Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 2188 visningar

Benhinnor

Moa
1996 • Sverige
#1
21 juni 2012 - 00:49
Gilla
Hej!
Jag har under det senaste 1 ½ året haft problem med mina benhinnor.
Det började med lite smärta från och till som blev bättre med hjälp av stretching då och då under rundorna. När detta dock inte hjälpte längre gav jag upp och fortsatte springa trots att jag hade ont.

Efter ungefär 6 månader hade jag så pass ont att det syntes när jag gick och att gå upp eller ner för trapporna på morgnarna var en mardröm, mina vader var dessutom väldigt svullna.

Jag fick en tid hos läkaren och han skrev ut någon medicin som skulle vara antiinflammatorisk, om jag inte har helt fel hette den diklofenak mylan. Höll på med den 3 ggr/dag i 30 dagar samtidigt som jag masserade smalbenen hårt och ordentligt så ofta som möjligt.
Det blev inte det minsta bättre och massagen var olidlig då det gjorde fruktansvärt ont.

Jag fick tid för ultraljud, det ledde till röntgen och de kom fram till att jag hade en 5cm lång spricka i benet, en stressfraktur. Läkarna trodde inte detta var sant eftersom enligt dem är det en skada som soldater och löpare på elitnivå kan drabbas av, dock är det ytterst ovanligt. Därav fick jag även göra en magnetröntgen med samma resultat.

Därefter var det bara att undvika all påfrestning på benet och börja med annan träning, de rekomenderade simmning. Det gick kasst då simmning inte alls är min grej utan det är springa jag vill göra.

Stressfrakturen läkte efter ett tag och jag fick börja gå rundor på 150 m, för att sedan öka ytterst lite och vila emellan.
Jag hade mindre besvär under dessa minimala rundor men nu när jag börjar komma upp i lite längre rundor är smärtan tillbaka.

Är det någon som har något förslag på vad jag ska göra för att slippa detta? Det känns som jag har provat allt, stretching, medicin, annan träning, salvor, massage, jag vet inte vad... Ett tag sov jag till och med med mycket liniment på benen ett par varv med gladpack och en fotbollsstrumpa på, kan ju meddela att om man stod ut med att gå runt och lukta skunk så fungerade det faktiskt en liten stund innan det blev precis som innan igen...
Frida
1981 • Göteborg
#2
21 juni 2012 kl 10:37
Gilla
Har du bytt skor och underag, och gjort tillräckligt med rehabövningar?
Det är de första tre åtgärderna med överbelastningsskador. Om inte, gör det nu! Jag har "bara" haft benhinne/kompartementsproblem, men det tog 5 mån att få ordning på inkl skobyte, aldrig någonsin springa på asfalt och göra rehabövningar 3o min varje dag.

Även om kroppen läkt är den försvagad, man måste jobba upp styrken till över nivån man var på innan skadan. Det tar tid och kräver ansträning (och är aptråkigt).
1986 • Enköping
#3
21 juni 2012 kl 10:41
Gilla
Också haft benhinneproblem, om ej lika kraftiga, och precis som föregående talare vill jag förespråka en eliminering av asfaltslöpning. Sedan jag införde detta samt köpte ordentligt stötdämpande skor har jag ej haft problem längre.
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#4
21 juni 2012 kl 11:04
Gilla
Jag har också problem med mina benhinnor och kan som i tidigare inlägg rekommendera mjukt underlag. Däremot fungerar det för mig tvärtemot Tomas ovan med så tunna skor som möjligt. Allra minst problem har jag, både medan jag springer och efteråt, i mina Five Fingers. I dessa springer jag mjukt och lätt och får minimalt med stötar upp i benen.
Richard Jevring
1972 • Stockholm
#5
21 juni 2012 kl 13:41
Gilla
Hej Moa!

Vet inte var du befinner dig i Sverige men oavsett så kan jag varmt rekommendera Dan Leijonwall på www.idrottsdoktorn.se i Stockholm.

Utan att på ren svenska "snacka skit" om någon annan läkare så är det ändå så att olika läkare har olika specialist-kompetens och därmed kan man få ngt olika svar beroende på var man vänder sig. Alla kan inte vara bra på allt helt enkelt.

Lycka till !!
Frida
1981 • Göteborg
#6
21 juni 2012 kl 13:42
Gilla
Just det: har du inte slipat teknik med tex en löpcoach så gör det. Det är svårt att hitta småfel och obalanser själv, och de kan vara det som stjälper hela lasset i slutänden.

Vilka skor som passar allra bäst (stabila, dämpade, flexibla, minimalistiska) beror på vilka delar som brister och hur man springer. För mig krävs en viss stabilitet och dämpning, men skon får inte heller blir för stel och tung för då förstörs mitt löpsteg.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#7
21 juni 2012 kl 21:16 Redigerad 21 juni 2012 kl 21:17
Gilla
Jag fick mina besvär, stressfrakturer, (bakre benhinneinflammation som det tydligen kallades förr) av just enbart löpning i terräng. Så det hjälper inte bara att kubba i skogen tydligen.

Jag ökade iofs lite för snabbt i träningsmängd, och gick från vanliga skor till smidigare terrängskor och smidigare asfaltsskor.
Salomon speedcross 3 samt sacony Mirage.

Jag tor jag får gå tillbaka till bättre dämpade skor när jag återhämtat mig..
Moa
1996 • Sverige
#8
26 juni 2012 kl 22:54
Gilla
Stort tack för alla svar!

Just nu är inte springa något alternativ, däremot försöker jag ut och gå lite då och då. J
ag har dock inte tänkt på det där med att undvika asfalt. Oftast blir det skogsrundor men det händer ju klart att det blir asfalt någon gång ibland... Men tror minsann jag ska försöka undvika det, värre borde det ju iallafall inte bli liksom!

Jag bor i Småland så jag har en bra bit till Stockholm...

Men ni som har haft problem med detta, har det blivit bra? Alltså helt jättebra? Jag menar det känns extremt drygt och jag har ju hört talas om de som har kvar sina besvär än idag...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.