Löpning Tävlingar & Motionslopp / Lidingöloppet 2012 437 inlägg 30484 visningar

Lidingöloppstråden

Camilla
1976 • Björklinge
#1
1 augusti 2012 - 14:17
Gilla
Startar denna tråd så att vi kan utbyta tips och träningsråd inför Lidingöloppet.

Min första fråga gäller mitt träningsprogram. Kör Marathon.se träningsprogram förr LL under 3h. Där är den längsta distansen man springer innan tävlingsdagen 2mil. Det tycker jag är för lite - det är ju en hel mil till liksom. Känner att jag i allfall vill ha sprungit 2,6mil innan det är dags (för då kan man ha varit ute ca. 3h). Är det någon mer som följer det progammet? hur gör ni? Hur tänker ni andra köra? (ps. detta är första gången jag springer LL och har aldrig sprungit 3mil - en halvmara som längst).

Fråga nummer två....Jag har ibland svårt att följa programmet, eftersom det terrängspår jag springer i stort sett bara är backar och stigningar. Det är dessutom väldigt tungt underlag (bark/flis) som suger en hel del....I mitt försök att kontrollera min andning, så går såklart farten ner i uppförsbackarna. Håller jag samma fart så smyger mjölksyrans sig på. Tiderna som anges i mitt träningsprogram kan jag endast hålla om jag springer grusvägar häromkring (med färre backar). Hur skulle ni göra? strunta i tiden? eller försöka köra några distanspass, där man kan hålla de tider som anges?

Sen sista frågan? hur många intervallpass kör ni? Jag känner att jag skulle vilja köra fler.... Men vet inte hur jag ska peta in dem. Skulle vilja ha fler dagar i veckan...eftersom jag dessutom skulle vilja köra lite annan träning som cykel och rullskidor :-)

Status nu:
17km som längst (skall köra 2mil på passet i helgen - dvs jag avviker från schemat).
Min behagliga fart ligger just nu på 5.35min/km milen...

Väntar med spänning att få lite svar på mina funderingar och höra hur ni andra kör?
< < < 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 > > >
1988 • Helsingborg
29 september 2012 kl 23:52
Gilla
Jag är mycket nöjd med hur jag disponerade mitt lopp idag och så även med mitt personliga rekord! Dessutom besegrade jag alla backar vilket var en riktogt go känsla!

Jag kan dock inte förstå hur i hela friden man kan anmälasig till ett terränglopp och tro att man ska komma därifrån ren och torr! Blir så fruktansvärt irriterad på er klåpare som undviker ler- och vattenpölar till vare pris och således skapar ett sådant kaos och totalstopp för personer som kommer bakom er. Sluta löjla er nu!!!!
Petter Bogren
1967 • Danderyd
30 september 2012 kl 07:29
Gilla
Gabriel - Kan inte annat än att hålla med dig. Alldeles för mycket folk i varje grupp. Kommer att prioritera mindre lopp framöver. Lopp där man kan springa och njuta!
1986 • Enköping
30 september 2012 kl 07:52 Redigerad 30 september 2012 kl 07:52
Gilla
Gabriel, instämmer även jag. Folk började ju t.o.m bråka och gnälla på vatandra lite varstans. Jag upplevde första fem som nästan olidligt trångt, och då startade jag ändå i 1C (långt bak där dock). Hade nästan planer på att ge upp då jag antog att mitt mål inte skulle gå att nå men vid 5-6 lossnade plötsligt helt och resten var relativt fritt!

Hoppas på 1B nästa år.

Edit: Men trängseln är kanske lite av charmen med LL :)
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
30 september 2012 kl 08:12
Gilla
Tomas, ja det är väl så det ska vara kanske. För mig som springer på de här banorna flera dar i veckan i lugn och ro blir det nästan en chock med så mycket folk.

För mig var det tvärtom, eftersom jag var längst fram i grupp 3 så kunde jag springa på bra i början sen blev det trängre och trängre ju längre loppet gick.

Det är helt klart värt att göra en ordentlig ansträngning för att seeda in sig i rätt grupp för sin kapacitet.
1978 • Arboga
30 september 2012 kl 08:39 Redigerad 30 september 2012 kl 08:40
Gilla
Jag startade längst bak i grupp 2 och tycker faktiskt inte det var så himla trångt. Första km gick på 5:01 och det är väll vad man kan förvänta sig av startgrupp 2. Hade jag armbågat mig fram och fått en bättre position så kunde man säkert sprungit första km snabbare. Men vad fasen, det är inte under den första km man avgör loppet, det är de sista 5 som verkligen är utmanande.

Jag undrar också lite hur km skyltarna var satta? Jag startade min klocka ca 10m före startlinjen och ungefär hela loppet så pep klockan 200-300m före km skyltarna. Hela loppet blev 30.32km för mig, jag sicksackade ju en del så ett par meter kan man nog dra av, men likväl så kändes det som att startlinjen egentligen ligger ett par hundra meter fram ifrån där vi släpptes. Jag hade inte klarat min måltid iallfall, men det var tungt när sista km inte var kortare än den var som kompensation för den första långa km...
1978 • Arboga
30 september 2012 kl 08:59
Gilla
Appropå km-skyltarna: http://www.lidingoloppet.se/sv/Vara-lopp/Banlangder/

Då stämde klockan ganska väl, synd att jag inte såg detta innan loppet.
1972 • Söderhamn
30 september 2012 kl 09:24
Gilla
Jo det var trångt. Jag är en långsam löpare och startade i startgrupp 5. Visst var det trångt men jag behövde inte gå en meter i år (utom i Abborrbacken och Karins men det var inte för att det var för trångt). Men hela tjusningen med Lidingöloppet är väl mängden folk och publik och hela karusellen? Väljer man lidingöloppet får man väl räkna med det, annars får man ta ett mindre lopp.

För övrigt slog jag min premiärtid från i fjol med drygt 14 min och sprang i mål på 2:55:51. Hurra :)
HR
1972 • Stockholm
30 september 2012 kl 10:52
Gilla
Gabriel; vi springer ju ganska lika just nu så jag levde in mig i din historia där, den påminde ju en del om min Sthlm HM upplevelse. Jag känner att det blir rätt surt att överhuvudtaget anmäla sig till LL om man inte har seedat in sig för en bra startgrupp. Jag vill inte komma upptränad till mitt första LL med ambition på en viss tid och sedan få kötta mig igenom en zombie walk för att man startade i startgrupp två eller senare.

Jag tillhör ju den skaran som helst springer terräng själv eller i litet sällskap så massloppen är ju en anledning till att jag inte springer tävlingar normalt, Stockholm HM var ju min första och det var ju nästan ett trauma i sig. Ärligt talat inte så kul som jag trodde. Trevligt, men frustrerande. Att man sedan springer HM tio minuter snabbare på spontanträning än på loppet säger ju en del om vikten av att hamna i "rätt" startgrupp, där har jag ju bara mig själv att skylla, oseedad som man är.

Mindre lopp kan vara allt ifrån skitkul till ganska trista. Lidingöloppet är ju en klassiker så den kanske man får springa på eget bevåg istället. Gillar inte "stökiga" lopp där folk gruffar i spåret och blir otrevliga för att det är trångt. I terräng skulle jag nog bli mer frustrerad om det var trångt men jag vet att jag inte skulle bli otrevlig iallafall.

Publiken är ju trevlig att ha, då stramar man ju upp sig. Det gjorde en bra skillnad på Halvmaran. Extra kul att det dök upp en och annan bekant i publikhavet. :)
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
30 september 2012 kl 11:07 Redigerad 30 september 2012 kl 11:16
Gilla
Jag kan tycka att det är lite förvånansvärt att någon kan anmäla sig till stora lopp och bli frustrerad över att det inte är fritt fram hela vägen. Seeda er bättre till nästa år.

Tyckte att folk var ovanligt bra på att hålla höger och flytta på sig jämfört med ex Göteborgsvarvet eller Midnattsloppet.
1966 • Lidingö
30 september 2012 kl 11:12
Gilla
Ett härligt lopp! Spinger man världens största terränglopp får man väl räkna med att det är lite folk i spåren:)

Persade med över 8 min, kanon-nöjd!
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
30 september 2012 kl 11:19
Gilla
Jag är inte frustrerad. Bara konstaterade faktum att jag kanske tappade ett par minuter på grund av trängseln. Har inte sprungit så länge så jag tänkte att startgrupp 3 kunde vara ganska lagom, men det var det inte. Nästa år blir det förhoppningsvis bättre!

Dock är det irriterande att inte ha fått sin sluttid. Tydligen så är det över 4000 pers som inte fått det. Så det lär dröja innan resultatet kommer.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
30 september 2012 kl 11:25
Gilla
Henrik, ja seedning är uppenbarligen otroligt viktigt för att man ska få till en bra upplevelse i de stora loppen nuförtiden, när det är så många deltagare.
Anna Valbäck
1979 • Umeå
30 september 2012 kl 11:35
Gilla
Sprang min första 30 km på Lidingö igår och tycker att det är ett fantastiskt arrangemang!

Men jag som är en snigel i sådana här sammanhang blev väldigt irriterad på de jättesnabba löparna som startat i helt fel startgrupp!

Jag startade i grupp sju och fick många armbågar i sidan trots att jag försökte hålla till höger. Siktar man på en starttid på under 2,5 timmar anser jag att man måste seeda sig i rätt grupp! Det finns ju trots allt många lopp som man kan använda till det.
1974 • Kungsängen
30 september 2012 kl 12:12
Gilla
Håller med Peter och Anna! En del av de felseedade jättesnabba löparna var riktigt ohyfsade. Fast mellan övriga löpare tyckte jag det var väldigt god stämning.
Kenneth Eliasson
1961 • Tyresö
30 september 2012 kl 13:00
Gilla
Startade i grupp 5. Ibland fick jag sakta in. Ibland kunde jag springa om. Ibland blev jag själv omsprungen. Men i stort sett hade denna orm av löpare ett tempo som passade mig. Och med tanke på hur trångt det var vill jag ge en eloge till alla löpare för hur hänsynsfullt och vänligt det var i spåret. Jag såg inte någon som betedde sig direkt illa. Därmed inte sagt att jag klarade mig utan närkontakt med andra löpare. Men det får man ju räkna med i ett lopp som detta.
1965 • Kungsholmen
30 september 2012 kl 14:10
Gilla
Vilka är det som fotar på Lidingöloppet? Det verkar inte vara Marathonfoto.
Henrik Eklund
1976 • Stockholm
30 september 2012 kl 14:15
Gilla
Jag sprang i grupp 6 och landade på 2.39 vart positivt överaskad över trängsel. Det tog 6 km innan täten grupp 6 kom i fatt 5:an, den enda egentliga trängsel var 10-17 km då man fick anpassa farten ngt. Jag upplevde ockå att det god stämning och inte allt för mycket knuffandes. Sista milen kommer jag inte ihåg så då vet jag inte : )
Christian Bengtzelius
1974 • Järfälla
30 september 2012 kl 15:18
Gilla
http://www.marathon-photos.com som fotar på Lidingöloppet !
Eva Stenberg
1966 • Varberg
30 september 2012 kl 15:52
Gilla
2:42:55, plac 367, plac åldersklass 31, kändes som om jag kunnat fortsätta springa till månen men kroppen höll inte.
Konstig känsla att ha hur mycket ork som helst men inte få med sig foten (skada från i våras, ej löprelaterad).
Menmen ett härligt lopp, älskar det och står på startlinjen nästa år igen.:)
HR
1972 • Stockholm
30 september 2012 kl 15:52 Redigerad 30 september 2012 kl 15:54
Gilla
Peter G; förvånansvärt? HM var ju mitt första lopp så jag hade ingen aning om hur illa det var. Om någon var förvånad så var det ju jag. Eftersom jag har hyfs så sprang jag inte och skrek åt folk heller, men det hände ju t.o.m att folk GICK i nedförsbackar längst ut till vänster och det var lite småpuckat om du frågar mig. Jag var ju inte ensam om att vilja ta mig förbi.

Men jag håller absolut med om att jag får skylla mig själv som oseedad. Jag var lite naiv och tänkte att "det löser sig".

Anna; du kan väl inte bli irriterad på folk som vill springa förbi? Jag fick mitt lopp i present, var oseedad och kunde inte påverka min startgrupp, som exempel.

Alla gör ju sitt eget lopp i loppet, det är väl självklart att man håller åt sidan om någon vill förbi? Om man inte ser personen och den är bufflig så blir det ju jobbigt förstås. Sedan är det ju jobbigt om det är flera hundra som vill förbi.

Vi var väl två sidor av samma problem, jag valde att inte ta ut min frustration på medlöparna under halvmaran utan sänkte ambitionen till att ta mig runt och försöka njuta av loppet. Det var ju skönt att komma i mål fräsch. :)
< < < 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.