

1961 • Lomma
#1
10 december 2012 - 09:22
Gilla
Tacksam om nån kan reda ut detta för mig. Jag älskar merinoull, och använder mitt underställ flitigt nu på vintern. Håller mig varm hela rundan och kommer hem blöt av svett, in på bara kroppen. Och så är det förstås även i varmare temperaturer - med enbart merinoullströja utan vindjacka eller liknande - tröjan blir snabbt dyngsur av svett. Och eftersom ull värmer även när det är blött så funkar det ju. MEN - nu läser jag (senast här på jogg) att merinoullen håller en varm och TORR! Hm. Torr är jag inte. Dessutom står det i en massa beskrivningar av dessa plagg (Icebreaker) att de andas, vilket jag då tolkar som att de andas trots att de är blöta. Om det är riktigt kallt så drar jag en funktionströja utanpå, som lager två, vilket kanske är helt fel, jag vet helt enkelt inte vad som funkar bäst utanpå en dyngsur merinoullströja... Kan någon berätta vad jag ska ha som lager två en riktigt kall dag, så blir jag jätteglad!
< < < 1 2 > > >
Annelie
1971 • Skövde
#2
10 december 2012 kl 09:45
Gilla
Ullen värmer inte när den blir blöt, men den tappar inte sina isolerande egenskaper i vått tillstånd.

En funktionströja är bra på att transportera svett från kroppen till nästa lager, eller ut i luften. Det kräver dock att kroppen alstrar tillräckligt med värme. Så fort man slutar springa, och därmed inte producerar så mycket värme avstannar svettransporten och tröjan känns blöt. Och eftersom syntet inte isolerar i vått tillstånd så känns den kall.

Min teori, och empiriska försök, är att vi högintensivt arbete ha en funktionströja (tight) närmast kroppen och en ulltröja som nästa lager. Då får man bort svetten från huden och ullen isolerar så att svettransporten kan fortgå även när man har stannat.

Ska man däremot hålla på med lågintensivt arbete/träning, eller när man kommer att stanna ofta, så är det nog bättre att ha ull närmast kroppen och ett annat luftigt isolerande lager utanpå.

Så resonerar jag iallafall... Sedan gäller det ju generellt på vintern att försöka klä sig så man inte svettas. Ska man springa långpass kan det vara klokt att ha med en torr undertröja i fall något händer...
2006 • Alingsås
#3
10 december 2012 kl 09:59
Gilla
Vill man hålla sig torr när det är minusgrader ute får man helt enkelt se till att låta bli att svettas.
Så antingen får man springa så långsamt att man inte svettas eller så får man klä sig svalare så att man inte behöver svettas särskilt mycket för att göra sig av med kroppsvärme. Båda alternativen känns så där tycker jag. Det är ju inte så kul att springa och frysa och att småtrippa fram känns ju inte som löpning.

Alternativet är att man går med på att man blir lite blöt men man klär sig i t.ex. merinounderställ som isolerar och håller en varm även när man blir blöt i minusgrader så länge man rör på sig.

Merinounderställ under och vindjacka/vindbrallor utanpå är väl så bra det kan bli tycker jag. Men blöt blir man ju.
1961 • Lomma
#4
10 december 2012 kl 12:43
Gilla
Precis, blöt blir man ju, så varför skrivs det överallt att man håller sig torr...? Men det jag kan tyda ut ur era svar, och som jag själv inte hade fattat är att ull inte värmer, men den isolerar. Och då borde man ju även kunna ha den utanpå en funktionströja, så håller man sig antagligen torrare, som du, Markus, skriver. För att springa utan att svettas, det reder jag inte ut!
Annelie
1971 • Skövde
#5
10 december 2012 kl 13:07
Gilla
Att det skrivs att ull håller dig torr är nog mer kopplat till ullens förmåga att absorbera svett från huden, och inte att man inte svettas när man bär det...

Men för att få bort svetten från huden så måste undertröjan sitta tight. Vill man däremot hålla sig varm så kan man ha lite rymligare kläder som skapar luft mellan lagren.
Johanna Linde
1987 • Essunga
#6
10 december 2012 kl 19:56
Gilla
Jag har en till merinoullströja utanpå, t ex en t-shirt och sen en varm löparjacka från Nike nu när det är under 5 minus. Visst blir man dyngsur när man stannar men jag håller mig varm och behaglig under hela löpturen :) Älskar merinoull och har det även till vardags.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#7
10 december 2012 kl 20:21
Gilla
Finns det alls material som värmer? kläder har vi för att hålla inne den värme vi själva skapar. sen gör olika kläder detta olika bra. där av vikten av vindtätt ytters, så slipper man att vinden snor den värme man bildat.

Gillar personligen woolpowers ullflanell. blandning av merino och polyester. ett underställ i ren merino och ett ullflanell (vardera på 200g/m3) + skal räcker för mig i temperaturer ner till -25.
1973 • www.swedentrails.com
#8
11 december 2012 kl 06:54
Gilla
Ull har inte lika bra fukttransporterande egenskaper som bra syntetiska material. Det är en av anledningarna att många tillverkare blandar i andra material i sina merinokläder. Styrkan i materialet ligger i att det inte kyler när det är blött samt att det naturligt har bra egenskaper mot dålig lukt. Negativa egenskaper brukar vara hållbarhet och fukttransport..

Ashmei t ex brukar blanda olika material med meriono för att få de egenskaper man vill ha hos produkten.
http://swedentrails.tictail.com/product/ashmei-womens-merino-carbon-racing-vest
1965 • Kungsholmen
#9
11 december 2012 kl 08:00 Redigerad 11 december 2012 kl 08:01
Gilla
"Finns det alls material som värmer?"
Helt riktigt Kajsa så finns det inga kläder som värmer (om de inte har egen energiproduktion som elslingor) utan det är ju förmågan att isolera kroppens egen värme man talar om.
Lite paradoxalt att eftersträva detta då man svettas för att man är för varm och kroppen vill bli kyld :-) Det som gör att man säger att ylle värmer trots väta borde vara att fukt i ylle inte leder värme lika bra som fukt i bomull och syntet.
Men svettas man så mycket att materialet blir mättat och det blir kvar mycket fukt nära huden som sedan kyls av vind så lär man nog frysa oavsett material.
Därför borde det vara bäst att klä sig "lagom" varmt för att minimera svettning. Svettas man alltid mycket borde man se till att ha vindtätt material ytterst (iallafall vintertid) för att förhinda nedkylning. Men samtidigt kommer detta vindtäta lager att öka på svettningen ytterligare. Det är nog inte lätt att få till den optimala klädseln vintertid om man är storsvettare, jag vet.
Petersson
1980 • Linköping
#10
11 december 2012 kl 11:07
Gilla
Bomull är allas vår egen referens och ull känns torrare än bomull. Dessutom så absorberar inte ull väta på samma sätt, utan fortsätter vara "luftiga" även när det är blött. Det är som bekant luften som bromsar värmestrålningen från kroppen. Bomull sväller när det blir blött och luftutrymmet mellan fibrerna ersätts av blöta bomullsfibrer.
Linda Eriksson
1978 • Skara
#11
11 december 2012 kl 12:26
Gilla
Det finns inget material som är tillräckligt bra för att man inte skall bli våt och som en följd av det, kall... tyvärr.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#12
11 december 2012 kl 16:36
Gilla
sen är det trixiga när man springer att man kan behöva olika mängd kläder under olika delar av passet. att jämföra med när man åker skidor (typ topptur) i ordentlig kyla då ett eller flera stopp för att ta på/av kläder är standard. vilket även innebär att man måste bära med dessa extra lager.

jens; dålig hållbarhet i merino? tycker hållbarheten åtminstone hos icebreaker är riktigt bra! har underställ som ser nya ut trots att jag haft dem under två säsonger i fält där jag har på mig plaggen dygnet runt under turerna (ca 3-5 dar per tur), bär tung packning osv. tvivlar på att andra material skulle hålla sig hela, luktfria och utan att se sunkiga ut om jag utsatt dem för detsamma.
1975 • Torslanda
#13
11 december 2012 kl 17:27
Gilla
Kajsa B: Dålig hållbarhet om det är 100% merinoull. Vilket de flesta fabrikaten inte har. Mina Helly Hansen har t.ex. 57% merinoull.
Ulf Petersen
1973 • Åkersberga
#14
11 december 2012 kl 21:18
Gilla
Säger bara Superbrynje. Håller en varm och torr. Ful som stryk och kanske inte det mest bekväma men jag har aldrig frusit i detta underställ.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#15
11 december 2012 kl 22:26
Gilla
Daniel, icebreaker som jag pratade om har 96% merinoull. vissa säger dock att det är skillnad mellan merinoull och merinoull...
1973 • www.swedentrails.com
#16
11 december 2012 kl 22:53
Gilla
Jag har en del kläder i Icebreakers GT200 serie. De är inte använda SÅ ofta.. De har dock nöthål efter en säsong. Då är det inte helt billiga kläder heller.
1985 • Nyköping
#17
12 december 2012 kl 12:34
Gilla
Om det nu är så att de har sämre hållbarhet (vilket jag låter vara osagt) så känar man väl ändå en del på att de inte behöver tvättas lika ofta?

Det är väl tvättande framförallt som nöter på kläderna?
#18
12 december 2012 kl 13:31
Detta inlägg har raderats
2009 • Klippan
#19
12 december 2012 kl 15:10
Gilla
Min erfarenhet av ull (Icebreaker & Aclima) är att dom håller bra. Springer 2-3 ggr/ vecka, min ullkläder har hållit 2 säsonger/ mer.
Jag tvättar dom efter varje pass i 40 grader m Grumme Tvättsåpa, bla utifrån tanken att saltet sliter mer än tvättning.
Tvättar kläderna i tvättpåsar, ingen torktumling, torkar kläderna på element/ torkrum.
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#20
12 december 2012 kl 17:50
Gilla
Jag hade underställ samt vanliga kallingar från Icebreaker och de gick sönder i grenen alltför snabbt. Efter det så höll jag mig från merinoull i ett år, men nu provar jag ett par långkallingar från Orca för att se om ett annant märke kanske håller bättre.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.