Löpning Träning 34 inlägg 7563 visningar

Vätskan fryser på långpass

Peter Carrefors
1973 • falkenberg
#1
5 december 2012 - 12:08
Gilla
Hej Löpare!
Sportdrycken fryser när jag är ute på långpass, hur gör ni för att förhindra detta ? Det är ju inte så gott med isdryck när de e -8
Mvh
Peter
< < < 1 2 > > >
2006 • Alingsås
#2
5 december 2012 kl 12:17
Gilla
Kör du med flaska eller vätskeryggsäck?

Sprang igår med med min ryggsäck och då gick det hyfsat. Vattnet i slangen frös men tinade då jag stoppade ner slangen så den låg mot ryggen istället för att hänga över bröstet.

/eric
Peter Carrefors
1973 • falkenberg
#3
5 december 2012 kl 12:22
Gilla
Jag kör med perfekta bältet.
Har hört ngn stans att man kan blanda i något men jag är inte säker på det.
P
1961 • Göteborg
Administratör
#4
5 december 2012 kl 12:23
Gilla
Körde med vätskebälte innanför skaljackan på helgens långpass. Funkade bra vid -6, skulle säkert gå bra vid ännu kallare.
1965 • Täby
#5
5 december 2012 kl 12:26 Redigerad 5 december 2012 kl 12:26
Gilla
Jag har också Perfekta. När jag har bälte så har jag jacka, och har den utanpå bältet. Känns lite konsigt när du provar, men är klockrent sen. Flaskan fram är isfri ner till åtminstone -10, och de du har bak är tom lite ljumma. Det är inte så tokigt att slippa dricka iskallt vatten när det är kallt ute, och går också snabbare att dricka när vattnet är lite varmare.

Edit: Erik hann före. Precis så.
2009 • Klippan
#6
5 december 2012 kl 12:46
Gilla
@ Peter
Värm upp sportdrycken. Blandar du i koksalt så sänks fryspunkten. Ha vätskebälte/ -rygga innanför jackan/ tröja. Finns isoleringsslang att köpa till slangen på ryggan.
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#7
5 december 2012 kl 12:52
Gilla
Ja, du kan blanda glykol i för att sänka fryspunkten.
Men då ska du nog inte dricka det sedan förstås. ;-)
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#8
5 december 2012 kl 12:53
Gilla
Är det någon som har koll på hur många grader fryspunkten sänkts om man har så mycket salt i som är möjligt utan att smaken försämras (och hur stor mängd är detta?)

Det kan väl inte handla om så väldigt många grader, eller?
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#9
5 december 2012 kl 12:56
Gilla
Ryggsäck med vätskesystem är som sagt bra, kroppsvärmen skyddar mot att drickan fryser.
Man kan blåsa tillbaka drycken som finns i slangen in i vätskeblåsan och peta in slangen under kläderna så hålls den isfri ner till ganska låga temperaturer.
Att starta med varm dryck är också ett bra tips så dröjer det en bra stund innan vätskan når ev fryspunkt.
1980 • Karlstad
#10
5 december 2012 kl 12:59
Gilla
Salt utan att försämra smaken ger nog ingen märkbar effekt.
Havsvatten (4%) fryser vid -2 om jag inte mknns fel. Och då kan jag garantera att smaken försämrats...

Glykol förezlogs lite skämtsamt, men etanol skulle ju fungera! Då kanske löpturerna blir lite roligare också... ;-)
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#11
5 december 2012 kl 13:01
Gilla
Öka sockerkoncentrationen till säg 8 %. Det är ju inte en lika stark fryspunktssänkare som salt (per viktsenhet) men det hjälper ju till.
Sara Thollin
1972 • Resarö
#12
5 december 2012 kl 13:13
Gilla
Det finns vätskebälte som är en termos. Det har jag alltid använt när jag åker längdåkning. Fungerar ok! det är även toppen att få dricka lite varm dryck när det är kallt ute.
Magnus Wallin
1976 • Ängelholm
#13
5 december 2012 kl 13:21
Gilla
Blanda den på varmt vatten....
1964 • Sandviken
#14
5 december 2012 kl 13:47
Gilla
Vet att mitt tips är felaktigt i mångas öron men det är ärligt menat.
Lämna sportdrycken hemma.
_
_
#15
5 december 2012 kl 14:08 Redigerad 5 december 2012 kl 14:09
Gilla
Man behöver en sipp med vatten då och då om man springer ett par timmar, även om det är mycket mindre än på sommaren. Jag vet att det för längdåkning finns särskilda "termosbälten", men om man har en enkel termos som passar i vätskebältet skulle det också funka. Det är inte så trevligt med en klunk minusgradigt vatten när man är törstig. Sänker man fryspunkten är det fortfarande lika kallt fast utan is. Salt ska man inte dricka i större mängd om man inte vill kräkas. Salt användes ju förr som kräkmedel tills man ansåg det för riskabelt ifall kräkning inte framkallades eftersom det är "giftigt" i hög koncentration.
1976 • Mullsjö
#16
5 december 2012 kl 15:06
Gilla
Hej!
Jag fick en tankeställare från mina svärföräldrar när jag skulle upp på Vemdalsskalet och åka skidor och spolade varm vatten ur kranen.
Det kan finnas bakterier i det vattnet som kommer från varmvattenberedaren så det är bättre att koka vatten och blanda upp det till en bra temperatur än att ta det direkt från varmvattnet i blandaren.
//P
1978 • Arboga
#17
5 december 2012 kl 15:15
Gilla
Legionella lever som bäst vid 40grader, har man en normal temp i varmvattenberedaren så dör alla bakterier.
1963 • partille
#18
5 december 2012 kl 17:31
Gilla
värm flaskorna i micron.varmvatten från kranen skall man undvika att dricka har hört att det inte är klassat som livsmedel och tror det stämmer
Kim Dahl
1976 • växjö
#19
5 december 2012 kl 17:35
Gilla
I detta väder behövs ingen vätska på långpass under 30 km
Micke Larsson
1971 • Norge
#20
5 december 2012 kl 18:11
Gilla
Magnus: Råder delade meningar om det: http://math.ucr.edu/home/baez/physics/General/hot_water.html

Stefan: Beroende på om flaskorna är av en plast som inte avger gifter vid micring skulle jag hellre använda kranvatten. Eftersom vätskebältesflaskor knappast är avsedda för micrande håller jag det inte för otroligt att så är fallet. Hörde ett radioprogram där det visade sig att även många matlådor är olämpliga att ställa i micron.

Kim: Behövs och behövs... Jag dricker gärna en skvätt så fort jag springer över milen, även om jag säkert skulle överleva även utan.

Peter: Kan du testa större flaskor? I mitt bälte med bara en 65cl-flaska blir det inga isbitar.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.