Löpning Skador & Rehab 59 inlägg 6857 visningar

Benhinnor

Sofia Lindström
1975 • Söderhamn
#1
10 maj 2012 - 14:42
Gilla
Jag får ont i benhinnor vid löpning. Vad jag förstår är det vila som gäller. Men funkar det m powerwalk o spinning tills det gått över?
< < < 1 2 3 > > >
1981 • Stenungsund
#2
10 maj 2012 kl 14:48
Gilla
Jag har också haft problem med benhinnorna. Köpte kinesiotape och tejpade benhinnorna som i denna videon http://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=shinsplin%20kinesio%20tape&source=web&cd=7&ved=0CGIQtwIwBg&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3D-qe4YEETccc&ei=cbirT6fHOKmi4gSb3NyUCQ&usg=AFQjCNGBjIa02QwzpYHUbFMuwIg0v46lNw därefter har jag inte haft några större besvär av dem.
Per K
1974 • Västerås
#3
10 maj 2012 kl 15:16
Gilla
Sofia, ämnet benhinnor och dess rehabilitering har varit ett väldebatterat ämne på forumet tidigare. Somliga förespråkar vila/alternativ träning, andra förespråkar fortsatt aktivitet (dvs att träna sig igenom det). Efter att ha haft återkommande benhinnebesvär sedan sena tonåren så har jag för egen del svängt över till det sistnämnda alternativet. Visst, jag instämmer fullt i att vila tar bort smärta/inflammation, men om problemen återkommer gång efter annan trots långsam introducering av löpningen så tror åtminstone jag numera på fortsatt löpträning.
David Simonsbacka
1978 • Uppsala
#4
10 maj 2012 kl 18:15
Gilla
För mig kan jag säga att Powerwalk är det värsta för benhinnorna, då blir belastningen ännu hårdare och direktare på hälen vilket går vidare upp i benhinnorna. Iaf är det min teori... Sen jag växlade över till kortare steg och mitt/framfots-landning har problemen blivit mycket lindrigare.
Christian
1980 • Gävle
#5
10 maj 2012 kl 18:37
Gilla
Skulle föreslå alternativ träning utan stötar. Eftersom det är stötarna som är upphovet till inflammationen. Jag hade stora problem för 3-4år sedan. Körde alternativ träning i 8 veckor,. Inflammationen försvann och har inte återkommit sen dess. Blev varnad av ett flertal sjukgymnaster mm om att försöka träna mig igenom det. Ganska stor risk för stressfraktur fick jag veta.
Per K
1974 • Västerås
#6
10 maj 2012 kl 19:11
Gilla
Christian, förstod att ditt svar skulle komma =) . Jag har förstås också fått varningar om stressfrakturer/kronisk inflammation av "de lärda", men jag vet sjukgymnaster/läkare/tränare som även ger rådet att träna sig igenom. Det florerar många sanningar där ute, såväl om benhinnor som om det mesta... Och jo, för mig var det att öka träningsdosen som hjälpte...
Christian
1980 • Gävle
#7
10 maj 2012 kl 19:28
Gilla
Per K Förstod att ditt svar skulle komma :) Värt att riskera? Det får man avgöra själv. Skador kan väl inte vara ett problem, om det bara är att fortsätta träna det som skapat skadan? Vila fungerade för mig, sen får alla naturligtvis göra som dom vill. Min inflammation vägrade ge med sig när jag fortsatte träna. Inflammationen kan dessutom bero på dåliga skor mm. Då måste man åtgärda det, inte bara träna på.
Ewa Bertilsdotter Koivisto
1969 • Malmö
#8
10 maj 2012 kl 20:53
Gilla
När jag hade ont blev det crosstrainer då det inte belastar. Sedan bra strechning och när det går tåhävningar. Men först vila, vila, vila! Styrketräna, simma eller ngt där benen vilar.

Min absolut bästa strech är så här:
Stå och titta in mot väggen. Sätt upp tramdynan mot väggen och hälen på golvet. Dra dig mot väggen och vänd dig mot ena hållet. Drar och strechar super i underbemet. Detta är den som har hjälpt mig mest.
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#9
11 maj 2012 kl 13:50
Gilla
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#10
12 maj 2012 kl 20:27
Gilla
Jag kämpar också mot benhinneinflammation just nu och har tänkt mig att jag ska lyckas träna mig förbi det. Jag upplever som allra minst smärta, både under tiden jag springer och efteråt, när jag springer i VFF. Detta förmodligen för att steget blir väldigt lätt och skonsamt i dessa.
1972 • Bollnäs
#11
12 maj 2012 kl 22:24
Gilla
Ni som förespråkar vila: Hur länge tycker ni att man ska vila? Jag har provat vila tills jag varit helt smärtfri, börjat väldigt försiktigt igen men det kommer alltid tillbaka efter ett tag. Kanske är vilan för kort? (Det har handlat om runt 3 veckor.)

Till er som förespråkar träning: Hur ont har ni haft då? Har försökt springa trots smärtan för att se om jag kan komma förbi den, det slutar dock alltid med att jag får så ont att jag knappt kan gå och desto mindre springa. Ta smärtstillande, bita ihop och köra ändå?

Blir tokig snart, har haft problem sedan juli förra året, vill så gärna kunna springa igen!!
Christian
1980 • Gävle
#12
12 maj 2012 kl 22:33
Gilla
Läkare och sjukgymnast ordinerade mig minst 8 veckors vila från löpning och/eller träning med mycket stötar. Inte kul med 8 veckor, men det var nödvändigt för mig. Första gången tjuvstartade jag efter 4 veckor. Efter 3 pass var smärtan tillbaka. Bara att börja om från noll, med 8 nya veckor, utöver dom 4 jag redan vilat. Ett misstag många gör, är att starta för tidigt. Det misstaget gör jag inte om igen.
Christian
1980 • Gävle
#13
12 maj 2012 kl 22:36
Gilla
Du kan prova stretch och stötvågsbehanling, så är du nog tillbaka något snabbare...
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#14
15 maj 2012 kl 08:04
Gilla
@Anna: Ska först och främst säga att jag inte plockat det helt ur luften att det går att springa trots benhinneinflammation. Jag har rådfrågat min svägerska som är mycket duktig sjukgymnast inriktad på idrottsskador, med egen klinik i Oslo.
Jag använder aldrig smärtstillande innan träning, eftersom det då kan dölja allvarligare symptom. Jag kan ha ganska rejält ont till att börja med, men min smärta klingar av när jag blir uppvärmd. Så med bra stretch och uppvärmning och ordentlig stretch efteråt klarar jag det. Men självklart är inte det som är bra för en person automatiskt bra för alla andra. Man känner själv bäst sin egen kropp.
Per K
1974 • Västerås
#15
15 maj 2012 kl 09:38
Gilla
Förbaskade benhinnor, eller hur? =/
Mina erfarenheter från en massa år i benhinneträsket är att vila/alternativ träning alltid hjälper att ta bort smärta/inflammation. Men, som i mitt fall, när problemen återkommer gång efter annan trots långsam löpintroducering, stretch, gjutna skoinlägg, bra skor etc verkar det ju inte vara vila som är lösningen på lång sikt.

1972 • Bollnäs
#16
16 maj 2012 kl 09:40
Gilla
Gabriella: Hur länge har du sprungit trots smärta? Märker du någon förbättring, eller blir det fortfarande värre? Jag kan tyvärr inte se din löpardagbok, skulle vara intressant att se hur långt/snabbt du springer:-)

Det värsta som kan hända är väl att det utvecklas till en stressfraktur, vilket drabbade en vän till mig nu i vår efter att hon sprungit med benhinneinflammation i vinter. Svårt!

Per K: Hur går det för dig nu, har du fortfarande problem? Ja, jag instämmer till fullo, FÖRBASKADE BENHINNOR!!

Har vilat ett par veckor nu och tänkte fortsätta med det tills jag får mina gjutna sulor i slutet av maj för att sedan börja lite försiktigt igen. Är smärtfri redan nu och det blir något nytt för mig att fortsätta vilan ett tag till. Få se hur det går! Hoppas ju vara någorlunda i form till halvmaran i sthlm i höst...
Per K
1974 • Västerås
#17
16 maj 2012 kl 10:17
Gilla
Anna Landin: Peppar, peppar, ta i trä så är benhinnorna numera ganska bra. Visst kan de kännas av någon gång ibland, men sällan besvärande. Under flera år när det var som värst låg den årliga löpdosen på ca 60-70 mil i en cirkel av smärta-vila-uppbyggnad-bakslag-ny vila etc, nu är årsdosen ca 180 (exklusive bollsport) och benhinnorna är bättre än sedan tonåren.

Som du kanske förstått är ju min erfarenhet av fortsatt löpträning positiv. Men givetvis finns det säkert många fall då det fått motsatt effekt - som din kompis exempelvis...
Det var nog därför som den idrottsläkare som först rekommenderade mig att träna bort smärtan gjorde det "off the record". Hans officiella behandling var nämligen den traditionella vilan...

Hoppas sulorna funkar för dig!
Christian
1980 • Gävle
#18
17 maj 2012 kl 17:17
Gilla
Per K:
Så du menar att läkarna undanhåller oss sanningen??? Egentligen är fortsatt träning det bästa, men det håller vi hemligt för allmänheten. Hur ska man veta om fortsatt träning fungerar? Man fortsätter alltså träna, och får man en stressfraktur så fungerade det inte. Eller vad? Hur ska man kunna veta det? Träna sig ur en inflammation? Låter inte så logiskt enligt mig, men som sagt: Var och en gör som dom vill...
1988 • Helsingborg
#19
17 maj 2012 kl 18:20
Gilla
jag köper till viss del att man borde kunna träna sig ur problem med benhinnorna om man gör det på rätt sätt.

Om jag har förstått det rätt så får man ofta bekymmer om man ökar belastningen för mycket på för kort tid vilket gör att benhinnorna inte hinner med att anpassa sig till den nya belastningen. Har man börjat få problem så tycker jag rent rimligtvis att man borde komma undan problemen lite om man sänker mängden/belastningen lite, så man ligger precis på gränsen för vad som gör ont och nöter rätt mycket där för då borde ju benhinnorna bli tåligare och bättre och till sit ha anpassat sig till den givna belastningen..?
1981 • Stenungsund
#20
17 maj 2012 kl 20:17 Redigerad 17 maj 2012 kl 20:18
Gilla
Själv har jag inte vågat träna mer än 3 pass i veckan pga spökande benhinnor. Hade egentligen velat träna på mer så man förbättrar sig fortare, men vågar inte. Så därför skyndar jag långsamt.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.